EMEC Публикувано Февруари 26, 2010 Публикувано Февруари 26, 2010 Здравейте, нуждая се от следната информация: 1. Колко трябва да бъде височината на струните при електрическата китара ( аз свиря на Yamaha Pacifika 012) и от къде да взема основна база, за да направя евентуални регулировки, тъй като без да искам ги промених. 2. Може ли да се променя разстоянието между адаптерите и струните и колко трябва да е то? 3. Мнение за Yamaha Pacifika 012. Цитирай
Mephistopheles Отговорено Февруари 26, 2010 Отговорено Февруари 26, 2010 В информационния раздел има теми точно за това, което питаш. А относно височината на струните - свири с такава, каквато ти е удобно. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Февруари 26, 2010 Отговорено Февруари 26, 2010 1) Аз регулирам така - на 6-та струна последен праг = от 1.5 до 2 мм на 1- ва струна последен праг = от 1.2 - 1.5 мм Това са настройки за китара без флойд. 2) Може, но всичко зависи от това как искаш да ти звучи китарата. Колкото по-далеч, повече звук от дървото, по-малко гейн и обратно (образно казано). 3) Нямам конкретни наблюдения към Ямахите и техните производни, но тази като я гледам не е много повече от Скуаяр и подобни... Настройките, които те интересуват, зависят изцяло от качеството на инструмента, състоянието му, стилът ти на свирене и дебелината на струните. Цитирай
RZArector Отговорено Февруари 27, 2010 Отговорено Февруари 27, 2010 Относно височината на струните: Повечето хора обичат да са по-ниско. Много се стремят да са възможно най-ниско, тъй като е по-удобно свиренето, струните се усещат по-меки. Ако се стремиш към нисък екшън то свалай по-малко струните и след всяко сваляне проверявай да няма зъзнене. Усетиш ли вече фрет бъз - вдигни ги малко. Все пак тук говориме за поетапни и съвсем леки корекции (десети от милиметъра). Целта е да се хване това положение, при което струните са максимално ниско и същевременно да не зъзнат в прагчетата. Вече това положение колко милиметра ще е зависи от много неща - качество на прагчетата, дебелина на струните, строй, дали е сетнат правилно грифа и т.н. Ако пък не се стремиш към максимално нисък екшън ги нагласи както ти е кеф. Относно адаптерите: Ако са ниско (далече от струните) поне на мен взука ми се струва по-изчистен, състейна е малко по-голям. Ако са по-високо звука е по-дистортиращ, силен. Тук отново качвай/сваляй по малко и пробвай. Остави ги на такава височина на каквато ти най-харесва звученето. Цитирай
EMEC Отговорено Февруари 27, 2010 Автор Отговорено Февруари 27, 2010 ^ Благодаря за бързият отговор. Тази Yamaha Pacifika 012 я купих чисто новичка, препоръчаха ми я пред Stagg i Squaer , но последно врме взех да се съмнявам дали не се прекарах. Наскоро свирих на един Squaer поръчан по интернет от Германия, неговия страт звук се отличава в пъти от този на моята Yamaha. Цитирай
Recommended Posts