Jump to content
Българският форум за музиканти

проблем със запис на песни


stancho_88_

Recommended Posts

Здравейте. Приблизително от два месеца се интересувам от пеене, пробвам се с няколко песни и мисля, че се получава. Искам да си купя микрофон, с който да ги запиша. Взех си един на Yamaha за 40лв, понеже ми хареса в магазина,като се надявах за моите 10-15 записа да ми свърши работа, но като го пробвах в къщи гласа ми дори не беше същия, а като пея все едно съм се пробвал да записвам на телефон. Понеже не ми вършеше работа го върнах, но нямах време да го пробвам и на друго ПС и не разбрах от къде е проблема- от микрофона, който определено не е добър, но в магазина мисля, че звучеше по-добре или от звуковата карта на моето ПС. С лаптоп съм (Benq joybook A52). Моля за помощ тези, които имат повече опит с такъв вид записи. Освен това нямам опит с микрофоните и не знам дали микрофон от този ценови клас може да ми свърши работа или по-добре да си взема нещо по-скъпо. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много ти е сложен проблема... :greenangel: , я първо потърси с търсачката теми, свързани с аудиохардуер (звукови карти), и после аудиософтуер. Между другото, всеки е започнал от някъде, но определено е по-лесно да се попрочете необходимата литература. Трябва да си изясниш понятия като цифров звук, аудиохардуер, миди хардуер, виртуални ефекти, смесване, и т.н.

В книжарницата на Съюза на българските композитори има учебници.

Поздрави, и успех.

п.п. като начало помисли за нова звукова карта, на УСБ, слушалки, монитори, и тогава евентуално микрофон, но не ямаха, филипс, сони, и други хай-фи продукти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за инфото дотук..Относно софтуера съм с Realtek High Definition- не съм гледал коя версия, но мисля, че няма значение. А другите препоръчани понятоя, за които да се поинтересувам са ми непонятни...:icon_shithappens: Не знам дали, въобще микрофон от ценови клас до 60лв ще може да ми свърши работа..или ще трябва да си търся нещо оригинално, но по-ефтино примерно от Shure. Само споменавам името. За мен, а и по принцип до колкото знам марката е без значение, ако не ми пасва на гласа. И все пак се надявам да не се налага да си търся оригинален микрофон заради тези записи, също и да не се разпявам в магазините с лаптопа и микрофона, но май няма да имам друг избор. Моля по-опитните помогнете ми и по този въпрос. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

stancho_88_,

за да можеш да правиш записи с вокалния микрофон, който ще си купиш е хубаво да се поинтересуваш от списъка с понятия споменати от VSTi: в интернет има информация.

 

за софтуеъра, Realtek High Definition доколкото знам е аудио кодек, който помага на компютъра ти да чете звукова информация.

за твоите нужди е хубаво да си намериш софтуеър, с който да можеш да записваш аудио информация и след това да можеш да я обработваш.

несъмнено компютъра ти има някаква несложна програма, тип Sound recorder, с която можеш да записваш,може би да забързваш/забавяш записа, да сейфваш и да триеш

едно от предимствата на по-специализирания софт е,че имаш възможност да обработваш записания звук, както и да ползваш метроном

аз ти препоръчвам AUDACITY, напълно безплатна и перфектна програма за записи и обработка

за да сейфваш записите си като мп3 ще ти трябва и Lame mp3 encoder

хубаво прочети инструкциите по инсталацията, по желание можеш да си инсталираш и безплатни плъг-ини, най-общо казано това са различни инструменти и ефекти, с които можеш да променяш вокалите си: има примерно компресор, реверб, дилей и т.н. ще си я разучиш сам

 

Другото, без което няма да се разминеш са микрофон и кабел.

 

Трябва да поясниш за какво са ти записите?

ако е за да следиш прогреса си доколко пееш вярно, с метронома, стабилност на тона, и твоя си от 40лв. ще ти свърши идеално работа

ако е обаче, за да ползваш тези записи, за наблюдение над тембър, тон, произношение те съветвам да си намериш добър вокален микрофон.

Не случайно казвам вокален.Микрофоните са направени, най-простичко за да усилват определени звукови честоти, за това и микрофон, който е направен със специфичната цел пресъздаване на вокал, ще ти пресъздаде гласа, "по-точно" от един микрофон от 40лв., който е направен с обща цел: усилване на сигнал, който е поставен пред него.

Не случайно си чувал за Shure. Това си е най-популярната марка вокални микрофони,а специално SM58, са се превърнали в стандарт за озвучаване на вокали на живо. Аз също не робувам на марки и нямам в арсенала си нито един SM58, просто защото мога да си купя микрофони, които са по подходящи за мен. Когато обаче се налага пея/записвам и с SM58 и нямам проблем с това.

 

За момента и за твоите записи един здрав(т.е. неповреден) Shure SM58 на втора ръка със сигурност ще ти свърши добра работа. За съжаление нямам идея колко вървят в Бг, но можеш да провериш в купува/продава дали няма нещо.

С микрофон от 60 или от 80 лв.(освен ако не е вокален микрофон, който някой иска да продаде много бързо)

няма да получиш много по-различен запис от този с 40 левовия, така че няма смисъл да си хабиш парите, по-добре спестявай известно време, така ще си направиш много добра дългосрочна инвестиция.

 

Когато решиш да пееш пред публика, вече ще е нужно да се поразпееш в няколко магазина докато си харесаш микрофон, но тогава хем ще си посъбрал пари за нещо по-добро, хем и ще си познаваш гласа, за да знаеш какво искаш от един вокален микрофон. А пък може и да решиш, че нямаш нужда от друг микрофон.

 

По това, което си забелязал като си се записвал с 40левовия микрофон:

като го пробвах в къщи гласа ми дори не беше същия,

- повечето певци реагират така когато се чуят на запис за пръв път( а някои и всеки път :punk_guitar: -с какъвто и да е микрофон.

Качеството на изработката на микрофона безспорно има значение за пресъздаването на звука, който усилва, но трябва да приемеш, че това, което ти чуваш в твоята глава, когато пееш е различно, от това, което околните чуват.

 

За кабела: там зависи дали ще си купиш външна звукова карта или ще записваш директно през входа за микрофон на компютъра ти

Ето ти примерна звукова карта, която ще ти свърши работа:

Edirol FA-66

 

По принцип, за да получиш запис, който повече да ти хареса (това зависи и от изпълнението ти, де хех) е хубаво да си вземеш външна карта, с добър предусилвател-който най-общо казано да усили сигнала на микрофона ти. тогава ще имаш по-силен сигнал без да се налага да викаш в микрофона и ще можеш примерно по-отблизо да следиш как напредваш с динамиката без да си тормозиш гласа (т.е. ще можеш да си чуеш гласа от шепот до най-силната динамика)

Та ако купуваш външна карта ще ти е нужен канон/канон кабел (канон е вид накрайник, с който се свързва микрофона, другия край се включва в картата или пулта, т.н.).

Ако ще записваш директно в компютъра ти трябва канон/жак, като за жака ще трябва да си вземеш и преходник в зависимост от микрофонния вход на компютъра ти.

Съветвам те да огледаш хубаво какъв ти е необходим, за да не се разкарваш излишно до магазина

С такъв кабел можеш да записваш и през звукова карта, така че ако решиш да почнеш с директните записи, а после като събереш пари да си вземеш карта, най-добре си купи канон/жак с микрофона.

Вокалистите е хубаво да имат поне по един кабел от двата вида, защото понякога не знаеш апаратурата, през която ще пееш с какви входове е .

 

Аз лично ползвам ето тази машинка Zoom H4и я препоръчвам на всички

1.Върши работа за директен лайв запис

2.Може да се ползва като саундкарта

3.Може да се заползва като мултитрак записвачка

4.Включва Cubase LE4 при поръчка от Томанн

 

Според мен, ако не плануваш скоро да пееш на сцена и от гледна точка на финансовия баланс на начинането, най-рентабилно ми се струва да се вземеш Зумчето, с което можеш да записваш без външен микрофон, то е снабдено с 2 много добри вградени кондензатора... но ти ще си решиш :thumbs_up:

 

Успех, ако имаш други въпроси( и такива, свързани с пеенето) пиши, ако мога да помогна на драго сърце!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.