Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
здравейте.нов съм във областта на звукозаписната техника и искам да се посъветвам с вас относно закупуването на микрофон.

Трябва ми кондензаторен микрофон за студийни записи в домашни условия за глас и инструменти-духови струнни и други.

Може ли да ми препоръчате някой евтин модел от 150- 200 лв максимум.

Няма начин! Освен ако някой не ти продаде някоя антика от някъде, която не би ти вършила добра работа... А акоси решил сериозно да се занимаваш с звукозапис и техническата част общо взето в музиката по- добре посъбери малко- и тогава! Не отбивай номера!

• Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Значи микрофоните общо взето са много тънка и деликатна част, която не трябва да търпи небрежно отношение (демек: подценяване на важността микрофонът да бъде старателно подбран)! Основната разлика е в това, че динамичните най- често се използват за концертни изпълнения, репетиции, демо записи, а кондензаторните за професионален многопистов запис. Пак казвам НАЙ-ЧЕСТО, не винаги! По- различен начин трансформират подаденият им сигнал в електрически. Простото обяснение за това е, че динамичните са по- издържливи на звуковата динамика, която им се подава, а при кондензаторните микрофони работата е там, че те са свръх-чувствителни и едно падане да речем би съсипало микрофона и той би станал неизползваем. Кондензаторните естествено са по- добри при улавянето на звука, но те са за студийна работа, въпреки, че има модели за концерт. Друг е въпроса, че има зависимост при насочването на мястото, което микрофона е "по- активен", т.е. мястото, където трябва да се пее (или свири) (по- просто казано...) и къде той е заглушен (с по- ниска чувствителност). Те са: кадиоид, полу-кардиоид, двоен кардиоид (осмица), супер кардиоид, хипер кардиоид. Мисля, че така бяха. Ако имам грешка някъде, моля да бъда извинен! :pray:

А иначе... по темата за Shure Sm 58... значи той е най- хваленият (и съотетно предпочитан) динамичен микрофон и мисля, че си заслужава! Така или иначе марката Shure е сред най- използваните и предпочитани динамични микрофони. Не знам защо но не чувам добри отзиви за кондензаторните им оибаче...