Jump to content
Българският форум за музиканти

Драскотина на акустична китара?


Recommended Posts

Здравейте, преди известно време си взех акустичен фендер. Като лаик в музиката и голям почитател на инструмента, много му се радвах, и тогава... Взех че одрасках гърба на тялото със зъбче на цип :surprise: . Драскотина е малка, но е дразнеща и тъй като не знам как може да му се отрази, ме притеснява. Има ли начин да я премахна с нещо като полираща паста или друго, без да се налага да я нося в "сервиз", или изобщо да не се притеснявам за китарата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много много ситна шкура 2000 ако е по голяма драскотината или с вълнен парцал за още по фино полиране. Има и техника да запълниш драскотината с канаколит и след това да полираш. Но да, както си обяснил нещата, ще можеш сам да оправиш проблема но да знаеш че ще трябва бая търкане :surprise:

Поразрови се из стари теми там са обяснени детайлно стъпка по стъпка чалъмите за полиране :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много много ситна шкура 2000 ако е по голяма драскотината или с вълнен парцал за още по фино полиране. Има и техника да запълниш драскотината с канаколит и след това да полираш. Но да, както си обяснил нещата, ще можеш сам да оправиш проблема но да знаеш че ще трябва бая търкане :)

Поразрови се из стари теми там са обяснени детайлно стъпка по стъпка чалъмите за полиране :)

Пробвах с чорап, но търпението ми бързо се изчерпа, а ефекта беше поразително никакъв, така че ще потърся шкурка. Но преди това да попитам, шкурката няма ли, видимо, да повреди лака около драскотината ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не си правил такова нещо и като цяло нямаш опит в областта, най-вероятно ще му таковаш майката още повече. След като е от цип едва ли е много голяма пък и е отзад...недей да си правиш експерименти :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със шкурката направо ще е..ш майката на лака. Шкурката, независимо колко финна, е за шкурене! Не за полиране! Полирането се прави с полиращ крем, в зависимост от типа на лака и полир-машина!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мене също ми трябва да полирам едни много леки драскотини. Дайте и вашето мнение за полир паста и нещо, с което да я нанасям (полир машина ясно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви :virtuoz: , т'ва исках да чуя, няма да пипам, че да не оплескам хубавата кухарка :music336: . Все пак подобна драскотина би ли могла да навреди по някакъв начин на китарата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви :girl_witch: , т'ва исках да чуя, няма да пипам, че да не оплескам хубавата кухарка :girl_witch: . Все пак подобна драскотина би ли могла да навреди по някакъв начин на китарата?

 

 

След като си помислиш добре ще разбереш,че отговора на въпроса ти се крие в въпроса ти .....Би ли могла да нажреди на китарата.... разбира се НЕ.Проблема е много лек козметичен а не акустичен.Не предприемай нищо сам защото предполагам че нямаш опит с ретуширане на лакове.

 

По принцип предполагам че лака е полиуретанов и може да се ретушира с много тънка четка No: 1 с безцветен полиуретанов лак .В зависимост от дълбочината на драскотината това фино запълване може да изискват две или три повторения като се внимава лака да се вкарва на тънки порции и само в драскорината.Изчаква се да изсъхне много добре няколко дена и тогава се преценява дали да се нанесе следващ слой.След като нивото на лака се изравни с останалата повърхност ( или малко я надвиши) се взима хартиено тиксо с което се маскира местото около драскотината и много внимателно се зашлайфа с 600 шкурка а ако е много високо над повърхността на лака може и с фина цикла да се отнеме грубо излишъкът от ретуш ( циклата за която говоря не е от онези които са ползвали дърводелците).След като имаме изравнено ниво на ретушираната област може да се шлайфа последователно с 1000,1500 и 2000 шкурка с вода . Следва полиране с паста .Аз си правя една като настъргвам от твърдите калъпи с швабел паста за полиране на лакови покрития ( не зелените и червени пасти ,които са за полиране на метали ) и прибавям малко газ за да стане на гъста каша.

Не е лесно ако трябва да стане качествено та да не личи,нали това е целта .

 

Единственото в заключение е ,че трябва да внимаваш с катарамите на коланите ,ципове,метални копчета и подобни .

 

Свири и се радвай на китарата си без да се заглеждаш в дреболиите;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.