Steve_Vai Публикувано Декември 11, 2004 Публикувано Декември 11, 2004 Интересно ми е използвате и хроматика и, ако да, кога! Все пак тази скала (не и приляга много това име?!) определено не е само за безумен джаз, нал' тъй?! Ако човек знае как да я използва, може да му открехне много любопитни и интересни вратички...А понякога зад тях се крие Градината на Алиса... Дайте мнение, моля! Цитирай
Steve_Vai Отговорено Декември 11, 2004 Автор Отговорено Декември 11, 2004 Определено много яко!!! само още нещо да спомена: TONY MACALPINE - евала!!! знае кога и как!!! И в CAB, и в Planet X(когато още беше там де!) използваше хроматика убийствено! Цитирай
gmoykin Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 За blues и в/у алтеровани акорди също става хроматичната скала. Но аз я ползвам рядко и само в кратки фрази. Иначе става шаблонно и монотонно. Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 За blues и в/у алтеровани акорди също става хроматичната скала. Но аз я ползвам рядко и само в кратки фрази. Иначе става шаблонно и монотонно. щото предполагам я ползваш точно като скала Цитирай
Steve_Vai Отговорено Декември 11, 2004 Автор Отговорено Декември 11, 2004 За blues и в/у алтеровани акорди също става хроматичната скала. Но аз я ползвам рядко и само в кратки фрази. Иначе става шаблонно и монотонно. Хроматичната скала е огромна свобода и в никакъв случай не бива да ограничава!!! Просто са необходими знания и опит...Няма как :guitar: Цитирай
gmoykin Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 За blues и в/у алтеровани акорди също става хроматичната скала. Но аз я ползвам рядко и само в кратки фрази. Иначе става шаблонно и монотонно. щото предполагам я ползваш точно като скала Ако и правя секвенции, различни от 'симетричните', вече не може да говорим за хроматика, щото интервалите не са малка секунда. Но по принцип те разбирам. Просто казвам, че да се свири в 1 или 2 октави 'нагоре-надоле' не добра идея. Иначе за пасажи става. Цитирай
gmoykin Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 За blues и в/у алтеровани акорди също става хроматичната скала. Но аз я ползвам рядко и само в кратки фрази. Иначе става шаблонно и монотонно. Хроматичната скала е огромна свобода и в никакъв случай не бива да ограничава!!! Просто са необходими знания и опит...Няма как :guitar: Опитай алтерованата, както и разширената алтерована, която често наричат 'полутон-тон'. Там свободата е наистина голяма. Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 За blues и в/у алтеровани акорди също става хроматичната скала. Но аз я ползвам рядко и само в кратки фрази. Иначе става шаблонно и монотонно. Хроматичната скала е огромна свобода и в никакъв случай не бива да ограничава!!! Просто са необходими знания и опит...Няма как :guitar: Опитай алтерованата, както и разширената алтерована, която често наричат 'полутон-тон'. Там свободата е наистина голяма. къде точно е свободата да не разбива решетки Цитирай
Steve_Vai Отговорено Декември 11, 2004 Автор Отговорено Декември 11, 2004 Jazzy feeling RULES!!! Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 Поздравявам всички с албумът на Вини Моор "Out Of No where" зае...те тия хроматизми и чуйте човека колко правилно сърцето разказва Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 Jazzy feeling RULES!!! Я първо рок да науча па за джаз ако остане вриеме.... Цитирай
gmoykin Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 Jazzy feeling RULES!!! Я първо рок да науча па за джаз ако остане вриеме.... Не стаа въпрос за jazz, скалите и т.н. са за всички стилове. Ex. Steve Vai, John Petruchi, Steve Morse etc. Не бе пичове, ич не се правя на знаещ, стига с тая война ROCK vs JAZZ. Музиката си е музика. Критиците и теоретиците ебават нещата, но понеже говорехме за скали, освен да не ползвам наименованието им , ами да ги пиша по тонове или tabs?! Цитирай
Black Bird Отговорено Декември 11, 2004 Отговорено Декември 11, 2004 Jazzy feeling RULES!!! Я първо рок да науча па за джаз ако остане вриеме.... Не стаа въпрос за jazz, скалите и т.н. са за всички стилове. Ex. Steve Vai, John Petruchi, Steve Morse etc. Не бе пичове, ич не се правя на знаещ, стига с тая война ROCK vs JAZZ. Музиката си е музика. Критиците и теоретиците ебават нещата, но понеже говорехме за скали, освен да не ползвам наименованието им , ами да ги пиша по тонове или tabs?! ква война бря я харесвам жаз Цитирай
Steve_Vai Отговорено Декември 11, 2004 Автор Отговорено Декември 11, 2004 Не само в джаза преходите между мажор и минор са хроматични, ей! Цитирай
Recommended Posts