Jump to content
Българският форум за музиканти

Как подреждате кабелите си?


Recommended Posts

Здрасти :greenball:

 

Тъй като напоследък си понакупих това онова за непретенциозни домашни записи, се сблъсках с неочакван проблем - кабелите. Те са просто навсякъде :D.

 

Интересно ми е, как си подреждате кабелите на всичко, което имате, така че да ви е удобно. Не става дума за кабела на китарата или баса примерно ами всички кабели - захранващи, микфоронни, етц, етц....

 

Просто са толкова много, че става една абсолютна плетеница отзад, колкото и внимателно да ги слагам. Да не говорим, че изглежда зле и е неудобно, но предпоалгам оказват и някакво влияние на нивото на шума, дори и да са добре екранирани самите те. За тези, които не се сещат за какво говоря, ето моята ситуция:

2 активни монитора - 2 кабела за захранване в разклонител, два кабела към саундкартата, която е външна. - 4

Система 2.1, макар че обмислям да си взема 5.1, там имам още 2 колони с по 2 кабела към събуфер и от него един към компа и един към разклонител - 4

монитор за компа още 2 кабела - един към компа един захранване, пак 2 - 2

и така нататък и така нататък. От зад компа няма какво да изброявам. Като сложиме, уебкамера, принтер, микрофон, слушалки, мишки и клавиатури и става манджа с грозде.

 

Как се справяте с този проблем? Къде слагате примерно картата и как свързвате мониторите към нея, всичко при компа или не? Използвате ли един разклонител за монитори и компютър, за да имат обща земя или не? Ако имате и някакви снимки също би било от полза. Просто се чудя как да внеса малко ред в хаоса който цари наоколо... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-първото нещо - цветно тиксо, 3-4 цвята.... Или по-скоро лейкопласт (тиксо май беше онова "найлоновото"). И един маркер да пишеш по него. И така, навиваш, лепваш, маркираш за какво е кабела.

 

Иначе другата част за отделните разклонители и на мен ми е интересна - аз винаги съм бухал в 2 големички (че при мен кабелите са маааалко повече от при теб :greenball: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм добре, с малко неща, ама ако имам и рак предусилватели и всякакви такива неща съвсем отива работата...

 

Мене засега идентификацията не ми е проблем, маркирам си само изходите на китарните кабели (кое е сенд, кое е ритърн, кое е лява колона...). Проблема им е как падат свободно и става.... мазало. Почвам да мисля със скобички да ги закача за стената или за нещо на стената или нещо подобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навръзвайки със свински опашки :P Много е удобно, въпреки че ако искаш разни реконфигурации трябва да ги режеш с клещи. Мен понеже ме мързи ги връзвам с мартеници :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми да де, ама за да не падат свободно, тиксо или велкро лепенки. Навиваш на руло кабела колкото ти трябва като дължина и залепяш да не се развива. Пак е мазало, ама по-малко. А пълно мазало трудно може да се избегне, все пак кабели са...

 

У нас все се препъвам на ден-два :greenball:

 

П.С. Yves ме е поизпреварил...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си взех лайсни за кабели (от тези дето сте виждали по разни обществени згради да "красят" коридорите). Такива съм наслагал по ръбовете на бюрото ми отзад. Почти всички кабели съм набутал в тях и изглежда много по-подредено, много по-малко кабели се заплитат и ти се мотат като решиш нещо да пипаш... Недостатъка е, че ако трябва да вадиш или да слагаш кабел трябва да се отваря лайсната, но пак е по добре от свински опашки. Може ако ми остане време да кача една снимка, макар че смятам че обясненията са достатъчни :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това с кабелите си е драма. Аз поне не успявам да открия начин напълно да избегна мазалото, просто гледам излишните части да са навити за да не се плетат много. Иначе ако не сменяш железора често има хубави хора като Пит Корниш които предлагат доста секси решения на някои комутационни проблеми. Сигурно има хора в милата родина които ще се справят не по зле но вероятно би струвало сериозни парички ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

В нашето студио кабелите са адски много, но почти не се мяркат.

Схемата при нас е следната: Почти цялото помещение е с налепена звукоизолация (от тези дунапренените на пирамидки дето са) и съответно кабелите ги катая зад вскичко това през фугите, не като едно цяло разбира се, ами кабел над кабел...Иначе би се получила една голяма и противна издутина.

Това е само за тези които се разхождат от пулта (китари, микрофони, тонколони, компа)

Иначе за останалите които са за усилватели, лимитери, компресори и т.н. си взехме рак и всички са вътре и са като черва въпреки че са комплектовани с изолирбанд.

Редактирано от Cool_to_Hate
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Мултикор :)

Редактирано от Nikolay Petev Yolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.