Jump to content
Българският форум за музиканти

Лесен начин за настройване на китара с Флойд


Arcturus666

Recommended Posts

Лично за мен е ходене по мъките когато сменям всички струни та онази вечер се разрових в нета да видя нещо по този въпрос и попаднах на следното клипче.Забележете на 2:40 мин пича какъв "инструмент" ползва .И аз направих така и супер бързо стана всичко.Много прост трик.Надявам се да ви е интересно и да ви е от полза както и на мен. :thumbs_up:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста по-интелигентно е с имбус, отколкото с лъжица :hysterical: Може и с 9-волтова батерия. Обаче и в двата случая понякога бриджа се "изважда" от стъдовете и имам чувството, че се нараняват ножовете, затова вече просто го отпускам да си опре в тялото. Хем така ми служи за мярка колко "струна да оставя". В смисъл опъната до ключа след това когато се прибере бриджа и се изравни с тялото това са точно 2-3 витки на всяка струна около ключа. Евентуален недостатък е, че трябва равномерно да се натягат струните докато се вдигне бриджа.

 

Общо взето си е много индивидуален процес...почти колкото миенето на зъби :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много по-лесно е да сменяш струните една по една-така подобни манипулации с трупчета,лъжици,батерии и ... можещи да нарнят части от китарата ти отпадат,а при всяка сменена струна връщаш китарата в строй,което помага да ни си играеш 2 часа след това с флойда :hysterical: Аз поне така сменям моите,а за толкова години дрънкане само най-първата ми китара е била без тремоло и досега не съм имал проблеми с останалите. :hysterical:

 

Поздрави,

Рахата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако махаш по една струна това значи, че чистиш и мажеш с "масло" само под нея...ако сложиш и чакането да попие под всяка струна по отделно работата отива към 2 часа :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако махаш по една струна ...

 

Избягвам такива забавления,като си почиствам ф-борда след всяко свирене,а и има достатъчно време да почакаш попиването,докато смениш всички струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а ако си с maple фингърборд какво мажеш и чакаш???

 

Колко % от китарите са с кленов фингърборд? :drummer:

 

 

Ако махаш по една струна ...

 

Избягвам такива забавления,като си почиствам ф-борда след всяко свирене,а и има достатъчно време да почакаш попиването,докато смениш всички струни.

 

Не знам как успяваш да го почистиш толкова добре през струните, нито пък как евентуално се намазва и избърсва/полира през тях...пък и не вярвам в останалото време като не свириш да я държиш в барокамера, където няма прах и влага :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Чак с полиране не се занимавам,а почистването през струните става-нали си с флойд и като отпуснеш струните с него можеш да почистиш навсякъде.Зависи и от това,колко ти се изпотяват ръцете,докато свириш.Аз такъв проблем нямам и затова ми е лесно почистването и поддържането на ф-борда по "моя" начин.Иначе си я държа в калъфа в стаята,където спя и досега навлажнена и напрашена не съм я виждал/пипал :D Редактирано от рахата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За техниката на чистене няма да обсъждам повече, явно всеки си има предпочитания :)

 

Но специално за мръсотията да ти кажа, че тя не зависи само от потенето. Моите ръце също не се потят, но по фретборда остава доволно мръсотия след 6 месеца без чистене и то с умерено свирене, представям си ако свирех много. Просто кожата непрекъснато секретира мазнини, които да я предпазват и това не спира и даже се засилва в момента, в който си измиеш ръцете. Тъй че освен ако не свириш с гумени ръкавици - цапаш си китарата :D

А влагата не е нужно да я напипаш, за да я има :D Аз не ти казвам да си намериш китарата подгизнала. Влагата е във въздуха през цялото време и когато дървото не е импрегнирано с някаква мазнина, или както отбеляза колегата - грифа да е лакиран по начало, то тя влияе зле. И не важи само за дървото, а за всичко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз пък си мия ръцете преди да пипам китарата :D При свирене около 4-5 часа седмично не се замърсява.

 

А това с батерията за застопоряване на тремолото е ЛОША идея (и аз гледах това видео като сменях струни) - просто моята ПРОТЕЧЕ. Така че, най-добре използвайте нещо друго. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yves,имах предвид,че ако си почистваш редовно китарата няма да е нужно при всяка смяна на струни,особено като си с флойд,да сваляш всички за да я почистиш,а може да разредиш тази процедура :) Естествено е,че има значение колко често и по колко свириш,колко често сменяваш струни,колко ти се потят ръцете и т.н. А дадените примери за застопоряване на флойда по този повод никак не ми харесват.И да китарата ми е с лакиран гриф,но забележката ти е уместна,макар и темата да не е за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.