Arcturus666 Публикувано Октомври 23, 2009 Публикувано Октомври 23, 2009 Лично за мен е ходене по мъките когато сменям всички струни та онази вечер се разрових в нета да видя нещо по този въпрос и попаднах на следното клипче.Забележете на 2:40 мин пича какъв "инструмент" ползва .И аз направих така и супер бързо стана всичко.Много прост трик.Надявам се да ви е интересно и да ви е от полза както и на мен. Цитирай
Yves Отговорено Октомври 23, 2009 Отговорено Октомври 23, 2009 Доста по-интелигентно е с имбус, отколкото с лъжица Може и с 9-волтова батерия. Обаче и в двата случая понякога бриджа се "изважда" от стъдовете и имам чувството, че се нараняват ножовете, затова вече просто го отпускам да си опре в тялото. Хем така ми служи за мярка колко "струна да оставя". В смисъл опъната до ключа след това когато се прибере бриджа и се изравни с тялото това са точно 2-3 витки на всяка струна около ключа. Евентуален недостатък е, че трябва равномерно да се натягат струните докато се вдигне бриджа. Общо взето си е много индивидуален процес...почти колкото миенето на зъби Цитирай
Пепи Отговорено Октомври 23, 2009 Отговорено Октомври 23, 2009 Аз на соро гледах подобни, но флойда го заклещваха отзад. Цитирай
рахата Отговорено Октомври 24, 2009 Отговорено Октомври 24, 2009 Много по-лесно е да сменяш струните една по една-така подобни манипулации с трупчета,лъжици,батерии и ... можещи да нарнят части от китарата ти отпадат,а при всяка сменена струна връщаш китарата в строй,което помага да ни си играеш 2 часа след това с флойда Аз поне така сменям моите,а за толкова години дрънкане само най-първата ми китара е била без тремоло и досега не съм имал проблеми с останалите. Поздрави, Рахата Цитирай
Yves Отговорено Октомври 24, 2009 Отговорено Октомври 24, 2009 Ако махаш по една струна това значи, че чистиш и мажеш с "масло" само под нея...ако сложиш и чакането да попие под всяка струна по отделно работата отива към 2 часа Цитирай
rocker_vn Отговорено Октомври 24, 2009 Отговорено Октомври 24, 2009 а ако си с maple фингърборд какво мажеш и чакаш??? Цитирай
рахата Отговорено Октомври 24, 2009 Отговорено Октомври 24, 2009 Ако махаш по една струна ... Избягвам такива забавления,като си почиствам ф-борда след всяко свирене,а и има достатъчно време да почакаш попиването,докато смениш всички струни. Цитирай
Yves Отговорено Октомври 24, 2009 Отговорено Октомври 24, 2009 а ако си с maple фингърборд какво мажеш и чакаш??? Колко % от китарите са с кленов фингърборд? Ако махаш по една струна ... Избягвам такива забавления,като си почиствам ф-борда след всяко свирене,а и има достатъчно време да почакаш попиването,докато смениш всички струни. Не знам как успяваш да го почистиш толкова добре през струните, нито пък как евентуално се намазва и избърсва/полира през тях...пък и не вярвам в останалото време като не свириш да я държиш в барокамера, където няма прах и влага Цитирай
рахата Отговорено Октомври 24, 2009 Отговорено Октомври 24, 2009 (Редактирано) Чак с полиране не се занимавам,а почистването през струните става-нали си с флойд и като отпуснеш струните с него можеш да почистиш навсякъде.Зависи и от това,колко ти се изпотяват ръцете,докато свириш.Аз такъв проблем нямам и затова ми е лесно почистването и поддържането на ф-борда по "моя" начин.Иначе си я държа в калъфа в стаята,където спя и досега навлажнена и напрашена не съм я виждал/пипал Редактирано Октомври 24, 2009 от рахата Цитирай
Yves Отговорено Октомври 25, 2009 Отговорено Октомври 25, 2009 За техниката на чистене няма да обсъждам повече, явно всеки си има предпочитания Но специално за мръсотията да ти кажа, че тя не зависи само от потенето. Моите ръце също не се потят, но по фретборда остава доволно мръсотия след 6 месеца без чистене и то с умерено свирене, представям си ако свирех много. Просто кожата непрекъснато секретира мазнини, които да я предпазват и това не спира и даже се засилва в момента, в който си измиеш ръцете. Тъй че освен ако не свириш с гумени ръкавици - цапаш си китарата А влагата не е нужно да я напипаш, за да я има Аз не ти казвам да си намериш китарата подгизнала. Влагата е във въздуха през цялото време и когато дървото не е импрегнирано с някаква мазнина, или както отбеляза колегата - грифа да е лакиран по начало, то тя влияе зле. И не важи само за дървото, а за всичко Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Октомври 25, 2009 Отговорено Октомври 25, 2009 ^ Аз пък си мия ръцете преди да пипам китарата При свирене около 4-5 часа седмично не се замърсява. А това с батерията за застопоряване на тремолото е ЛОША идея (и аз гледах това видео като сменях струни) - просто моята ПРОТЕЧЕ. Така че, най-добре използвайте нещо друго. Цитирай
рахата Отговорено Октомври 25, 2009 Отговорено Октомври 25, 2009 Yves,имах предвид,че ако си почистваш редовно китарата няма да е нужно при всяка смяна на струни,особено като си с флойд,да сваляш всички за да я почистиш,а може да разредиш тази процедура Естествено е,че има значение колко често и по колко свириш,колко често сменяваш струни,колко ти се потят ръцете и т.н. А дадените примери за застопоряване на флойда по този повод никак не ми харесват.И да китарата ми е с лакиран гриф,но забележката ти е уместна,макар и темата да не е за това. Цитирай
Recommended Posts