Jump to content
Българският форум за музиканти

Възстановяване на 12-струнна Орфей-ка


Arriah

Recommended Posts

Здравейте,

 

От 20тина години съм горд притежател на втора употреба 12-струнна китара Орфей (полу-акустична, най-много прилича на Gibson Trini Lopez ES, явно от там е краден моделът ;-)). За съжаление още когато я купих по нея предишни собственици бяха правили "подобрения", вкл. с блажна боя, а с времето лакът се е напукал, грифът е износен, има нужда от смяна на fingerboard (както и да се казва това на български), а по електрониката... хъмбъкърите са си на мястото и работят, но потенциометрите отдавна са сдали багажа (но и в най-добрите си времена не са били Бог знае какво).

 

Сега имам желание да я възстановя максимално близо до първоначалния и вид, евентуално с някои подобрения (по електрониката), така че да може да се ползва и като музикален инструмент, а не само като украса за стена.

 

В Пловдив (където е правена), обаче, отдавна няма производство, а и мнението ми за началното качество на производството не е особено високо...

 

Приемам всякакви идеи и предложения къде би могла да бъде "поправена", като не че цената е без значение, но по-скоро идва на второ място след качеството на работа...

 

За да избегнем коментарите "купи си друга" - имам нов, доста добър инструмент, просто искам да възстановя и тази, тъй като има сантиментална стойност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е краден моделът от Гибсън, а Гибсън са го крали от Орфей :)

 

Иначе по същество:

 

- фретборд могат да ти направят доста хора, така че всичко изхожда от това дали ти трябва тъмен или светъл, защото екзотичните дървесини като палисандър, бубинга, абанос и какво ли още не се намират по-лесно от преди 2-3 години, обаче пак не са под път и над път.

- електрониката също могат да ти я сменят доста голяма група хора, така че и това нее най-големият дерт.

- истинският ти проблем ще бъде боята - това е акустичен инструмент (дори и с адаптери) и това, че някой е мацотил блажна боя отгоре е било голяма тъпня. Принципно може да се изшкури и да се разкара, но не се знае колко дълбоко импрегнирана е дървесината с боята и дали ще е възможно навсякъде да излезе, така че да минеш само с лак. Може да се изшкури колкото може до дървесина и каквото е попило - попило, но резултатите в такъв случай няма да са пьерфьектни.

 

Откъде си, за да ти препоръчаме мастери? Между другото ако решиш да се разделиш със сантименталната й стойност - винаги съм искал подобна китара (все ще й намеря място на стената до останалите 7-8 :) ) и бих се позанимавал да я стегна. Не ти предлагам своите собствени услуги: защото има много по-добри лютиери, които да ти свършат работата по-бързо и качествено и защото стягам китари за кеф, а това обикновено трае с месеци.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откъде си, за да ти препоръчаме мастери?

 

Привет,

 

В София съм, но пътувам извън града почти всяка събота и неделя, така че - доставката ще я организирам лесно.

 

Оригиналните цветове са: тъмно червено на тялото и черно на грифа и главата, така че - може и да ми трябва нещо по-специфично.

 

За електрониката - китарата няма капак и няма как да се стигне само до електронните чудеса в нея - за това питам за някой, който може да предложи "пълно обслужване" - при разглобяването да се позанимае и с електрониките...

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом като пътуваш предполагам няма да е проблем да я носиш на BassTraffic.Разгледай темата в раздела изработка и ремонт за да видиш как работи човека.http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=62005

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, той е добър лютиер. Диката от фелибето също е класен, както е и Валери Градинарски от шопско. Има много майстори и доста от тях ще ти свършат работа :) Колкото до електрониката - не се притеснявай - има си чалъми за всичко.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Диката от фелибето също е класен, както е и Валери Градинарски от шопско.

Съмнявам се, че ще поемат такава работа на точно такава китара. (българска)

Ама знае ли човек...?! Криза е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Здрасти!

 

и аз имам същата орфейка.

 

По въпроса с потенциометрите - вадят се през f-дупката. Малко е пипкаво, но това е начина.

 

Относто електрониката не е сложна историята. ще ти бъда благодарен, ако покажеш снимки на китарата, тъй като моята е силно модифизирана, не от мен разбира се, и няма връщане назад. Изкъртени са 3 знезда за адаптери по много грозен начин, и нещата са потулени под рязян на ръка пикгард от Стратокастер ....

 

Не знам дали си обърнал внимание на струнника, които е тремоло. Моето лично мнение е, че е ужасно зле конструиран и обмислях колко би ми струмало да запълня издълбаната ниша, в която е струнника и да сложа струнник тип tune-o-matik, за 12 струнна примерно. За момента съм се опитал да го блокирам чрез подлагане на трупче, и натягане на пружината. Мислил ли си по този въпрос ти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.