Arriah Публикувано Септември 19, 2009 Share Публикувано Септември 19, 2009 Здравейте, От 20тина години съм горд притежател на втора употреба 12-струнна китара Орфей (полу-акустична, най-много прилича на Gibson Trini Lopez ES, явно от там е краден моделът ;-)). За съжаление още когато я купих по нея предишни собственици бяха правили "подобрения", вкл. с блажна боя, а с времето лакът се е напукал, грифът е износен, има нужда от смяна на fingerboard (както и да се казва това на български), а по електрониката... хъмбъкърите са си на мястото и работят, но потенциометрите отдавна са сдали багажа (но и в най-добрите си времена не са били Бог знае какво). Сега имам желание да я възстановя максимално близо до първоначалния и вид, евентуално с някои подобрения (по електрониката), така че да може да се ползва и като музикален инструмент, а не само като украса за стена. В Пловдив (където е правена), обаче, отдавна няма производство, а и мнението ми за началното качество на производството не е особено високо... Приемам всякакви идеи и предложения къде би могла да бъде "поправена", като не че цената е без значение, но по-скоро идва на второ място след качеството на работа... За да избегнем коментарите "купи си друга" - имам нов, доста добър инструмент, просто искам да възстановя и тази, тъй като има сантиментална стойност. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Септември 19, 2009 Share Отговорено Септември 19, 2009 Не е краден моделът от Гибсън, а Гибсън са го крали от Орфей Иначе по същество: - фретборд могат да ти направят доста хора, така че всичко изхожда от това дали ти трябва тъмен или светъл, защото екзотичните дървесини като палисандър, бубинга, абанос и какво ли още не се намират по-лесно от преди 2-3 години, обаче пак не са под път и над път. - електрониката също могат да ти я сменят доста голяма група хора, така че и това нее най-големият дерт. - истинският ти проблем ще бъде боята - това е акустичен инструмент (дори и с адаптери) и това, че някой е мацотил блажна боя отгоре е било голяма тъпня. Принципно може да се изшкури и да се разкара, но не се знае колко дълбоко импрегнирана е дървесината с боята и дали ще е възможно навсякъде да излезе, така че да минеш само с лак. Може да се изшкури колкото може до дървесина и каквото е попило - попило, но резултатите в такъв случай няма да са пьерфьектни. Откъде си, за да ти препоръчаме мастери? Между другото ако решиш да се разделиш със сантименталната й стойност - винаги съм искал подобна китара (все ще й намеря място на стената до останалите 7-8 ) и бих се позанимавал да я стегна. Не ти предлагам своите собствени услуги: защото има много по-добри лютиери, които да ти свършат работата по-бързо и качествено и защото стягам китари за кеф, а това обикновено трае с месеци. Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Arriah Отговорено Септември 19, 2009 Автор Share Отговорено Септември 19, 2009 Откъде си, за да ти препоръчаме мастери? Привет, В София съм, но пътувам извън града почти всяка събота и неделя, така че - доставката ще я организирам лесно. Оригиналните цветове са: тъмно червено на тялото и черно на грифа и главата, така че - може и да ми трябва нещо по-специфично. За електрониката - китарата няма капак и няма как да се стигне само до електронните чудеса в нея - за това питам за някой, който може да предложи "пълно обслужване" - при разглобяването да се позанимае и с електрониките... Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
81.slash Отговорено Септември 19, 2009 Share Отговорено Септември 19, 2009 Щом като пътуваш предполагам няма да е проблем да я носиш на BassTraffic.Разгледай темата в раздела изработка и ремонт за да видиш как работи човека.http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=62005 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Септември 19, 2009 Share Отговорено Септември 19, 2009 Мда, той е добър лютиер. Диката от фелибето също е класен, както е и Валери Градинарски от шопско. Има много майстори и доста от тях ще ти свършат работа Колкото до електрониката - не се притеснявай - има си чалъми за всичко. Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Септември 20, 2009 Share Отговорено Септември 20, 2009 Диката от фелибето също е класен, както е и Валери Градинарски от шопско. Съмнявам се, че ще поемат такава работа на точно такава китара. (българска) Ама знае ли човек...?! Криза е! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bustard Отговорено Септември 27, 2009 Share Отговорено Септември 27, 2009 а,снимки на туй чудо имаш ли??? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anonimized_8837 Отговорено Февруари 13, 2010 Share Отговорено Февруари 13, 2010 Здрасти! и аз имам същата орфейка. По въпроса с потенциометрите - вадят се през f-дупката. Малко е пипкаво, но това е начина. Относто електрониката не е сложна историята. ще ти бъда благодарен, ако покажеш снимки на китарата, тъй като моята е силно модифизирана, не от мен разбира се, и няма връщане назад. Изкъртени са 3 знезда за адаптери по много грозен начин, и нещата са потулени под рязян на ръка пикгард от Стратокастер .... Не знам дали си обърнал внимание на струнника, които е тремоло. Моето лично мнение е, че е ужасно зле конструиран и обмислях колко би ми струмало да запълня издълбаната ниша, в която е струнника и да сложа струнник тип tune-o-matik, за 12 струнна примерно. За момента съм се опитал да го блокирам чрез подлагане на трупче, и натягане на пружината. Мислил ли си по този въпрос ти? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts