Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос за кубе с активен и пасивен вход


Hbemol

Recommended Posts

значи интересува ме каква е разликата между кубета които имат тези входове и тези които нямат такива

а също за какво служи енхансер,лимитер,компресор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

във активния вход "ръгаш" бас с активна електроника,

а в пасивния съптветно с пасивна.

Незнам какво става ако ги размениш.

 

А лимитера и компресора служат за ограничаване, примерно да няма значение с каква сила дърпаш струните, все един тон ще излезе

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса е толкова базов, че хората ги мързи да пишат пак отначало нещо, което май и друг път е обяснявано, а и можеш да си прочетеш в Google.

1 - Limiter е ефект, който ти компресира звука над определена сила. Удобно е, ако свириш неравномерно по сила, защото ти маха пиковете от по- силните удари. Озвучителите много ги обичат, особено за младите групи, които на саундчека свирят леко, и после на концерта като заблъскат, им вкарват усилвателите в червеното!

Имай впредвид, че малко "сплесква" звука, и да се настрои качествено, си иска малко практика и пинизи - или да си ги откриеш сам, или някой да ти ги покаже. Много зависи от начина ти на свирене.

 

2 - Enhancer - добавя някакви хармоници във високите честоти (не усилва високите, а ги "оцветява") и ги прави "по- прозрачни". Ако е евтина направа, най-често вкарва и шум. Свири нещо по тънките струни и си го настрой по вкус!

 

3 - Отделните входове за активен и пасивен бас се налагат, понеже от активния бас идва доста по- силен сигнал (щото "активното" му е точно едно предусилвателче). А някакво такова предусилвателче е вградено след пасивния вход, за да се изравнят по чувствителност двата входа. Нали се сещаш - от Активния бас сигнала вече си идва усилен, а от Пасивния тепърва трябва да се усили до подобно ниво, преди да се прати нататък по веригата на усилвателя.

Та ако включиш активен бас в пасивен вход, ще свири доста по- силно и ако преди това си го усилил много, можеш да си изгориш я говорителя, я нещо по усилвателя! Ако не е усилен прекалено, нищо няма да повредиш, просто внимавай като връткаш волумето ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.