Jump to content
Българският форум за музиканти

B-e-a-d настройка


Rossko

Recommended Posts

Първо на първо да ви питам какво ви е мнението за такава настройка на 4-струнка :) И ще ми върши ли повече работа от стандартната EADG, специално за музиката дето правим с групата, ето вижте даже -

;]]

И имам един въпрос - ако искам да си хвърля тая настройка на 4-струнката дали ще стане номера с комплект 4 струни, ама така по-дебели, или ще трябва да си купя 5струнен комплект? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кое ще ти върши по-добра работа си решаваш само ти, субективно е :) Иначе за това, което си намислил - нов 5 струнен комплект, от който ползваш по-дебелите 4 струни. НО! Има някои особености ако си решил да правиш това с баса си.

 

1. Ще трябва да се пипне тръс рода. Задължително.

2. Много вероятно ще трябва да се "обработи" нъта, за да минат значително по-дебелите струни през него.

3. Сетъп на инструмента - интониране и височина на струните. Тази точка принципно включва и т. 1, но тръс рода сам по себе си е достатъчно важен. за да е на първо място

 

Успех!

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правят се и се продават 5 и 6- струнни басове !! Стига с тия извращения !

 

- Групата е готина, браво ! Имаш място да раздвижиш баса ! Дерзайте !

Редактирано от Demiurg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готов съм да поспоря за 5 и 6-струнните басове. Продават се, разбира се, но не предлагат почти нищо по-различно от 4-струнните

 

 

Един различен строй значително променя мисленето, най-вече от гледна точка на факта, че човек свиква да свири на позиции, не на тонове. Това просто е неизбежно, при почти всички я има тази тенденция (при мен определено) - не твърдя, че е лошо. Просто... различният строй е една нелоша алтернатива.

 

Когато свириш в различен строй си принуден да мислиш по коренно различен начин. Ако щете го погледнете така - интуитивните движения вече пораждат съвсем нови мелодии.

Факт е, че един различен строй е доста неудобен, но също така - предразполага към известна креативност :)

 

Пробвал съм в подобен строй - все едно свиря на друг вид инструмент, братче. То и това си е готино, де :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, за новия строй съм съгласен, но нов строй аз казвам на нова логика на подреждане на тоновете на празните струни - примерно -на квинти, или само Ми свалена в Ре, или нещо от тоя сорт. В случая човека не ползва нов строй, а се опитва с 4 струни да имитира 5-струнен бас. Поради което е по-удобно направо да си вземе една 5-струнка (Cort или Vintage, като за малко пари, примерно).

 

А мисленето на позиции, а не на тонове, идва с времето, с осъзнаването, че един и същ тон (Ла), изсвирен на различни струни и позиции, има съвсем различен тембър ! И тогава почваш да си мислиш пръстовките не как ти е най-удобно, а как най-добре звучи ! Което (заедно с "разреждането на тоновете"), си е белег на бас-професионализъм !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, аз вчера бях на няколко ракии и си мислех през цялото време че става думa за настройка на квинти оО сори и ако ти е прозвучало като заяждане :D Иначе, мнението ми е точно такова за настройка на квинти, да речем, ма съм влязъл в офтопик. :D:)

 

С демиург съм съгласен донякъде, но говорим за различно мислене в позиции - при твоят пример все още мислиш с тонове. Аз се усещам, че когато се изисква да изсвиря квинта, изобщо не се замислям за тона, който идва, просто пръстите по инстинкт си свирят квото трябва там. Опитвам се да се поправя от тоя навик, де :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.