Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте свирачи и ползвачи на свирките Triton STUDIO.

Наскоро аз самия се сдобих с такава хубост и бих искал да открия съмишленици от цялата страна с които да споделям мнения и впечатления от този

изключителен инструмент.

Имам много въпроси и Вашите мнения са важни за мен.

Кои ЕХВ бордове си струва да купи човек, от кои може да се въздържи? (До колкото знам те са 9)

Полифонията 120 ли е (в книжката пише "2 по 60" и "до 120" )? Какво значи "до 120 битова полифония"? Как мога да свиря с цялата 120 битова полифония, а не със 60 да речем.

Защо когато прехвърлям звуци от Тритон ЛЕ в Тритон Студиото - те не звучат по същият начин? Нали и двата инструмента са Тритон с един и същ процесор и HI синтез?

Защо арпежитора на Студиото не "свири" ритми, Ле-то го правеше, а е доста по-дърт и оразян модел от Студиото. Ефектите, които ми дава Студиото при натиснат арпежитор са доста "постни" ... почти никакви ги няма.

Предварително благодаря за отговорите, а ако някой иска нещо мен да ме пита и бих могъл да отговоря - насреща съм!

Митко

Отговорено

Здрасти,

Аз съм с класическия тритон, но се надявам да става за участие в тая тема.

По въпроса защо от Ле-то към Студиото звучат различно - според мен отговора е в различния ром. По всяка вероятност ползват различен ром и затова звучи различно.

Аз лично съм с два експанжън борда - Vintage archives и Concert grand piano! Честно казано вторият е доста разочароващ - пианата които предлага са доста под очакваното поне според мен! Като цяло пианата на Тритона не блестят, може би с изключение на онова пианото със звънчетата, което е адски характерно и е идеално за рок и метъл, защото е супер пробивно. Хубаво чисто акустично пиано обаче, така и не успям да докарам... Интересно ми е какво представлява другия експанжън, който е с пиана и други подобни. Ако някой има или е ползвал нека да сподели!

Vintage archives е голям кеф - има характерните звуци на повече от тия старите аналогови коргове! Звучат доста автентично звуците... имаш обаче и всичките ефекти на Тритона и могат да се постигнат доста интересни резултати.

За ритмите не мога да кажа нищо, защото аз ползвам машинката основно като workstation, не като аранжор... според спецификите на изпълняваната музика :lol:

Отговорено (Редактирано)

Увиги,

на твоя въпрос пък аз мога да помогна:

Тритон Студиото е с 48 меги Ром, като въпросните 16 меги РОМ отгоре са точно пианата, за които се чудиш ... или казано иначе това е вграден (не може да се сменя или вади) ЕХВ 08. Той предлага някъде около 30-40 програми и комбита. За да се използват, обаче трябва да се инициализат със специална дискета за тях. Също като звуци не е кой знае какво... но е по-добре от Ле 88, който също имаше 16 меги Гранд Концерт Пиано семпъл ЕХВ залепен, но полифонията определено е по-добра, чува се осезателно. . От друга страна Ле 88 звучи доста по-добре от Ле 61 и 73, а предполагам, че и от Класик (Лето е с РОМ-а на Класика, според книжката) именно заради въпросният 16 МБ сет. За това мисля, че ЕХВ 08 е 2 крачки напред.

Бих ги подредил така (само по логика, без да съм чувал ЕХВ 01)

1. Класик, ЛЕ 61,73 - зле

2. Ле 88 (Класик с ЕХВ 01) - средно

3. Студио (с вграден ЕХВ08) - по добре

Аз пък възлагах голяма надежда точно на ЕХВ 01 - твойте пиана.

Поздрави,

Митко

Редактирано от mitkosan
Отговорено

За уточнение - мойта платка е EXB 08! Но е допълнително слагана нали... Въпросът е, че аз и от нейните семпли не съм очарован - честно казано на Roland XP серията акустичното пиано звучи доста по-добре от акустичните пиана на Тритона. Иначе аз питах за ЕXB 01 борда...

Но явно пианото на Тритона е някакъв слаб елемент, за разлика от повечето други неща.

За да има развитие темата и за да се попълва knowhow-то за Тритон: някой ползвал ли е програма за едитване в реално време на пресети на Тритона през компа? И с какъв кабел правите връзка с компа за такова нещо?

Поздрави