Lekov Публикувано Юли 23, 2009 Публикувано Юли 23, 2009 Добре искам съвети за предстоящата трансформацията на която мисля да подложа бившата ми китарка. ето малко снимки : Тези f отворчета отстрани ги има откакто съм получил китарата. Мисля че са фабрично направени, но досега не съм виждал подобна. Та планирам да си я направя нещо подобно на джаз китарка, тоест да запуша кръглия резонаторен отвор Ако някой може само да ми каже как да стане Другия ми въпрос е че грифа леко се беше изметнал докато беше върху тялото, но защото тялото е поддало, самият гриф е прав, както виждате на снимките. Как да коригирам тази почти незабележима, но доста влияеща на самата китара вдлъбнатина? Самият материал на топа е много тънък, но нямам възможност да го сменя. Ошкурил съм грифа, ще ошкуря и тялото и мисля да я прелакирам но с по тъмен лак, но най вече ме нтересува как да покрия отвора и да изправя тялото ( и да го заздравя така че да не се изметне и в бъдеще). Захванал съм се със това за забавление и за придобиване на повече опит, така че не ми предлагайте лютиери. Също ще помогля да си аргументирате по обстойно мненията понеже съм лаик все още XD Поздрави и усмивки Цитирай
spineless Отговорено Юли 24, 2009 Отговорено Юли 24, 2009 (Редактирано) Значи май изглежда, че искаш да си направиш семи-акустик китарка, или полу-акустичен инструмент. Лесния начин да запълниш дупката е с розета. Знай че не се опитвам да ти продам нещо, само ти давам линк да видиш: http://www.harpkit.com/Merchant2/merchant....ry_Code=rosette . За грифа е най-добре (след като ще махаш отвора) да си земеш с удължен фингърборд, или да си удължиш настоящия, което не знам как ще стане . Освен това ще трябва да изрежеш малко от тялото за да получиш кътаут извивка с рогче като тук(за да можеш да стигаш до по-горните прагчета): Успех! П.С. Май на тези ключове им липса пластмасовата/сл. кост обвивка, което не е много здравословно... Редактирано Юли 24, 2009 от spineless Цитирай
Бицев Отговорено Юли 24, 2009 Отговорено Юли 24, 2009 (Редактирано) ^ Не знам колко му помагаш с този отговор - човекът прави съвсем първи 'лютиерски' опит. Да удължава фретборда или да 'изрязва' за cut-away акустична китара не са леки задачи и за най-опитните майстори, пък и рядко са изобщо оправдани. Предвид даденостите на този проект - изобщо не са оправдани такива операции. Според мен реалистичните неща, които могат да се направят са: - Намиране решение за надеждно (!) закрепване на грифа, в правилно положение. Само намиране на решение, но операцията сглобяване се прави след обработките на тялото и грифа поотделно. - Изравняване и полиране на прагчетата, почистване и освежаване на фретборда - Подтягане или смяна на ключовете (с по-качествени) - Намиране на нов подходящ струнник (или изработване) в по-близък до джазовите китари стил. Ако се прецени, че настоящият върши работа - полиране, заглаждане на ушите за струните против нараняване на струната, и може би - галванично покритие (никел, хром) с окончателно огледално полиране. - Избор и доставка (или изработка) на подходящо магаре (бридж), по възможност с регулируема височина; или рестварация на съществуващото - Вземане на решение за (или против) вграждане на пиезо (или друг) адаптер, мястото му на монтиране и съответна подготовка - Внимателно снемане на стария лак, особено от топа (включително гадната лепенка) - може би с фино изцикляне (отнемане на най-горния пласт, мебелни реставратори може да го знаят по-добре от лютиерите) и фино шлифоване на цялата повърхност преди прелакиране. - Решение на отворите. Пълно запушване на кръглия отвор може да не е добро решение, защото променя резонанса (в посока към глуо). От друга страна, ако ефовете не са фабрични а допълнителни, те са разбалансирали акустиката и запушването на едно от двете може да я подобри. Щом идеята е за 'джаз' китара, май трябва именно те да останат. Това решение може да се остави за експериментиране най-накрая, след като китарата е сглобена и може да се сложат струни и да се чуе звука - тогава да се реши с- или без централен отвор звучи по-добре. Говорим за плътно запушване, розетките украсяват визуално, но не променят драстично резонанса. - Избор на тип лак (полимерен, шеллак, или 'мат' на восъчна основа), евентуални покрития-подложки (за цвят и/или подготовка на дървесината) и лакиране на тялото и грифа на няколко последователни, минимално тънки полагания. - Сглобяване и сет-ъп. Като опции (по желание) могат да се направят някои декоративни промени, например пре-контуриране на главата (с минимално изрязване на материал) за по-автентична форма, различна от кремонската; инкрустиране на други маркери на фретборда; розета (независимо дали е запушен отвора - в случай, че се запушва - с черен материал под розетата) и пр. глезотии (не съществени). = = = = = Сигурно има други виждания. Не съм лютиер нито дори дърводелец, но много подобен проект съм правил в далечната си младост - китарата ми служи вярно няколко години, дори влезе в студио. Загина при наводнение , иначе и до днес щеше да свири. На слука! Редактирано Юли 24, 2009 от Бицев Цитирай
Lekov Отговорено Юли 25, 2009 Автор Отговорено Юли 25, 2009 ^^Да правя кътауей при толкова евтинка китара и да удължавам грифа на мен ми се струва излишно. Няма да свиря на нея нищо особено, имам си други китари за тази цел. А тази Кремонка я правя по скоро защото много ме блазни външния вид на джаз китарите, но засега нямам пари да си взема такава. А и има сантиментална стойност. Благодаря ти Бицев, че предложи този организационен план, наистина ще бъде от полза Цитирай
spineless Отговорено Юли 25, 2009 Отговорено Юли 25, 2009 (Редактирано) ^ Не знам колко му помагаш с този отговор - човекът прави съвсем първи 'лютиерски' опит. Да удължава фретборда или да 'изрязва' за cut-away акустична китара не са леки задачи и за най-опитните майстори, пък и рядко са изобщо оправдани. Предвид даденостите на този проект - изобщо не са оправдани такива операции. Да ти кажа честно и аз не знам колко му помагам, той сам ще си реши коя информация му е полезна и коя не, само се опитвах да помогна... Редактирано Юли 25, 2009 от spineless Цитирай
Recommended Posts