Jump to content
Българският форум за музиканти

Eдно въпросче?


zahov3

Recommended Posts

сигорно супер тъпо ше ви прозвочи обаче някой ше може ли просто да ми обесни каква е разликата между:Акустична Китара,Ел акостична,Класическа китара, Испанска Китара, и Концертна китара?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми до колкото знам испанска, класическа и концертна са едно и също нещо. или по-скоро няма концертна китара а така им викат на тея дето свирят разни класически неща в оркестър или де да знам :metalist:. акустична може да бъде западна или класическа китара, като западната е с метални струни, а класическата - с найлонови. има и разлики като например ширината на грифа ама те не те бъркат особено много :D . а ел. акустична се ползва главно в джазовата музика и, казано на български език, е куха електрическа китара. има и акустични китари с пиезо адаптери които които могат да бъдат свързани към усилвател.

ако говоря глупости моля някой друг да ме поправи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за испанските мисля че са с гръб от кипарис който е по тънък и май имаше и накаква геометрична разлика спрямо класическата

класическата с найлонови струни и по широк гриф..

мойта е с тесен но май пак се води класическа..

а концертната май че си е класическа направена така че да има

по силно звучене, нали иде концертна ;)

и аз ако дрънкам глупости, и мене ме поправете ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да въведем все пак някаква систематизация, за по-голяма прегледност :

 

Електрическа китара : Купчина дървесина и метални чаркове (които съвсем не са какви да е, от тях зависи звука). Струните вибрират и възбуждат едни устройства - на англ. pickups , на български - незнайно защо "адаптори" . Тя е винаги и без изключения с метални струни, а формата и размерите са прозволни.

 

Полуакустична китара (респективно полуелектрическа) :

 

Това казваме на акустична китара, с вградени (инсталирани, монтирани, фабрично вградени) адаптори. Може да си чул за такава с "пиезо адаптори" (това е сложно). При нея съществуват всички особености на гореописаната китара, с изключение на формата (иначе няма да е полуакустична). Тя е с кабел няма нужда да се напрягаш да свириш силно, просто усилваш 'volume' коректора на усилвателя си. Ако искаш можеш да изключиш кабела. Тогава китарата се превръща в акустична.

 

Акустична китара :

 

1* Класическа китара - нарича се така най-вече заради формата си - класическа: Крушовидно тяло (неизрязано отникъде), широк гриф, 2 тройки ключове на главата. ВИНАГИ е с найлонови струни (за да можеш да свириш с нокти).

 

2*Т.нар. Кънтри китара - тя е с метални струни и обикновено не е изрязана, а може и да е, в областта на високите прагчета, за да се достигат по-лесно позициите. Обикновено се свири с перо (не е задължително).

 

Испанска китара - класическа китара. По-скоро се говори за испански строй, при който свободните струни звучат като Ми мажор (open E).

Концертна китара - измислено понятие - може да бъде всякаква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сигУрно супер тъпо Ще ви прозвУчи обаче някой Ще може ли просто да ми обЯсни каква е разликата между:Акустична Китара,Ел акУстична,Класическа китара, Испанска Китара* и Концертна китара?

ей това ще ми прозвучи тъпо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми до колкото знам испанска, класическа и концертна са едно и също нещо. или по-скоро няма концертна китара а така им викат на тея дето свирят разни класически неща в оркестър или де да знам :lol:. акустична може да бъде западна или класическа китара, като западната е с метални струни, а класическата - с найлонови. има и разлики като например ширината на грифа ама те не те бъркат особено много :D . а ел. акустична се ползва главно в джазовата музика и, казано на български език, е куха електрическа китара. има и акустични китари с пиезо адаптери които които могат да бъдат свързани към усилвател.

ако говоря глупости моля някой друг да ме поправи ;)

това са най-точните определения. просто и ясно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.