Jump to content
Българският форум за музиканти

озвучаване на каса


Recommended Posts

имам невероятен интерес да разбера как си озвучавате касата на лаив.Кви корекции правите от от пулта,къде слагате микрофона,накъде го насочвате,какви дъмпери слагате,изобщо кое влиае на звука и как???

 

мерси предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имам невероятен интерес да разбера как си озвучавате касата на лаив.Кви корекции правите от от пулта,къде слагате микрофона,накъде го насочвате,какви дъмпери слагате,изобщо кое влиае на звука и как???

 

мерси предварително :)

аз оставям озвучителя да я направи както той смята за добре, защото познава апаратурата си по-добре от мен. Само давам акъл като нещо не ми харесва. Когато аз съм зад пулта - корекциите са винаги на ухо, просто два пъти да сложа еднакви корекции рядко се случва, звука зависи от много неща, не само от положението на копчетата на еквалайзера. Като обща насока - много често се случва да режа ниска среда - 200-600Хз, зависи от ситуацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хехе ние простите люде дето сме заточени в провинцията "ни сме чуали за такоа жиотну,узвучител!"ИЗлизаме си по участия с наша си апаратура ,микрофони и т.н :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

зависи от микрофона къде ще го поставиш,по-принцип вътре,около средата или малко по към бойната кожа е мястото...демпфане не трябва за добра каса,аз само подложки ползвам под микрофон,така и убиваш естествения тон ако има такъв,със скапана каса всичко е приемливо за да и се докара звук.настройките също зависят от касата,обикновено като за метълска каса яко вдигам високи,режа среди колкото да попотънат и ниски линейно или на вкус,като по принцип касата е нисък инструмент с нужда от пик при разни стилове,касата не бива да "бумти"-тва е знак да се режат ниски и ниски среди,бойната кожа НЕ БИВА да се натяга прекалено-да,знам че така по-лесно се свири но звучи по-зле:bravo:...бе май тва е засега...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а каква е разликата ако микрофона е по в страни на резонансната кожа или точно пред чукчето????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми хора по-разбиращи от мене казват че няма толкова голямо значение ако леко мръдне по време на свирене,особено при единичен педал...ма по-добре да си е в средата за всеки случай;)ако правилно съм ти разбрал въпроса,а ако питаш за отсалеченост от кожата,ми на 7-8 снтиметра от бойната се слага по принцип,най-малкото за да се побере кабела отзад:bravo:доста зависи от обхвата на микрофона,ма тука вече навлизам на леко неясна за мене почва;)

Редактирано от Katsko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако микрофона сочи там където удря чукчето имаш максимален пик и по-малко обем от касата. Значи ако искаш по-малко пик - настрани. Освен това по-близо до бойната кожа = повече пик, а ако го сложиш отвън на касата - максимален обем (плътност, ниски). Не се слага по-средата на дълбочината на касата - там е пълно мазало, защото хваща и бойната и резонансната кожа, и то в дефаза. Така че или напред към бойната (за пик) или много назад (за плътност).

Ако касата звучи със собствен тон значи е добре да се отпусне (или да се настрои в типичната за групата тоналност, например РЕ :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагате си едно тригерче на касата и главата да ви е мирна

... и тогава си имате соло барабан с педал защото автоматично отрязвате най-красивото и истинско в звука на касата - ниските.тригерът може да се използва в комбинация с микрофон но самостоятелно не го препоръчвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами зависи от стила музика, за блус не можеш да сложиш супер компресирана каса, а за стил Фиър Фекчъри не можеш да я оставиш лека ,без нищо по звука и. Питай за какъв стил музика, макар че всичко е индивидуално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

първо трябва ти що годе нормална каса със здрава кожа.Трябва ти и микрофон с широка мембрана специално направен за каса или басови инструменти(кардиоиден разбира се) който може да улови характерните за касата ниски без да криви от високото звуково налягане(SPL).за клуб ти трябва каса която да не е прекалено размазана и размита с ефекти,по-скоро трябва да търсиш плътен и концентриран звук с умерен състейн.В зависимост от това какъв баланс искаш слагаш микрофона различно.ако го сложиш вътре в касата много близо до чукчетата и насочен към тях касата ще звучи със силни нива на сигнала,високите и високите среди ще преобладават а от ниските няма да се чуе нищо.Ако дръпнеш микрофона на 8-10 см от чукчетата звукът става по-плътен без да се губи високата атака.ако го поставиш насочен централно но от външната страна на касата или леко влизащ вътре тогава ще хване възможно най много ниски и пикът ще е в ниските което обаче ще е за сметка на наситеността на звука.ако микрофонът е близо до касата и го завъртиш леко към периферията на кожата атаката от чукчетата ще е по-мека,ще се чуват умерено средите от периферията на кожата и областта от корпуса където той контактува с кожата.При същото положение на микрофона ако го дръпнеш на 8-10 см от бойната кожа имаш малко по-мека атака,добри среди и добри нива на ниските,идващи от корпуса на касата.това е и положението което на мен най-много ми допада.състейнът на касата по този начин е максимално естествен и се получава красив и "мазен" звук.това улеснява и работата с пулта,защото не е нужно да се слагат прекалено много ефекти - касата си отзвучава естествено .слагам и съвсем малко reverb ,подсилвам ниските до толкова че да не бучат,високите вдигам съвсем леко,високите среди малко повече,а ниските среди ги подтискам или ако имам еквалайзер тези около 250 hz ги свалям на половина,а около 400hz ги изрязвам.

кожата я отпускам доста но никога толкова че да се появят гънки или да почне да шумисилно като я натиснеш с ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а понеже се е заговорило за озвучаване на каси, да попитам резонансната кожа колко се опъва.. и въобще няма да е лошо да се направи една ГЛАВНА тема за настройка на барабаните, ефекта от по отпуснати или опънати бойни и резонански кожи.. такива работи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.