Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся нещо... Дръм машина? Фразов семплер?


Recommended Posts

Това, което търся... От бая време се опитвам да установя, какво е точно:thumbdown: Версиите дотук са дръм машина (с притурки), фразов семплер или процесор с педалборд:P Какво се очаква от машинката - да записва в реално време, каквото се случва в микрофона и да може да го възпроизвежда като луупче (пак в реално време) и да смесва с други такива... И да се управлява лесно цялото нещо с педалчета. За по-ясно - ето едно клипче на пич, дето си пее на живо с подобно нещо.

 

Някой ако ме осветли по въпроса какво точно е това, откъде да си го купя/как да си го направя и колко пари се искат за целта, ще съм много благодарна :) И моля ви, не ми се смейте на невежеството, знам си и без тва, че съм полуидиот ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Трябва ти фразов семплър, така както го описваш - за "дуети със себе си". Дръм машините са това, което името им казва: автоматични барабани (понякога и с бас). Онзи от видеото си прави "барабаните" с глас като семпъл (лууп) и после върху него си луупва още работи и си импровизира.

 

Той, разбира се използва повече от една играчка: освен фразовия (лууп) семплър, поне някакъв ефект процесор с дилей/ривърб, може би и още ефекти. Такива ефект процесори за вокал често имат и хармонизатори (автоматичен двуглас, хор), пич-шифт (смяна на тоналността) и пр.

 

Играчките "с педалчета" обикновено ги правят за китари(сти), но нищо не им пречи да работят с микрофон и вокал. Най-популярни са тези на фирмата Boss от серията Loopstation - от простичкия (и евтин, но много можещ) RC2 до сложните и по-скъпи RC20XL или RC50 например. Другата популярна сред китаристите фирма Digitech също има един дву-педален фрейз самплър JamMan, който прави примерно същото като RC20. Има и много други, но тези са най-масови и очаквам да се намират в софийските музикални магазини (особено ако има фирмени/представителни на Boss/Roland или Digitech).

 

Това, разбира се, ще ти е полезно ако искаш да правиш соло концерти на живо, без (или с минимум) съпровод. За записи в студио (или в къщи) всичко може да се направи на компютъра, без допълнителни играчки.

 

Да не те е запалил оня от видеото за улична музика? (Уважавам, но иска кураж :) )

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За свирене на улица - не кураж ми трябва, а свободно време:cheers2:

 

Като цяло го искам нещото поради няколко причини. Първо - за да си експериментирам на място и бързо с какви ли не импровизирани звуци, без да се занимавам с програми и монтаж на записа и без да си сменям саундкартата на компа (която за това плаче). Второ - за да съм мобилна. Не ми е притрябвало да стоя вързана за тоя комп тук, а и достатъчно много джиткам на принципа "гъз път да види", ще ми се да мога да си нося "оркестъра" с мен:)) Трето - хич не ми трябва "кураж" за изпълнения на улицата, ами ми трябва апаратурката, с която да звучи наистина яко:) Хем ще спра най-сетне да се чудя, с кви пари да ходя в чужбина, ще си касирам джобните на място :D Пред хора по сборища свиря вече от достатъчно години, ама тая куха китара с моя глас направо не мога да я слушам вече, имам съвсем друго предвид като звук.

 

Сега един още по-тъп и неориентиран въпрос:)) Какъв е необходимият МИНИМУМ, за да мога да насложа поне 6 луупа един върху друг и да вкарам 2-3 по-прости ефекта на някои от тях? Вокален процесор + 2-3 ефекта + педалборд??? Или?..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Радвам се, че куража го имаш :) Ами - ти се бориш за един почти невъзможен идеал: да имаш разнообразие от звуци и ефекти, съпровод и 'подобрени' солови партии - и всичко това да е максимално мобилно. Последното изискване го прави трудно и води до разни компромиси. Ще ме извиниш (и ти, и други възможни читатели), но.. няма да мога да бъда кратък. Мара Подробната почва от Адам и Ева:

 

1. Първо, на солов изпълнител на публични място му трябва преди всичко.. да го чуват. Има ли повече от трима слушатели наоколо (да не говорим за тълпи, веселяци, скейтъри, трафик) без усилване просто няма да стане. Трябва ти някакво "централно озвучаване" - усилвател с малък миксер, с достатъчно входове за (поне един) микрофон и каквито инструменти или играчки ще ползваш. За да е достатъчно силно, такова усилвателче няма да е много леко, та си приготви по-удобна раница :) Обикновено на открити места няма и ток - та батериите още утежняват работата.

 

Разгледай портативни усилвателчета, които могат да работят на батерии и да дават поне 5 вата реална мощност (на някои може да пише 100W, не им вярвай). Колкото повече - толкова по-добре, но говорим за портативност и компромиси. Изборът ти ще е най-вероятно измежду 2 категории: китарни кубчета (като тези на Роланд), които да имат микрофонен вход. Някои моели имат такъв, а някои имат и допълнителен 'линеен' вход за CD или МР3 съпровод. Ако имат такива 2-3 входа с регулируеми нива, си спестяваш отделен миксер. Другата категория са тип "караоке" усилватели - разбира се, не от магазина за играчки. Сериозните имат мощност, здрава направа и досатъчно входове за такива занимания.

 

Дотук 1-5 кг багаж заедно с батериите :lol:

 

1-а. Има вариант да се избегне това: да пееш/свириш само на места, където вече има централно озвучаване. През лятото и по улици/паркове това са всякакви временни сцени за какви ли не прояви, дори понякога просто за всеки желаещ. Ако пък искаш да го правиш на закрито - повечето зали и клубове си имат озвучаване. В пъбове и барове където се правят джем-сешъни или открит микрофон - можеш да отидеш и с ръце в джобовете, всичко си има.

 

Като екстремален 'минимум' (нали това искаш?) за такъв без-усилвател вариант ти е достатъчен.. собственият ти телефон. Може да замести редица музикални играчки, някой ден (и другаде) ще обясня как.

 

2. Следва това, с което ще "правиш музика". Разбрахме се, че това еедин фразов семплър. Никъде не споменаваш за бюджетни ограничения - вземи си тогава RC20XL или RC50. Те не само могат да наслагват колкото лупове искаш с часове, но имат и много от другите ефекти, за които иначе ще трябват отделни играчки. Те имат по 2 педала, така че не ти трябва "педал борд", по-скоро да им изчетеш инструкциите и да научиш всичките им възможности. Не са и прекалено големи или тежки. Ако гледаш по-компактно (и евтино) решение, RC2 е само с едно педалче, но не му липсват удивителни способности.

 

3. Ако вградените ефекти в семплъра не ти стигат (и инвестицията не е проблем), можеш да вземеш и един вокален процесор - от по-походните модели. Например Vocalist Live2 на Digitech прави двугласи в произволен интервал и добавя куп ефекти, но е все пак по- "строг" и чист, като за "сериозни" певци. Ако искаш по-откачени (предизвикателни, необикновени, променящи до неузнаваемост) ефекти, тогава избери Vocal 300 (пак от Digitech). Така ще ти преправи гласа, сама няма да се познаеш ;)

 

4. Дотук добре, ако всичко ще си правиш само с глас. Още по-интересно може да стане, ако добавиш инструмент: китара, малко клавирче (дори играчка), или просто ритъм бокс (дръм машинка).

 

За китарата (ако ще я мъкнеш и нея) ти трябва подходящ адаптер (ако си няма) и може би едно процесорче - всички познати фирми за дигитални ефекти имат специализирани модели за акустична китара, не са скъпи, а внасят доста разнообразие в звука. В студио може ида им се смеят, но на улицата са незаменими. Разбира се, може да експериментираш и да пускаш китарата през вокалния процесор, а и през фрейз-семплъра (той без друго е правен за китари).

 

По-компактни от китарата са малките клавишни свирки с до 4 октави и умалени клавиши (но "средни" не "малки" - на последните може да се свири само "Тръгнал Кос"). Casio са легендарни с гамата си от такива играчки, Yamaha също имат малки модели. На старо могат да се вземат почти без пари, а вършат много работа на уличния музикант.

 

И последно, ако не искаш никакъв подобен инструмент, може все пак да си носиш "джобен ритъм". Това може да е пак някоя играчка от фирмите за ефекти, напр. "Доктор Ритъм" на Бос (DR670, DR880). На тях, обаче, почти не се "свири"- те се програмират. Най-често - предварително (на улицата не можеш да кажеш на тълпата: "Я чакайте малко да си начукам една порграмка за следващото парче...") Ами, ако ще се ползва играчката като плейър - защо да не е просто плейър? По-малък и лек е, много по-лесен за управление и може да съдържа не само барабани, а и какви ли не звуци: от амбиентни и индустриални до цели оркестри. "Заготовки" можеш да си правиш на компютъра в къщи, а на улицата само да ги пускаш и спираш. ТУк отново телефонът може да ти спести една играчка в раницата.

 

5. Значи имаме усилвател, лууп стейшън, процесор и някакъв (или никакъв) съпровод. Да не забравим микрофона: поне един. Не е лошо да имаш 2-ри, като резерва и за истински дуети (не знаеш кой може слуайно де намине оттам :) ). Трябва ти семпъл и не скъп, но сериозен микрофон. Избягвай играчки или микрофони за компютър - и всичко в пластмасов корпус. Нека е метален "от глава до пети". Идеални са класическите модели SM58 (по-универсален) или SM57 (по-"боен", за по-яко викане и блъскане) на Shure или едноименните им по-нови версии от серията 'Бета'. Всички други поризводители имат техни имитации, особено на 58. Някои от евтините не са хич лоши (напр. Берингер).

 

Ако не носиш китара или клавир, не ти трябва стойка за микрофона. Ако ти трябва: още едно-две килца в раничката ;) (стойката е добре да е здрава и стабилна, а това не я прави лека).

 

6. Питаш за 'педал борд' - това широко понятие не е само по себе си устройство/ефект, а начин да се обединят няколко играчки - както механически в едно цяло, така и електрически (всичките кабели и връзки помежду им). Може да минеш и без борд, особено ако имаш само 1 или 2 устройства. Ако са повече, добре е някой (от форума, например) да ти изработи нещо. В най-простия вариант е една дъска със скоби за закрепване, а в по-напредналите случаи е "кейс" (куфарче) което побира всичко, удобно за пренасяне, на място само се отваря (без да се вадят нещата, те са си закрепени и свързани). На видеото, което беше посочила, май овекът точно с такова 'куфарче' работеше. Във форума има хора, които професионално ги изработват по поръчка.

 

Със или без такъв куфар (той все пак предполага придвижване до мястото с кола - нали освен това има и усилвател; аз предпочитам раницата като най-практично за уличния музикант решение) - ще ти трябват още и комплект от различни кабели, преходници, адаптери за включване на всичко към всичко. Като минимум твоите неща трябва (освен в твоя усилвател) да могат да се включат в пулт или друг усилвател с: 6мм стандартен жак, 3мм малък жак (тип 'слушалки'), RCA аудио конектори като на стерео-уредбите, може би и XLR ("канон" куплунг). Аз си нося и един SCART адаптер, защото в хотелски стаи и фоайета има телевизори - повечето са по-мощни от половин-ватовото ми усилвателче :) И разбира се - адаптер от телефона (не всички телефони са с 3мм жакче) към всички по-горни неща. Телефонът съдържа плей-бек съпроводи на МР3 и MIDI, просто ритми, звуци и куп други неща.

- - - -

 

Това, май, описва една минимална конфигурация - поне половината от нещата може и да отпаднат, стига ти лууп стейшъна ( фрейз семплър), усилвател и микрофон.

 

Кога тръгваш и къде дадойда да слушам?

:lol:

 

П.С. Аз малко разбирам от звукотехника, но в музикалните тенденции съм "олд скул". Може би ако се разходиш из форумите на хип-хоп културата, там ще имат много повече опит с идеалното оборудване за "бийт бокс" артисти и подобни...

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Такаааа, първо да ти благодаря от все сърце за безкрайно изчерпателния отговор:) Абсолютно извинен си за мара-подробността си, дълбок поклон пред нея:D

 

И аз си мислех за китарно кубче, само дето тия, които съм виждала досега определено излизат извън рамките на 1-5 кила, както ти каза:) С други думи – радвам се, че има и по-леки:) Пък след 7 години алпинизъм оставаше пък да нямам удобна раница :)

 

За батериите – мисля, че на местата където си заслужава изобщо да се свири (някакви по-оживени спотчета) все ще се намери и ток. Я гепен от някоя улична лампа, я изведен от някоя отзивчива кръчма наоколо... А и няма сми да се мятам да пазарувам кво ли не като обезумяла, дето може и да не ми трябва. Като цяло за начало бих пробвала първо системата в на някои познати по кръчмите и после вече бих мислила за батерии:)

 

Малко ще те поцитирам: “Като екстремален 'минимум' (нали това искаш?) за такъв без-усилвател вариант ти е достатъчен.. собственият ти телефон” – Повярвай ми, Sony Ericsson J110 не е достатъчен за нищо :) Ти явно имаш предвид доста по-функционални модели, и със сигурност с повече памет.

 

RC20XL го загледах още вчера с болен интерес, ама едно нещо ме притеснява в него. Доколкото разбрах има един педал за старт/стоп запис на луупа и един педал за прекъсване на цялата свирня. И чудесно ги меси, само дето не виждам опция да се изключи по-късно само един от вече струпаните заедно луупове, докато другите си остават... Разбира се, може и да греша. Но ако веднъж стартирана песента ще трябва да се трупа непрекъснато все върху един и същ лууп ще бъда доста неудобно... или еднообразно... Та затова си мислех за педалборд, и то не за друго, а за да отговаря всеки педал за определен лууп ако е възможно.

Редактирано от kcekce
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За инструментите за добавяне- дръм машинка едва ли ще ми притрябва, човек може да блъска с какво ли не по какво ли не винаги и навсякъде, камо ли пък с микрофон и ефекти какви чудесии могат да се докарат за ударни... А и си имам две тарамбуки и едно дайре, все ще се оправя някак без дръм машина :) Китарата ми, ако изобщо я мъкна (както сам каза – много багаж, мамка му, предпочитам нея специално да си я пусна “от телефон” или от плейъра:) направо ще се пуска през семплъра като всичко останало. Свирнята ми не заслужава отделно внимание:)

 

Пак ще те поцитирам: “По-компактни от китарата са малките клавишни свирки с до 4 октави и умалени клавиши (но "средни" не "малки" - на последните може да се свири само "Тръгнал Кос"). Casio са легендарни с гамата си от такива играчки, Yamaha също имат малки модели.” Най-компактното на Yamaha е блок-флейтата и аз имам такава :) Сигурно единственият по-компактен инструмент от нея е устната хармоника... Не е 4 октави, около една и половина е, ама за леки глупотевини и тва е достатъчно:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Микрофонът ми е Shure, ама фалшив китайски :) Иначе си е метален от-до, а си има и кабел и адаптер и уж работи (казвам “уж”, защото на моя компютър опитът показва точно обратното, но това вече е от саундкартата). Абе подари ми го човек, който си разбира, тествахме го в репетиционната му... Там всичко беше ток.

 

Впрочем, какъв е шансът да мога да натоваря някакъв виртуален семплър с ефекти на едно EeePC и после да го свържа вече с останалото? Просто идея, изобщо не си я представям тая система как ще е насвързана, ама компУтерчето поне със сигурност е леко.

 

Кога тръгвам ли?:)) Къде ме засили, гледай, че още не знам какво точно искам :) Има време, пък трябва и дълговете да се върнат, и парици да се посъберат (пък октомври ще скитам по френско и пак ще се охарча...) :) Така като те слушам май ще си потърся и някой откачен тъпанарин-тарамбукист, ем да приглася, ем да носи багажа :) Отново благодаря за инфото, облаците в мозъка ми постепенно се избистрят:))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@щайгичка: да, добрите стари машинки от предното поколение имат огромни възможности и, понеже всяка година излизат нови модели, такива като този могат да се вземат на еBay за 'без пари'. Вярно, че нямат педали, но ако се разтърсиш за подробните им данни, много от тях имат вход за външен педал (всъщност прост крачен бутон), с който става превключването - обикновено циклично (всяко натискане води до следващ складиран лууп).

 

Те и по-късните, за които говорихме, освен вградените си педали имат също такъв допълнителен крачен бутон (продава се отделно) и с него се сменят луповете. Мисля, че в единия вариант беше двоен бутон (два бутона с един кабел към машинката), което съкращава цикличното гонене на нужния лууп.

 

И, разбира се, "Ролс Ройс" модели като 50-тицата си имат достатъчно вградени педали (7, мисля, при RC50) за всякакви комбинации...

 

Има смисъл идеята ти за 'виртуална машина', само че НЕ с 'нет-бук' (те са слаби- и като процесор/памет, и като изработка - а ти трябва за бойни условия). Има достатъчно компактни (примерно 12-инчови) "нормални" ноутбуци на HP, Dell и китайските фирми, с достатъчно компютърна мощност и прилична конструкция. Разбира се, винаги ще е по-деликатна от проектираните за ритници машинки (освен ако лаптопа не е от тип 'миньорски' или военен - има такива, скоито може да се коват пирони и да се разбиват тухлени стени - но са скъпи).

- - - -

 

Във всички случаи има смисъл да 'потренираш' на домашния компютър, за да си изясниш какво точно ще правиш и какво оборудване да търсиш за навън. Разбирам, че звуковата ти карта не е идеална, но така или иначе трябва да я смениш - не е нужно да слагаш най-сложна/скъпа. Съветвам да вземеш един скромен външен аудио интерфейс (еквивалент на карта, работи през USB порта), ще ти върши работа за елементарно домашно студио, прехвърля се когато сменяш компютъра (включително, ще е полезен с потенциален ноутбук ако тръгнеш на виртуалната версия за навън).

 

После приятели ще ти изровят из торентите "учебни" и "пробни" безплатни версии на каквито щеш програми :rocker: и ще си експериментираш докато изградиш по-ясна концепция.

 

А дотогава, ако ти се пее/свири на чист въздух - винаги си имаш китарата, дайрето и флейтичката (и ток не искат) :greenball:

 

На слука!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И преди да си смениш картата, да си смениш телефона! Кой ти даде тоя J110? Това е телефон за баби и дядовци,не за млади момичета! С огромни икони и цифри на малко екранче (за пенсионерските слаби очи) и по-едри бутони, да не ги бъркат треперещите им пръсти. И без никакви допълнителни функции (за к'во им е на старците музика или снимки?)...

 

Сериозно: всички производители имат по един-два модела специално за старческата целева аудитория, и някой ти е пробутал именно такъв :rocker:

 

Всеки среден телефон от 3-4 години насам може:

- да свири МР3 файлове

- да върти Java програмки - игри, но също и доста полезни програмки, вкл. музикални

- да прави снимки (поне примитивни) с някаква камерка

- да се свързва с Интернет

 

Това са направо 'задължителни' функции, дори да не гиизползваш. А първите 2 от горните го превръщат в ценен помощник намузиканта, някой денще опиша в отделна тема какво и как може да се прави.

 

Така че, помисли за ъпгрейд като приоритет в най-близко време!

:greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв точно е тоя аудио интерфейс, дето се свързвал през USB?? Именце нещо ако споделиш...

 

Аз вече си харесах няколко луупстейшън-програмки из нета, ама във всички случаи ще трябва да направя нещо с тая саундкарта, за да става микрофонът за запис.

 

Хаха, а телефонът... ми е служебен... И то знаеш ли откъде? От www.gsm.bg, щото там работя (пиша им ревютата, така че няма смисъл да ме светваш за gsm-ите кви били днешните) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Аудио интерфейс" е днешното по-нафукано (уж "професионално") име за звукова карта. Устройство дето свързва като вход и изход компютъра с разни музикални устройства: източници на сигнал или пък усилватели/говорители. Този адаптер може да се свързва с компютъра по разни начини: вътрешно (обикновено през PCI буса), тогава си е точно 'карта' (платка), която се монтира вътре. Външните пък се връзват или през USB порт, или през (уж) по-модерния/бърз/по-малко латентен Firewire вход. Последния не всеки компютър го има, пък и няма особени предимства пред USB 2.0.

 

USB аудио интерфейсите са най-популярни и също биват много видове: в най простия си вид имат само един (стерео) вход и изход, без регулировки - в кутийка колкото пакет цигари. Малко по-сложните вече имат различни входове за разнлични източници: напр.микрофонен, китарен, линеен (за HiFi). По-нататък моделите имат по 2 (4 и дори повече) канала с регулиране, като малък миксер; микрофонни предусилватели, микрофонно захранване (на качествените студийни микрофони им трябва такова) и пр. и пр.

 

На тебе ти трябва някой от най-простите модели, като например тези:

 

http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackUSB.html

 

http://www.m-audio.com/products/en_us/Transit.html

 

http://www.edirol.net/products/en/UA-1EX/index.html

 

http://www.edirol.net/products/en/UA-4FX/index.html

 

http://www.soundslive.co.uk/product~name~L...pha~ID~6341.asp

 

Последният (Лексикон Алфа) е доста добър, той си е цяло студио - ие на достъпна цена. И по-горните са много добри, дори 'простичкия' на вид Транзит на М-Аудио (спецификациите му са съвсем професионални). Но за твоите нужди дори ултра-простия Саунд-бластър в ключодържател си е напълно валидно решение (нищо, че ще се смеят корифеите-тонрежисьори от форума, той си работи съвсем добре иима предимството на простотата):

 

http://uk.europe.creative.com/products/pro...p;product=17872

 

Както бях писал и за предишните играчки, всичко това е дори още по-евтино на втора ръка от eBay. Откъдето и да си вземеш - сменяй си картата с което и да е от изброените (или нещо подобно от друга марка).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иха, 69 долара е Лексиконът:cheers2: Остава да дадат хонорарите и да видим с какво ще остана след връщане на дълговете :pray:

 

Отново адски много ти благодаря :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

69 английски лири - но и това е евтино, а а ко се разтърсиш по сайтовете, същият модел може да се окаже и по-евтин. Ако цената е приоритет - и Транзита на М-Аудио е по-евтин, а има и разни други фирми като ESI - напр. това тук:

 

http://www.thomann.de/gb/esi_esu_22.htm

 

(Знам, че Томан са популярни в България - може да погледнеш международната версия на сайта им за пощенските цени на доставка. Хвърли око и в специализираните магазини в София - изобщо, линковете пусках като ориентири, а пред покупка е добре да си направиш сравнително търсене).

 

С всички тези устройства идва комплект и някакъв легален софтуер за записи (обикновено - олекотени версии на най-популярните студио-сюити като Cubase), което ще ти е от полза за бързо стартиране.

 

Макар да говорим за микрофони и запис, не пренебрегвай и изходите - твоята звукова карта едва ли 'свири' идеално и музиката, която слушаш от компютъра си е осакатена. Такъв интерфейс ти дава много по-качествен стерео изход за външен усилвател (напр. HiFi уредба) - каквото и да имаш, ще звучи по-добре от евтината карта с малки пластмасови говорителчета. (В краен случай, едни прилични слушалки през интерфейса пак ще ти дадат много по-добър звук, отколкото от картата ти).

 

Приятни занимания!

:cheers2:

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.