Jump to content
Българският форум за музиканти

Приглушаване


Recommended Posts

И така. Значи скоро ще се наложи да свиря пред хора :D в бая ограничено пространство, като за целта ще трябва да приглуша малко иначе разговорливия ми инструмент. Имам няколко идеи, но ми се ще някой да сподели как според него е най-удачно да се осъществи въпросното добро за аудиторията дело.

 

"Спасое балшиба" дет викаше една персона колорис на времето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

някои хора си купуват микрофони за да се чуват в цялата врява, а ти питаш как да си приглушиш барабаните на участие :think: най-лесният начин е просто да покриеш барабаните с нещо, но така преебаваш звука отвсякаде, Evans имаха някакви специални възглавнички за целта, псециално направени за да не развалят до голяма степен звука на барабаните а просто да ги заглушават,даже и за чинели имаха някакви покрития, по картоните на кожите им има разни снимки,ако имаш скоро купена тяхна кожа погледни си картона. може да пробваш да си ги покриеш с тънък чаршав, но при всяко едно положение звука ще се прецака и барабаните ще звучат като празни кашони

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

гафер се нарича и барабаните обича :D по едно парченце към периферията на кожата,ако си голям мераклия може и на резонансните,за барабанче-ако немаш демпфер специален-повече лепенка и не го настройваш много високо.ако пак е силно може просто парче тоалетна хартия под гафера..гафер и за чинелите,ОТДОЛУ за предпочитане,или изолирбанд в най-лошия случай,ма той се топи маже..касата,бухаш вътре парцалки и не отпускаш много бойната кожа...и така,вече барабаните хем звуча гадно хем не се чуват :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-простият вариант е да ги покриеш с чаршав...аз така едно време правех и за упражняване у дома, защото имах лоши съседи...както и на едно камерно представяне в 3една галерия. С чинелите е по-сложно, щот чаршафът пада...а ако трябва да отзвучи ударът и той не е покрит става страшничко :) Е, зависи какви чинели имаш де ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ма кви чаршафи бе хора,човека каза че ще свири пред хора не че ше репетира вкъщи ;)

ако ще е за Хелоуин - не пречи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споделям личен опит, без да оспорвам по-горе казаното от колегите. Разните там гафери, демпфери и не знам още какво, просто УБИВАТ барабаните. Според мене те по-скоро са създадени за да не се уморява слуха при тренировка за техника и барабаниста да чува "чистия" пик без обертонове, за да може да разположи времево (според метронома) ударите си максимално ритмично. Ечащият, с обертонове корпус, може и да заблуди на моменти (особено при бързи фигури), че всичко е изсвирено чисто, както и при певците не се препоръчва да пеят на репетиция с хал или дилей. Всеки, който е пял знае как помагат тези ефекти и какъв срам настава, ако се чуе без тях...

А да се демпват чинели... Е, не!!! :D Това е не само перверзно, а ултра извратено!!! (Мое мнение.)

Свирил съм и в кръчма (малко просранство), и в стая (oще по-малко пространство), и къде ли не на живо. Единственото, което съм правил е да не си озвучавам барабаните. Другото е - чинелите се удрят по към кубето само с топчето на палката. А останалото е между 6-ия и 18-ия месец от уроците по барабани и се бележи така: ppp<pp<p<mf<f<ff<fff>ff>f>mf>p>pp>ppp... Kато в ограничени пространства се забива от ppp до mf и обратно... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

останалото е между 6-ия и 18-ия месец от уроците по барабани и се бележи така: pppff>f>mf>p>pp>ppp...  Kато в ограничени пространства се забива от ppp до mf и обратно... ;)

извинявам се, че се намерсвам в раздела за барабанисти без покана :D но искам да споделя искрената си радост като видях написаното. свирил съм с немалко банди и барабанисти. и най-много ме е дразнела репликата "братле по-тихо не може - такива са барабаните". в момента свиря с барабанист, който има много добра динамика и се преродих - просто какво може да направи хубавата динамика не е истина. не казвам, че всички барабанисти са така. но има една част от тях, които имат само две щрихи в динамиката си - ff и fff. и се оправдават с инструмента. а всички знаем, че барабаните са инструмента с най-голяма динамика.

 

поздрави

 

петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако инструментът е хубав, е така. Обаче едно нещо важи за абсолютно всички скапани чинели, че звучат най-близко до нормален чинелен звук само и единствено когато ги блъскаш много силно, същото важи за отдавна умрелите от старост кожи и нерезониращи талашитени барабани. Колкото е по-хубав инструментът, толкова по-пълно и ясно ще отговаря при леко и внимателно свирене. Моите крешове примерно при най-малкото докосване си имат звук на крешове, а не на камбанки. :D

 

Иначе колегата по-горе е прав, хотродовете са перфектни за акустична/полуакустична обстановка. Гледайте ънплъгд-а на Нирвана за подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

останалото е между 6-ия и 18-ия месец от уроците по барабани и се бележи така: ppp<pp<p<mf<f<ff<fff>ff>f>mf>p>pp>ppp...  Kато в ограничени пространства се забива от ppp до mf и обратно... :)

извинявам се, че се намерсвам в раздела за барабанисти без покана :ph34r: но искам да споделя искрената си радост като видях написаното. свирил съм с немалко банди и барабанисти. и най-много ме е дразнела репликата "братле по-тихо не може - такива са барабаните". в момента свиря с барабанист, който има много добра динамика и се преродих - просто какво може да направи хубавата динамика не е истина. не казвам, че всички барабанисти са така. но има една част от тях, които имат само две щрихи в динамиката си - ff и fff. и се оправдават с инструмента. а всички знаем, че барабаните са инструмента с най-голяма динамика.

 

поздрави

 

петър

Един Димитър?...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за мненията! Идеята ми е да празнувам рожденния си ден на една вила, където заедно с групата да свирим. И понеже стаята не е зала, а ще има поне 20-30 човека публика, ;) ще ми се наложи да съм по тих ;) . Дано в крайна сметка не стане малко "Уиски ин а джар" положението.

 

Още веднъж мерси ! :D

 

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата на F.I.N.E. се оказа суперблагодатна за културен обмен на мнения и аз се кефя максимално! ;) За колегата Пепи, мога да кажа, че се радвам за това, че е случил на дръмер, който "диша". Това е дръмера-музикант. ;)

Останалите са барабанчици. :P Искам само да добавя, че със заспалата си глава съм пропуснал и още една динамика, макар и сравнително рядко използвана: mp... За финал: при първия ми запис в студио (много отдавна)въпросния записващ ми изкрещя в слушалките: "К'во пра'иш бе?! 'Що на припева си по-як отколкото на куплета?! Свири равно, после 'шта опра'я от пулта." Стана гаф... Защото не съобразих, че микрофоните за озвучаване на комплекта са доставили до ушите на седящите в кабината един мноооооого яко спрегнат глагол по майчина линия... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имперор е е прав,

добрият барабанист умее да свири и тихо, а то това си е майсторлък

Все пак аз съм свирил с чаршаф или някакво покритие (веднъж върхи един тънък шал, че на нищо не ми бил приличал чаршафът) и се е получавало. Особено в ситуацията, в която F.I.N.E. се намира и иска да свири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.