F.I.N.E. Публикувано Октомври 27, 2005 Публикувано Октомври 27, 2005 И така. Значи скоро ще се наложи да свиря пред хора в бая ограничено пространство, като за целта ще трябва да приглуша малко иначе разговорливия ми инструмент. Имам няколко идеи, но ми се ще някой да сподели как според него е най-удачно да се осъществи въпросното добро за аудиторията дело. "Спасое балшиба" дет викаше една персона колорис на времето. Цитирай
AccesS Отговорено Октомври 27, 2005 Отговорено Октомври 27, 2005 някои хора си купуват микрофони за да се чуват в цялата врява, а ти питаш как да си приглушиш барабаните на участие :think: най-лесният начин е просто да покриеш барабаните с нещо, но така преебаваш звука отвсякаде, Evans имаха някакви специални възглавнички за целта, псециално направени за да не развалят до голяма степен звука на барабаните а просто да ги заглушават,даже и за чинели имаха някакви покрития, по картоните на кожите им има разни снимки,ако имаш скоро купена тяхна кожа погледни си картона. може да пробваш да си ги покриеш с тънък чаршав, но при всяко едно положение звука ще се прецака и барабаните ще звучат като празни кашони Цитирай
Katsko Отговорено Октомври 27, 2005 Отговорено Октомври 27, 2005 гафер се нарича и барабаните обича по едно парченце към периферията на кожата,ако си голям мераклия може и на резонансните,за барабанче-ако немаш демпфер специален-повече лепенка и не го настройваш много високо.ако пак е силно може просто парче тоалетна хартия под гафера..гафер и за чинелите,ОТДОЛУ за предпочитане,или изолирбанд в най-лошия случай,ма той се топи маже..касата,бухаш вътре парцалки и не отпускаш много бойната кожа...и така,вече барабаните хем звуча гадно хем не се чуват Цитирай
Egon Отговорено Октомври 27, 2005 Отговорено Октомври 27, 2005 Най-простият вариант е да ги покриеш с чаршав...аз така едно време правех и за упражняване у дома, защото имах лоши съседи...както и на едно камерно представяне в 3една галерия. С чинелите е по-сложно, щот чаршафът пада...а ако трябва да отзвучи ударът и той не е покрит става страшничко Е, зависи какви чинели имаш де Цитирай
Katsko Отговорено Октомври 27, 2005 Отговорено Октомври 27, 2005 ма кви чаршафи бе хора,човека каза че ще свири пред хора не че ше репетира вкъщи Цитирай
eL_NinYo Отговорено Октомври 27, 2005 Отговорено Октомври 27, 2005 ма кви чаршафи бе хора,човека каза че ще свири пред хора не че ше репетира вкъщи ако ще е за Хелоуин - не пречи Цитирай
imperor Отговорено Октомври 27, 2005 Отговорено Октомври 27, 2005 Споделям личен опит, без да оспорвам по-горе казаното от колегите. Разните там гафери, демпфери и не знам още какво, просто УБИВАТ барабаните. Според мене те по-скоро са създадени за да не се уморява слуха при тренировка за техника и барабаниста да чува "чистия" пик без обертонове, за да може да разположи времево (според метронома) ударите си максимално ритмично. Ечащият, с обертонове корпус, може и да заблуди на моменти (особено при бързи фигури), че всичко е изсвирено чисто, както и при певците не се препоръчва да пеят на репетиция с хал или дилей. Всеки, който е пял знае как помагат тези ефекти и какъв срам настава, ако се чуе без тях... А да се демпват чинели... Е, не!!! Това е не само перверзно, а ултра извратено!!! (Мое мнение.) Свирил съм и в кръчма (малко просранство), и в стая (oще по-малко пространство), и къде ли не на живо. Единственото, което съм правил е да не си озвучавам барабаните. Другото е - чинелите се удрят по към кубето само с топчето на палката. А останалото е между 6-ия и 18-ия месец от уроците по барабани и се бележи така: ppp<pp<p<mf<f<ff<fff>ff>f>mf>p>pp>ppp... Kато в ограничени пространства се забива от ppp до mf и обратно... Цитирай
eL_NinYo Отговорено Октомври 28, 2005 Отговорено Октомври 28, 2005 в подобни ситуации,за мен решението винаги е било едно - Цитирай
kitaratapesho Отговорено Октомври 28, 2005 Отговорено Октомври 28, 2005 (Редактирано) останалото е между 6-ия и 18-ия месец от уроците по барабани и се бележи така: pppff>f>mf>p>pp>ppp... Kато в ограничени пространства се забива от ppp до mf и обратно... извинявам се, че се намерсвам в раздела за барабанисти без покана но искам да споделя искрената си радост като видях написаното. свирил съм с немалко банди и барабанисти. и най-много ме е дразнела репликата "братле по-тихо не може - такива са барабаните". в момента свиря с барабанист, който има много добра динамика и се преродих - просто какво може да направи хубавата динамика не е истина. не казвам, че всички барабанисти са така. но има една част от тях, които имат само две щрихи в динамиката си - ff и fff. и се оправдават с инструмента. а всички знаем, че барабаните са инструмента с най-голяма динамика. поздрави петър Редактирано Октомври 28, 2005 от kitaratapesho Цитирай
YtseJam Отговорено Октомври 28, 2005 Отговорено Октомври 28, 2005 Ако инструментът е хубав, е така. Обаче едно нещо важи за абсолютно всички скапани чинели, че звучат най-близко до нормален чинелен звук само и единствено когато ги блъскаш много силно, същото важи за отдавна умрелите от старост кожи и нерезониращи талашитени барабани. Колкото е по-хубав инструментът, толкова по-пълно и ясно ще отговаря при леко и внимателно свирене. Моите крешове примерно при най-малкото докосване си имат звук на крешове, а не на камбанки. Иначе колегата по-горе е прав, хотродовете са перфектни за акустична/полуакустична обстановка. Гледайте ънплъгд-а на Нирвана за подробности. Цитирай
sa6tiat Отговорено Октомври 28, 2005 Отговорено Октомври 28, 2005 останалото е между 6-ия и 18-ия месец от уроците по барабани и се бележи така: ppp<pp<p<mf<f<ff<fff>ff>f>mf>p>pp>ppp... Kато в ограничени пространства се забива от ppp до mf и обратно... извинявам се, че се намерсвам в раздела за барабанисти без покана но искам да споделя искрената си радост като видях написаното. свирил съм с немалко банди и барабанисти. и най-много ме е дразнела репликата "братле по-тихо не може - такива са барабаните". в момента свиря с барабанист, който има много добра динамика и се преродих - просто какво може да направи хубавата динамика не е истина. не казвам, че всички барабанисти са така. но има една част от тях, които имат само две щрихи в динамиката си - ff и fff. и се оправдават с инструмента. а всички знаем, че барабаните са инструмента с най-голяма динамика. поздрави петър Един Димитър?... Цитирай
F.I.N.E. Отговорено Октомври 28, 2005 Автор Отговорено Октомври 28, 2005 Благодаря на всички за мненията! Идеята ми е да празнувам рожденния си ден на една вила, където заедно с групата да свирим. И понеже стаята не е зала, а ще има поне 20-30 човека публика, ще ми се наложи да съм по тих . Дано в крайна сметка не стане малко "Уиски ин а джар" положението. Още веднъж мерси ! Цитирай
imperor Отговорено Октомври 28, 2005 Отговорено Октомври 28, 2005 Темата на F.I.N.E. се оказа суперблагодатна за културен обмен на мнения и аз се кефя максимално! За колегата Пепи, мога да кажа, че се радвам за това, че е случил на дръмер, който "диша". Това е дръмера-музикант. Останалите са барабанчици. Искам само да добавя, че със заспалата си глава съм пропуснал и още една динамика, макар и сравнително рядко използвана: mp... За финал: при първия ми запис в студио (много отдавна)въпросния записващ ми изкрещя в слушалките: "К'во пра'иш бе?! 'Що на припева си по-як отколкото на куплета?! Свири равно, после 'шта опра'я от пулта." Стана гаф... Защото не съобразих, че микрофоните за озвучаване на комплекта са доставили до ушите на седящите в кабината един мноооооого яко спрегнат глагол по майчина линия... Цитирай
Egon Отговорено Октомври 29, 2005 Отговорено Октомври 29, 2005 Имперор е е прав, добрият барабанист умее да свири и тихо, а то това си е майсторлък Все пак аз съм свирил с чаршаф или някакво покритие (веднъж върхи един тънък шал, че на нищо не ми бил приличал чаршафът) и се е получавало. Особено в ситуацията, в която F.I.N.E. се намира и иска да свири. Цитирай
Recommended Posts