Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здрасти. Сигурен съм че тука почти всички китаристи са соло китарист (т.е. да свирят само ритъм не им стига ;)) Та да попитам аз по напредналите, когато си мислите солата (не става дума за импровизация) следвате ли някаква логика или нещо такова. Тук не става дума за теория и такива неща. Сигурно много ще отговорят "ми просто го изсвирвам". Аз примерно, сега бачкам над едни 2 сола, но с едното нямам особен прогрес, а трябва да е точно обратното, щото става дума за едната от песните на групата ми.

Основен проблем - запомнянето. Мдаа, имам голям проблем, с туй запомняне, когато искам солото да е бързо и яко. Просто не мога да си повторя повечето неща. Не е да съм абсолютно начинаещ, свиря от 2 год и 1/2, но... За съжаление, нямам възможността и да се запиша някъде.

Hints, Tips&Trick plz. :cheers:

• Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Ми аз не съм някакъв виртуоз на сола, но мога тва-онова. А лично като мисля някое соло, си имам 3-4 "запаметени" конструкции и всичко се върти около тия варианти.

Отговорено

Ами нещо основно (от пост-а ти изглежда, че не го знаеш) - разделяй солото на части - т.нар. фрази, дето много ще слушаш за тях. Обособи ги поотделно, всяка от тях да изразява отделна идея. Научи ги поотделно, а след това ги събирай заедно, като, разбира се, внимаваш за хармонията. Това сегментиране трябва да ти реши проблема със запомнянето.

Отговорено
Ами нещо основно (от пост-а ти изглежда, че не го знаеш) - разделяй солото на части - т.нар. фрази, дето много ще слушаш за тях. Обособи ги поотделно, всяка от тях да изразява отделна идея. Научи ги поотделно, а след това ги събирай заедно, като, разбира се, внимаваш за хармонията. Това сегментиране трябва да ти реши проблема със запомнянето.

Туй ми е ясно, но пак не ми помага толкова много за запомнянето на нещо, което съм изсвирил.

10х все пак :):)

Отговорено

Няма страшно. След година - две ще ти се въртят толкова много сола из главата, че ще се чудиш ти ли си ги измислил, или си ги " заел " отнякъде. А иначе най-лесно се конструират сола около тоновете на вокалната партия, ама все пак зависи в какво стилово направление свириш.

Отговорено

Аз далеч не съм експерт, даже съм си направо бос, но според мен най-важното е да помниш кой ти е основния lick. Обикновено във всяко яко соло има един такъв, върху който е акцента и другото е просто пълнеж, така да се изразя. Бе веднъж почнеш ли едно соло, нататък поне на мен не ми изглежда толкова трудно да го завършиш.

За мен по-трудното е как да го вкараш, с какво да започнеш и колко да е дълго.

Както и да е...

Отговорено

Бе май за всеки си е различно :) Аз винаги най се привличам от някой основен момент в някое соло. Има и някои изключения де, но най-често при мен е така.

Отговорено

Така, де. Обикновено тоя момент е кулуминацията на солото, но за да стане ефектно, трябва да се изведе от основната тема, да се развие постепенно и... на черешата!

Отговорено
Аз далеч не съм експерт, даже съм си направо бос, но според мен най-важното е да помниш кой ти е основния lick. Обикновено във всяко яко соло има един такъв, върху който е акцента и другото е просто пълнеж, така да се изразя. Бе веднъж почнеш ли едно соло, нататък поне на мен не ми изглежда толкова трудно да го завършиш.

За мен по-трудното е как да го вкараш, с какво да започнеш и колко да е дълго.

Както и да е...

Не си прав човече, поне за мен. Аз лично в момента имам начало и край (общо около 4-5 времена), ама нямам по средата - важната част :godbless:

Отговорено
За съжаление, нямам възможността и да се запиша някъде.

касетофон нямаш ли?Къв да е на микрофон стават записи.Компа също върши работа :godbless: Даже и телфони искараха , не с тая цел ама пак записват :godbless: Но да ти обадя един трик като го изсвириш 1 000 000 пъти ще го запомниш няма къде да ходиш :headbang:

Отговорено

Съвет

Свири всеки ден собствените си неща

в началото всичко ще бъде само мъгла от тонове

след време ще почустваш че вече всичко е твое и познато

и зависи ...но разчиттай на визуална памет не на слухова

по лесно може да пробваш да си кръщаваш всяка част на нещо или някой

от солото и като начало избягвай бързи неща и ако знаеш една гама или арпеж

ползвай ги безсрамно така нещата ще оставят дълбок отпечатък

и след 5 години ще помниш всичко което издрънкаш

аз бях така много отдавна а сега мога да повторя всяка простотия която

изсвиря...