Abbath Отговорено Април 18, 2009 Отговорено Април 18, 2009 Аз съм с 13-ки в Си и не се наложи да слагам пружини,само ги натегнах до край Цитирай
abductor Отговорено Април 18, 2009 Отговорено Април 18, 2009 (Редактирано) Забравих да кажа, че и моята е с 24 позиций и мисля да и сложа 13-ки ама в СИ. Тогава вероятно е и тъничък, аз на твое място не бих рискувал, имай предвид, че измятането настрани от централната ос е непоправимо, трябва да се сменя целия гриф. Редактирано Април 18, 2009 от abductor Цитирай
sevenstring Отговорено Април 18, 2009 Отговорено Април 18, 2009 (Редактирано) Според мен такова напиняне е напълно излишно и рискуваш да пре***ш хубавата китара: 1. .052 - .054 е стандартна и напълно достатъчна дебелина за 7-ма струна, настроена в Си върху нормална скала от 25" - не виждам причина да е необходима по-голяма на 6-струнна китара със същата мензура. Пробвал съм .058 и .060 и според мен са безсмислено тежки и стегнати дори за Ла-дроп. Имам познат, използващ (пак на 7-струнна) .60 за Сол-дроп. Мисля, че изводът е горе-долу ясен. 2. С корекции на пружини и височина Флойд (вероятно) може да се настрои да стои нормално на всякаква дебелина струни. Обаче колкото по-твърда и стегната става цялата конфигурация, толкова повече се губи гъвкавостта на тремолото, което до голяма степен го обезсмисля. 3. При положение, че тази китара е фабрично настроена за .009-ки - .010-ки, няма никакъв шанс при толкова радикален скок в размера спрямо височината на тона да не се наложи някакъв adjustment на грифа. Нещо повече, ако се използват хибридни конфигурации с по-дебели ниски струни, може да се получи и усукване. 4. При такива радикални сваляния възникват и доста интонационни проблеми. Вероятно ще се наложи доста местене на седлата, което при Флойда не е най-лесната работа. Не е изключено и да се окаже, че мястото за вариране със седлата е недостатъчно, за да се постигне перфектно интониране. Това, което аз бих направил, е да увелича дебелината на струните не повече, отколкото е пропорционално на свалянето на тоновете. Най-лесният начин да се ориентираш е спрямо стандартен комплект за небаритонова 7-струнна китара, базирана върху стандартен строй с шеста Ми: - 1-ва струна на 7-струнната = Е5 = .009 - отпада; - 2-ра струна на 7-струнната = B4 = .011 = 1-ва струна на 6-струнната; - 3-та струна на 7-струнната = G4 = .016 ~ 2-ра струна на 6-струнната = F#4; - 4-та струна на 7-струнната = D4 = .024 = 3-та струна на 6-струнната; - 5-та струна на 7-струнната = A3 = .032 = 4-та струна на 6-струнната; - 6-та струна на 7-струнната = E3 = .042 = 5-та струна на 6-струнната; - 7-ма струна на 7-струнната = B2 = .054 = 6-та струна на 6-струнната. Упражнението би могло да се повтори и със 7-струнен комплект, базиран на .010-ки. Повече от това според мен няма смисъл. Редактирано Април 18, 2009 от sevenstring Цитирай
Recommended Posts