Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се казва ефекта


Recommended Posts

Някой знае ли как се казава ефекта който почва на 0.24 и засилва постепенно до 0.31

сек. и дали е възможно да се направи същия от някоя друга бленда като се променят cutoffove и резонанси Редактирано от emo_tion1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Предполагам става дума за съскащите звуци дето се 'подуват' на слабо време в тоя участък?

 

Това, струва ми се е някакъв сампъл, но не е трудно да се направи. Преди всичко това е широко-спекрален шум, макар да не мога в момента (на лаптопа, на път съм) да чуя точно на какво прилича (бял, розов или друго). По-малко важна е честотната характеристика и филтрирането (кът-оф, резонанс - макар да ми изглежда 'затоплен' малко) - в този аранжимент главна роля играе амплитудната му характеристика (обвивка, envelope).

 

Един начин да се изработи е ако имаш в синтезатора си шумов генератор и възможност за моделиране на envelope, да си поиграеш с това - като обърнеш внимание на бавната атака и постепенно 'подуване' (swell) на нивото, и в края - по-бързо, но също плавно затихване. Чак когато докараш тези ADSR характеристики (attack, decay, sustain, release) - тогава можеш да поекспериментираш с различни видове шум (white, pink, brown/red) - ако ги има в модула ти, или с филтрите - да го докараш 'на вкус'.

 

Друг начин е да вземеш готов запис на шум - какъвто и да е съскащ или пуфтящ звук - и само да му моделираш обвивката в записващата ти програма. Ако не те мързи, купища безплатен софтуер за генериране на шум има тук.

 

Ако нямаш опции за ADSR моделиране на обвивка (envelope), най-простия начин е в програмата ти за аудио-редактиране да вземеш парче шум и да му сложиш встъпително и финално затихване (fade-in, fade-out) - за наподобяване на горния звук ще ти трябва по-бавен/дълъг fade-in и доста по-бърз/кратък fade-out. И в двата случая криви (S-криви, експоненти) ще го докарат по-добре от линейни нараствания и затихвания.

 

Пак в аудио-редактора си можеш да вземеш чист сампъл на чинел, да го реверсираш (обърнеш отзад-напред) - и да му махнеш пика в края (бившата атака) с плавен fade-out. Може да му махнеш оцветявашата доминираща честота ("нотата") с един параметричен филтър. Нещо ме кара да мисля, че точно така е бил направен въпросния звук (може и да се лъжа - казах,че слушам на лаптоп без слушалки).

 

И накрая: решението за мързелив Ганю: купуваш си (или открадваш през торентите) някой от милионите готови сампли на шумове. Търси с ключови думи noise, white, pink, swell и/или фразите "noise generator", "reverse envelope", "slow attack".

 

На слука!

:)

 

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много за изчерпателния отговор :):Piano::help: .Това с чинела и друг музикант ме посъветва, а това с торнтите няма как да стане понеже нямам семплер на клавира.

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такива ефекти не е нужно да ги 'свириш' с клавира от сампли, по-лесно е да ги 'лепиш' на нужното място с някоя от Loop-базираните 'композиторски' програми като FL, Acid или дори Audition (CoolEdit) - или каквото там ползваш за многопистово редактиране.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.