the_gorer Публикувано Октомври 10, 2005 Публикувано Октомври 10, 2005 ОК, реших най-сетне да си взема пълен набор от електрически инструменти - кеф ти за вкъщи, кеф ти за дялане на китари. Много ми се щеше поне фрезата ми да е Sparky или някаква друга добра марка, но ме стреснаха с цени от твърде много леффчета и скъперникът в мен проговори. Ще вземам ментета. Скоро ще ходя във Варна и понеже там има и METRO и Praktiker и Mr Bricolage, искам да помоля за препоръки. Коя верига продава по-добри инструменти менте, с по-голяма гаранция и не на последно място - на най-ниски цени? Познавам човек, който си взе от МЕТRО комплект от зеге, шлайф машина, дрелка и ъглошлайф на добра цена и е доволен. Аз вече имам зеге, но, ако все още се намират такива комплекти, бих си взел един заради другите машинки. А ако има и евтини джаджи, които да се продават поединично, още по-добре. Ето тук отново фрезата от МЕТRO. Интересува ме на какви цени се продават по принцип тези фрези, защото тази на долната снимка е на промоция (която със сигурност отдавна е свършила) и вероятно като отида, ще е на по-висока цена. Има ли толкова евтини и в другите два маркета? Искам също да попитам за поставките за дрелка - слагаш дрелката и я превръщаш в бормашина. Едни веселяци ми искат 55 лева за поставката. Такива намират ли се в горепосочените вериги или да ги търся само по железариите и битако? И така: Praktiker, METRO или Mr Bricolage? А може би някои инструменти е добре да се вземат от една верига, а други - от друга? И въобще как става пазаруването от тези големи маркети? Знам, че в METRO трябва да си правиш някаква карта или нещо от сорта... :think: Как е при Mr. Bricolage и Praktiker? Пак ли е с някакви карти и ако да - как се издават? Понеже ще съм там само за един ден и няма да ми е удобно, ако ми кажат: "Ела след два дена, картата ти ще бъде готова". Мерси! Цитирай
bluesman Отговорено Октомври 12, 2005 Отговорено Октомври 12, 2005 Горер, Добре си се навил за машинките.Мен лично идеята за ментетата ме притеснява малко но всепак става въпрос за пари ......... За практикер и бриколаж не ти трябва карта. Там си пазаруваш като в хипермаркет с кошницата За Метро можеш да ползваш чужда карта от твой познат просто гаранционната карта ще бъде попълнена на името на фирмата титуляр на картата.В Метро пробите на уредите са след като си ги платил на касите. Каточели в Бриколаж избора е най -голям . Цените на стойките за дрелки са горе долу на тези цени . Фрезата на снимката е с добри показатели и е на добра цена .Проверявай винаги дали валовете на фрезите нямат хлабини .Като хванеш здраво машината с една ръка ,с два три пръста на другата ръка стисваш вала и се опитай да разклатиш в страни на всички посоки да провериш дали не хлопа.Трябва да са обрани всякакви луфтове,защото при тези високи обороти ако има луфтове ще се разбие много бързо .За ориентир сравни с квалитетните фирмени машини (даже на звук)Като я пуснеш трябва леко да вибрира на ръката ти а не да дрънка. Цитирай
pacman Отговорено Октомври 12, 2005 Отговорено Октомври 12, 2005 В Практикер понякога има неща на безумно ниски цени. Те си имат някаква тяхна си марка GLOBAL или GLOBUS, и ако улучиш прИмоция можеш да се изненадаш много приятно. Фреза на толкова ниска цена обаче (като тази от твоята картинка) не съм виждал досега. В Бриколаж пък обслужването е по-добро и (както bluesman спомена) има по-голямо разнообразие, специално за машинки. Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 24, 2005 Автор Отговорено Октомври 24, 2005 (Редактирано) ХЕЙ! В Praktiker в момента тече промоция по случай откриването на магазин в Люлин. Промоцията е до 1 ноември, така че побързайте. Ей тука продават ъглошлайф за 10 лева: А тук дават некфо зеге без пари - за 16,99. Знам, че е пълно менте, ама какво - винаги има нужда от резервно, пък и 16.99... ми без пари е: Имам една голяма молба към всички, които са решили да посетят новооткрития Praktiker в Люлин: погледнете дали има и някакви евтини оберферзи-менте (от онези, дето втрвят с комплект фрезери). Това зеге само за 16.99 също ми хареса, макар и да имам вече. Разгледайте го с каква мощност е и до каква дълбочина реже, защото от картинката не може да се разбере. Ако наистина това са цените, и ако има евтини оберфрези, ще помоля някой да ми направи услугата да му пратя пари и да ми купи една фреза и евентуално зегето. Черпим! :hello: Редактирано Октомври 24, 2005 от the_gorer Цитирай
pacman Отговорено Октомври 24, 2005 Отговорено Октомври 24, 2005 За евтино зеге-'убаво, но има един важен момент- освен регулируеми обороти, е много желателно да има и махаловидно движение на ножчето- т.е. освен нагоре-надолу, се движи и напред-назад (върха на ножчето описва спирала) Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 24, 2005 Автор Отговорено Октомври 24, 2005 Бе то еффтинки фрези да има, пък зегето не е толкова интересно. А това на снимката вероятно го има този ход, за който споменаваш, ама нещо ми се привижда от картинката, че е само 350 вата, демек - льошо. Имаш ли път към Люлин? Цитирай
pacman Отговорено Октомври 24, 2005 Отговорено Октомври 24, 2005 Не за съжаление а и вече бях в (стария) Практикер онзи ден ако реша да ходя в скоро време - ще се обадя моята фреза още се държи, но мисля да й сменям лагерите, че доста шумна стана... Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 24, 2005 Автор Отговорено Октомври 24, 2005 моята фреза още се държи, но мисля да й сменям лагерите, че доста шумна стана... Колко време те изкара преди да и се разбият лагерите? Междудругото, ти беше споменал, че дялкаш с Einhell Bavaria. Те имат два модела от тази серия, ако си с по-малкия, виж какво забелязах. По ред на номерата: 1. Einhel Bavaria 2.Неизвестна марка менте от eBay 3. Менте от МЕТРО. АБСОЛЮТНО ЕДНАКВИ СА! Явно ги печатат на едно и също място и само етикетът определя кое ще се продава по-скъпо. Затова твърдо реших да купувам ментета. Вместо да си играеш да сменяш лагерите, може направо да си вземеш една нова фреза-менте за 40 кинта. Ще бъде същата като Баварията. Цитирай
pacman Отговорено Октомври 24, 2005 Отговорено Октомври 24, 2005 Не, лагерите още не са се разбили, но просто е станала много шумна- проверих четките, почистих я отвътре, така че остава в лагерите да е проблема Мдааа...така е и с фрезите и с другите машинки. Купих си Айнхел защото тогава все още нямаше по-евтини аналози. Виждал съм 100% еднакви циркуляри за 50 и 120 лв съответно Пазарна икономика, к'во да прайш... Мисля, че единствено фрезерите, които дойдоха с нея са по-качествени. Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 24, 2005 Автор Отговорено Октомври 24, 2005 Колко време им трябваше да се раздрънкат? (на лагерите) Като я отваря да я чистиш забеляза ли дали е с метална механика? Не знам за Einhell, но ме съмнява, че тези ментета от МЕТРО са с пластмасова. :think: Цитирай
pacman Отговорено Октомври 24, 2005 Отговорено Октомври 24, 2005 Някъде близо на 3 годинки е фрезата, като е подложена постоянно на сериозна, безмилостна употреба . Сравнително здрава е конструкцията- долу, където е голямото натоварване, всичко е метал. Горният лагер на ротора влиза в пластмасовата част, но вс. изглежда здраво конструирано и като изключим увеличения шум, фрезата се държи отлично Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 5, 2005 Автор Отговорено Ноември 5, 2005 "ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!" Някой да е чувал дали наистина ще тръгва? Защото, според надписа на дъното на страницата, очакването да го пуснат "скоро" е започнало през 2003, а сега сме кажи-речи 2006... :think: Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 2, 2006 Автор Отговорено Февруари 2, 2006 Днес ходих до Русе и реших да видя кво има ф тамошното МЕТРО. Като всеки индианец, който влиза за пръв път там, имах разправия с издаването на карта, но се опрайхме. Значи, имаше три вида оберфрези: Einhel Bavaria - 52 лева (!!!) Менте Agoyoma - 48 лева Световнобезизвестно менте - 42 лева Направиха ми впечатление две неща. Първо, успях на живо да сравня трите вида фрези и се убедих, че са абсолютно еднакви. Второ, фрезата Einhel Bavaria ми се видя безумно евтина, защото ги следя по каталозите на МЕТРО и не падат под сто - сто и двайсе лева, а тук я даваха само за 52. Може би съм я улучил на промоция и, ако е така, то тя тече и в момента, така че, ако някой иска да си купува, да тича в МЕТРО (дано тези цени да не важат само за русенското) Мен лично ме хвана яд, защото бях останал с 38 кинта и не можах да си я купя, ама за сметка на това си взех тотално менте ъглошлайф Agoyoma за 20 лева. После и за това ме хвана яд, защото същите на промоция се продаваха за 8 лева (не е майтап). Купих си и една машинка за подстригване, платих на касата и на изхода рекох да изпрпбвам уредите. Включих ги и се оказа, че и машинката за подстригване и ъглошлайфът не работят добре. Машинката просто спря, а шлайфът издаваше звуци като пред разпад. Докато кажа, че има проблем, любезните хорица от МЕТРО вече ми носеха нови ментета, даже не ме питаха какви точно са проблемите с дефектните уреди. Тръшнаха ми новите, казаха ми, че ако има проблем и с тях, ще донесат още и още ментета и ме оставиха да се дивя на доброто обслужване. Яко! Прибрах се в къщи първата ми работа беше да разглобя ъглашлайфа и в момента го custom-изириам като му слагам графитна грес и се мъча да му набия един микро лагер вместо оригиналната бронзова втулка. Ще стане смърт с кисело зеле. Обичам ментетата и от днес насетне ще пазарувам само чайна таун пръдъкшън. Цитирай
pacman Отговорено Февруари 2, 2006 Отговорено Февруари 2, 2006 Ментета форевър! За фрезата Айнхел- убедих се, че има разлика, като ги разглеждах внимателно преди няколко месеца. На вид са едни и същи, но има разлики в качеството- металната база изглежда по-добра, копчетата изглеждат малко по-здрави... може би бройките първо качество отиват за Айнхел, а другите ги оставят за Agoyoma Преди около месец й смених и двата лагера с български за по левче, и сега е по-добре от нова Сега се оглеждам за ново зеге- в метро има Black&Decker за 50-ина лв. Цитирай
Recommended Posts