vlex Публикувано Март 29, 2009 Публикувано Март 29, 2009 Здраво, бачкам малко по малко по един стар проект и стигнах до момента с финализирането на тялото. Драмата е, че искам да положа фин мебелен фурнир от чист махагон, старял и прашасвал повече от 20 години вече, а подложката, на която искам да го положа, изобилства от неправилни обли форми. Засега мераците ми са да лепя с ПВА, но идея си нямам как да накарам копелето (фурнира) да седи на място. Фурнирът е около 0.4-0.5мм и предвид възрастта си и твърдостта на материала е доста крехък, затова прибягвам до напояване с вода, от което обаче той се раздува и съответно няма много общо с крайния резултат. Умишлено и използвам ПВА лепило с кратко отворено време, за да хване по-бързо. Ако ми предложите друг вариант, който по-бързо губи действие (изпарява се по-бързо), примерно спирт за горене или нещо друго на подобна основа, което НЯМА да повлияе по някакъв начин на свойствата на дървото за захващане на лак, ще съм много доволен. Темата е главно ориентирана към хората с опит тук, както и малцината лютиери, които пишат чат-пат по някой друг ред, но това не значи, че не приемам и други съвети Благодаря предварително на отзовалите се! Поздрави, Влад Цитирай
Trool Отговорено Март 31, 2009 Отговорено Март 31, 2009 Незнам колко ти е сложен детаила ,който искаш да лепиш?Има един много лесен на4ин, който не изисква много голяма подготовка . Зна4и мажеш лепилото (ПВА)и на двете повурхности и го оставяш да изсъхне (фурнира ще се огъне но това да не те притеснява )След това взимаш една стара ютия и с неина помощ го залепваш по повърхноста много внимателно като не задьржаш много време на едно място за да не изгориш фурнира . По принцип става идеално ако детайла го позволява .Ако дадеш снимки може би ще мога да ти помогна пове4е.Надявам се този съвет да ти е в помощ. П.П. Извинетеме за 4етворките ,ама мойта клавиатура няма истинско 4 Цитирай
bluesman Отговорено Март 31, 2009 Отговорено Март 31, 2009 Влад,най-добре покажи какво искаш да облицоваш и съм сигурен че ще има конкретни идеи как да се реши. Дай ширината на фурнира който трябва да положиш.ПВА лепилата не винаги са подходящи... Тук има доста хора с фантазия и знания,така че няма да остане не решен проблема ти. Цитирай
vlex Отговорено Април 1, 2009 Автор Отговорено Април 1, 2009 Мисля, че ютията е най-приемливият вариант в случая Точно такова нещо, каквото ми трбяваше Поздрави, Влад Цитирай
Recommended Posts