Jump to content
Българският форум за музиканти

За новите музикални школи за поп и джаз пеене


savov

Recommended Posts

В последно време се навъдиха доста такива т.н. музикални школи и студия за поп и джаз пеене в които ,обаче не се изучават ноти и солфеж!?! Дори започват да се предпочитат пред музикалните паралелки в училищата...

Примамват родителите, че ще водят децата им по различни конкурси и ще им организират много участия и концерти ...и така събират много желаещи, които да учат на пеене при тях.

Не ,че и там няма находки...напротив - често се намират деца, които пеят прекрасно и са наистина талантливи и надарени. Не съм сигурен, но си мисля дори, че и доста от добрите от участниците в "МЮЗИК АЙДЪЛ" са се подготвяли в именно такива и подобни музикални школи. Както и да е...

 

Лошото идва обаче, когато някои от тези деца решат след време да се занимават по-професионално и сериозно с музика и искат да влязат в някое висше учебно заведение например. Тогава разбират, че либсата на работа с нотите в школата им, се оказва изключително голям и сериозен проблем. Разбират, че навсякъде входните изпити са свързани именно с нотната грамотност и солфежа. И започват да търсят нови педагози и т.н.

 

Пиша тази тема, първо-за да споделите и Вие Вашето мнение по проблема а защо не и да изразите наблюдение във вашия град... и после защото, ако има някои от съфорумците тук, които са решили да започнат занимания в някоя музикална школа - МНОГО да се замислят къде и при кого ще се учат да пеят!

Нека преди да решат при кого ще харчат парите си...и най-вероятно парите на родителите им - да проучат много сериозно и внимателно каква база(апаратура, ноти, инструментали) предлага дадената музикална школа...и разбира се кой ще бъде техен вокален а и не само педагог!

 

Така и така са решили да се занимават с ходене по уроци...нека поне да си заслужава! Сигурен съм, че има и прекрасни школи, в които ще се запознаят с музиката в много по-голяма степен.

Запознаването с всяка нова сфера, наука, материя, език - започва с изучаването на азбуката и основните принципи. В музиката-азбуката са нотите!

Иначе обучението изглежда най-малкото несериозно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ау напълно съм съгласна! Аз пея в едих хор вече пета година, и в началото всички бяхме задължени да учим солфеж поне три години. При което наскоро разбирам, че една приятелка е тръгнала на уроци по пеене при някаква учителка. Отидох да видя за какво става въпрос.

Първо ми направи впечатление, че когато попитах приятелката ми какъв глас е, тя ме изгледа странно. Подсказах и малко със "Сопран?" както предполагах, а тя ме попита "Кой?!". Реших, че е така, защото пее от твърде скоро и не знае още. После я питах как я разпяват. Тя каза: "Ми госпожата свири някаква мелодийка на пианото и аз я пея. И после по-различно ама пак я свири". Както и да е, отидохме. Въпросната мелодийка беше до-ми-сол-до-сол-ми-до. Само дето приятелката ми не знаеше какво е това животно мажорно тоническо тризвучие. Разпя се много набързо, без никакъв ефект, и започнаха да пеят. Учителката не обръщаше внимание на основните грешки, а се запъваше на някаква дреболия - като наппример вместо да се скара, че на места пее фалшиво, тя се запъва, че трябвало да бъде по-легато. След това започна да слуша и мен. Изсвири великото до ми дол до сол ми до и реагира "Ау колко сте музикална". После по някаква странна случайност каза, че съм сопран. За тези, които не ме познават, ще уточня, че съм мнооооого нисък алт. Накрая ми каза ако пак дойда на урок да науча за втория ми урок някаква песен на кристина агилера и някаква на алиша кийс. Не ми се мисли някой тотално начинаещ (за каквато се представих аз) как ще изпее това от първия урок.

 

П.П.

Руса бийтълска 2

В тея клипчета има 1 русо момиче. Тя ходи на уроци при онази учителка от година и половина. Смятайте!

 

П.П.П. Съжалявам, Лили, ако четеш това, просто даскалката малко ми излази по нервичките

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами доста зависи според мен с какво искаш да се занимаваш точно. Ако зорът е за влизане в музикално училище - ами да трябва. Иначе - за чии? Обща култура примерно. Може на някой да му е интересно. Аз не съм от тези хора. Учителката ми даваше уроци и по солфеж, но аз нарочно не ходех просто, защото ми е далеч по-интересно да пея. Така и не стигнах до солфеж. От друга страна нямам амбиции за висше музикално. Иначе щеше да се наложи да си налегна парцалките. Във всички случай, обаче, е нормално при кандидатстване за каквото и да е висше да се поинтересуваш предварително, какви изпити ще трябва да държиш и да се подготвиш за тях. След това си търсиш даскал. И както при всеки даскал трябва да подбираш внимателно.

В кратце. Не мисля, че липсата на уроци по солфеж пречи на пеенето. Въпроса е дали искаш да се занимаваш с музика или искаш да си пееш. Аз съм по-скоро от втория тип и липсата на каквато и да е музикална грамотност хич не ми пречи. Перкам си с групички и ми е много гот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.