Jump to content
Българският форум за музиканти

Кратка история на кожите за барабани


Recommended Posts

Понеже се зародиха полемики относно кожи и качество,смятам,че ще е интересно за тези,които не знаят-от къде е започнало всичко !

 

След Втората световна война,някои военни разработки от нея станали по-широко достъпни. Полиестерният филм "Mylar" разработен от фирмата "DuPont" бил топлоустойчив,предназначен за нощните полети.Освен това той се оказал много здрав и съответно подходящ за изработката на пластикови кожи ! Първата такава направил Джим Ървайн за джаз барабаниста Сони Гриър през 1953г. В средата на 50те се разразило истинско състезание в подобряването на на свойствата на полиестерният "Mylar",който несъмнено се оказалпечелившата формула.Един от първите "състезатели",на който с надежда гледали компании като "Людвиг" и "Премиер" бил Марион Чък Еванс,основател на компанията "Евънс".Късмета обаче бил на страната на Ремо Били,който в сътрудничество с химика Сам Мучинк създава първата добра пластикова кожа "Remo Weather King". Веднага след представянето и през 1957г. на Чикагското музикално изложение тя е пусната в серийно производство.С това фирмата Ремо става световен лидер и до ден днешен в пеоизводството на кожи !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е да се спомене, че модерната история на Еванс започва от 1995 година, когато ги купува корпорацията D'Addario, защото дотогава са били западнали и почти несъществуващи. Строи се нова и модерна фабрика и всичко започва буквално наново - модели, технологии и т.н.

 

Aquarian пък започват да произвеждат кожи през 1987 г. и до момента все още не са се разрастнали чак толкова, колкото предполага качеството на продукцията им. Факт е, че компанията все още се предвожда само от създателя си Рой Бърнс (страшен барабанист между другото).

 

Attack пък са още по-отскоро в бизнеса, а и в милата ни родина няма как да се изпробват продуктите им (аз имам само две кожи, плячка от Кийнсрайк, но не съм ги пробвал).

 

През всичкото това време (от създаването на модерните кожи до началото на 90те) Ремо са били почти абсолютен лидер и монополист в областта на барабанните кожи (само Людвиг са били донякъде конкуренция, но не особено силна), съответно почти всичката известна музика от няколко поколения насам е била записана с нарицателните вече амбасадори и пинстрайпове.

 

Съответно поколения наред тонрежисьори, продуценти и т.н. са свикнали с този звук и понеже на тоя свят е пълно със закостеняли съзнания, когато човек реши, че нещо му харесва, е много малко склонен към експерименти с нови и непознати продукти. Именно поради тази причина навсякъде слагат амбасадори и ако някой се излъже и му попадне студио хикс на Aquarian, се учудва "я, ма то много добро било бе?!". Така че дървени философи - много, а различни кожи, даващи нови и различни звуци - още повече.

 

Извода оставям на вас. :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.