Jump to content
Българският форум за музиканти

Притежатели на басет?


pacman

Recommended Posts

Има ли притежатели на басет сред гордите редици на форума?

Ако да - моля, споделете инфо за вашия - марка/модел/правен, мензура, електроника, с какви струни е, ползвате ли го с лък и с какъв успех и т.н. :greenangel:

От доста време имам мерак за такъв инструмент и напоследък се замислям все по-сериозно да си набавя такъв :P

По спомени колегата Влад се беше похвалил с басет преди време. Някой друг?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само съм хващал два - единият беше от времето на Елвис Пресли с електромагнитен, дъгообразен адаптер, а другият си беше съвременен, поръчков, с пиезо и двата бяха 3/4.

Първият малко се доближаваше на пипане до контрабасът (ама само малко), а вторият нямаше нищо общо - беше доста по-мек от най-мекия ми бас - т.е., свиренето с лък отпада и при двата и май по принцип не се настройват за такъв. ...но пък Лес Клейпул си свири с лък - зависи какво и как, значи - просто некво наблюдение.

 

Впечатлението ми от двата, съвпада и с това на хора, които имат повече опит с баса, а именно - че звучат, най-общо казано повече като фретлес бас, отколкото като контрабас - не го казвам като плюс или минус, а като наблюдение. Това се чува ясно и от концертите и записите с басетчета.

 

Аз лично, ако допуснем, че притежавам и двата инструмента и транспортът, както и мястото на сцената, озвучаването и изобщо - всичко, свързано с обема не е проблем, надали бих използвал някъде басета, освен ако не говорим за шоу-програма :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

www.ergoinstruments.com <- ето такъв имам - 4-струнен, на сайта има различни варианти. Мензура 3/4, пиезо адаптери под магарето, понастоящем струни D'Addario Spirocore. Свири арко без никакъв проблем (с изключение на този, че моята арко техника е сравнима с плувателните способности на наковалня...). Грифът не е оформен точно като на акустичен контрабас (липсва острото скосяване на грифа под ми струната), но при смяната на инструменти няма никакъв проблем - на урок свиря на акустичен инструмент, а у нас на моя си и разлика на практика няма.

 

Като звук - и арко и пицикато звучи много близо до акустичен контрабас. А като се вземе предвид че за живо свирене и акустичен инструмент най-вероятно ще трябва да се озвучи (и то отново най-вероятно с пиезо), не мисля че много хора биха различили звука, а не е необходимо да си купувам автобус, за да го пренасям...

 

Като цяло, съм невероятно доволен от инструмента и ме е яд единствено, че от няколко месеца насам нямам достатъчно време за уроци :virtuoz:

Редактирано от VLADOi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май си прав за звученето... За съжаление май има доста малко басети, които докарват звук близък до 'истинския' :virtuoz: Може би моделите с кухи корпуси (за разлика от 100% солид-бодитата) се доближават повече като звук до контрабаса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VLADOi - много готин и компактен инструмент :virtuoz: Пицикато семплите на сайта звучат доста добре. Ще споделиш ли къде го напазарува и какви пари излезе :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми напазарувах го директно от сайта. Пиши на Джеси (пича, който ги прави) едно писъмце и ще се разберете, много е точен. Цените ги има на сайта също. Проблемът беше, че Fedex в последния момент решиха, че да пратят контрабас до България трябва да бъде 2-3 пъти по-скъпо отколкото до което и да е друго място, което беше неприятна изненада, но в края на краищата се бях навил твърде много вече, пък и продавача пое близо половината от пощенските разходи. Разбира се, приключението продължи и на митницата... Но всичко е добре, когато свършва добре :rockon:

 

Понеже оттогава мина вече повече от година, най-добре питай Джеси за актуални цени и към това добави ддс и мито. и два-три дни митнически простотии :virtuoz: ...

Редактирано от Baby Thomas
Правилата за цитиране!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно :virtuoz: Мерси за инфото!

За съжаление нито първия, нито полседен случай, в който някой има неприятни приключения с транспорт и митници :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят басет го направи Пепи Цветанов, ключовете за него ми подари Бай Емо от форума, а адаптера е пиезо - "Underwood", който приятел ми донесе от САЩ. Звукът си е като на контрабас, не знам защо споделята, че е по-скоро като на баскитара... Пиезоадаптера има нужда от предусилване, което мислех да вградя в корпуса, но за сега ще е външно, имам уговорка с Никифена - чух го на картон/не в кутия/ и звучи идеално през усилвател Роланд. В момента свиря на един басет - Ариа, от който съм много доволен - мек за свирене, с приятен плътен звук.

Колкото до свиренето с лък - Пепи Цветанов така е изрязал тялото /имитация на виоловата форма/, че да може лъка да се движи безпрепятствено.

 

По принцип "друго си е истинско месо" - и аз предпочитам ако имам избор да ползвам акустичния контрабас, но за репетиции и особено ако транспорта е проблем - басета печели...

 

И да спомена и прятелите ми от Спонт - Милен ми направи чудесен калъф за басета.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, да, 3/4. Стандартни мерки за 3/4 контрабас. То цял май почти никой не използва, освен в оркестър...

Между другото, когато го правих взех едни струни, български май, които са доста дебели и ме затрудняват. Втора употреба ги взех, но не бяха ползвани. Та за различни стилове има различни подходящи струни. Едни за арко, други за пицикато...Аз за момента почти не свиря с лък - само съм пробвал, но нямам. Ако някой продава лък за контрабас до 250 лева - да каже сега или да замълчи завинаги:greenangel:

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха :) Мерси, полезно инфо! Най-вероятно ще се реша да издялам един басет като имам повечко свободно време, но мисля мензурата да се доближава повече до тази на бас-китарата, така сигурно ще ми е по-лесно прехвърлянето от единия на другия инструмент.

Ако се захвана с това, ще пусна pictorial за изработката му в съответния раздел, стига да има интерес :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е, ако експериментираш, да използваш стандартна 3/4 мензура. Вижда ми се по-рзумно, така или иначе инструментът е друг, както и струните са други.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.