pacman Публикувано Януари 26, 2009 Публикувано Януари 26, 2009 Има ли притежатели на басет сред гордите редици на форума? Ако да - моля, споделете инфо за вашия - марка/модел/правен, мензура, електроника, с какви струни е, ползвате ли го с лък и с какъв успех и т.н. От доста време имам мерак за такъв инструмент и напоследък се замислям все по-сериозно да си набавя такъв По спомени колегата Влад се беше похвалил с басет преди време. Някой друг? Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 26, 2009 Отговорено Януари 26, 2009 Аз само съм хващал два - единият беше от времето на Елвис Пресли с електромагнитен, дъгообразен адаптер, а другият си беше съвременен, поръчков, с пиезо и двата бяха 3/4. Първият малко се доближаваше на пипане до контрабасът (ама само малко), а вторият нямаше нищо общо - беше доста по-мек от най-мекия ми бас - т.е., свиренето с лък отпада и при двата и май по принцип не се настройват за такъв. ...но пък Лес Клейпул си свири с лък - зависи какво и как, значи - просто некво наблюдение. Впечатлението ми от двата, съвпада и с това на хора, които имат повече опит с баса, а именно - че звучат, най-общо казано повече като фретлес бас, отколкото като контрабас - не го казвам като плюс или минус, а като наблюдение. Това се чува ясно и от концертите и записите с басетчета. Аз лично, ако допуснем, че притежавам и двата инструмента и транспортът, както и мястото на сцената, озвучаването и изобщо - всичко, свързано с обема не е проблем, надали бих използвал някъде басета, освен ако не говорим за шоу-програма Цитирай
VLADOi Отговорено Януари 26, 2009 Отговорено Януари 26, 2009 (Редактирано) www.ergoinstruments.com <- ето такъв имам - 4-струнен, на сайта има различни варианти. Мензура 3/4, пиезо адаптери под магарето, понастоящем струни D'Addario Spirocore. Свири арко без никакъв проблем (с изключение на този, че моята арко техника е сравнима с плувателните способности на наковалня...). Грифът не е оформен точно като на акустичен контрабас (липсва острото скосяване на грифа под ми струната), но при смяната на инструменти няма никакъв проблем - на урок свиря на акустичен инструмент, а у нас на моя си и разлика на практика няма. Като звук - и арко и пицикато звучи много близо до акустичен контрабас. А като се вземе предвид че за живо свирене и акустичен инструмент най-вероятно ще трябва да се озвучи (и то отново най-вероятно с пиезо), не мисля че много хора биха различили звука, а не е необходимо да си купувам автобус, за да го пренасям... Като цяло, съм невероятно доволен от инструмента и ме е яд единствено, че от няколко месеца насам нямам достатъчно време за уроци Редактирано Януари 26, 2009 от VLADOi Цитирай
pacman Отговорено Януари 26, 2009 Автор Отговорено Януари 26, 2009 Май си прав за звученето... За съжаление май има доста малко басети, които докарват звук близък до 'истинския' Може би моделите с кухи корпуси (за разлика от 100% солид-бодитата) се доближават повече като звук до контрабаса. Цитирай
pacman Отговорено Януари 26, 2009 Автор Отговорено Януари 26, 2009 VLADOi - много готин и компактен инструмент Пицикато семплите на сайта звучат доста добре. Ще споделиш ли къде го напазарува и какви пари излезе Цитирай
VLADOi Отговорено Януари 26, 2009 Отговорено Януари 26, 2009 (Редактирано) Ми напазарувах го директно от сайта. Пиши на Джеси (пича, който ги прави) едно писъмце и ще се разберете, много е точен. Цените ги има на сайта също. Проблемът беше, че Fedex в последния момент решиха, че да пратят контрабас до България трябва да бъде 2-3 пъти по-скъпо отколкото до което и да е друго място, което беше неприятна изненада, но в края на краищата се бях навил твърде много вече, пък и продавача пое близо половината от пощенските разходи. Разбира се, приключението продължи и на митницата... Но всичко е добре, когато свършва добре Понеже оттогава мина вече повече от година, най-добре питай Джеси за актуални цени и към това добави ддс и мито. и два-три дни митнически простотии ... Редактирано Януари 26, 2009 от Baby Thomas Правилата за цитиране! Цитирай
pacman Отговорено Януари 26, 2009 Автор Отговорено Януари 26, 2009 Ясно Мерси за инфото! За съжаление нито първия, нито полседен случай, в който някой има неприятни приключения с транспорт и митници :/ Цитирай
Vlad Отговорено Януари 26, 2009 Отговорено Януари 26, 2009 Моят басет го направи Пепи Цветанов, ключовете за него ми подари Бай Емо от форума, а адаптера е пиезо - "Underwood", който приятел ми донесе от САЩ. Звукът си е като на контрабас, не знам защо споделята, че е по-скоро като на баскитара... Пиезоадаптера има нужда от предусилване, което мислех да вградя в корпуса, но за сега ще е външно, имам уговорка с Никифена - чух го на картон/не в кутия/ и звучи идеално през усилвател Роланд. В момента свиря на един басет - Ариа, от който съм много доволен - мек за свирене, с приятен плътен звук. Колкото до свиренето с лък - Пепи Цветанов така е изрязал тялото /имитация на виоловата форма/, че да може лъка да се движи безпрепятствено. По принцип "друго си е истинско месо" - и аз предпочитам ако имам избор да ползвам акустичния контрабас, но за репетиции и особено ако транспорта е проблем - басета печели... И да спомена и прятелите ми от Спонт - Милен ми направи чудесен калъф за басета. Влад Цитирай
pacman Отговорено Януари 27, 2009 Автор Отговорено Януари 27, 2009 Vlad, твоят басет е с 'мерки' като на контрабас (мензура, гриф и т.н.), нали? Цитирай
Vlad Отговорено Януари 27, 2009 Отговорено Януари 27, 2009 E, да, 3/4. Стандартни мерки за 3/4 контрабас. То цял май почти никой не използва, освен в оркестър... Между другото, когато го правих взех едни струни, български май, които са доста дебели и ме затрудняват. Втора употреба ги взех, но не бяха ползвани. Та за различни стилове има различни подходящи струни. Едни за арко, други за пицикато...Аз за момента почти не свиря с лък - само съм пробвал, но нямам. Ако някой продава лък за контрабас до 250 лева - да каже сега или да замълчи завинаги Влад Цитирай
pacman Отговорено Януари 28, 2009 Автор Отговорено Януари 28, 2009 Аха Мерси, полезно инфо! Най-вероятно ще се реша да издялам един басет като имам повечко свободно време, но мисля мензурата да се доближава повече до тази на бас-китарата, така сигурно ще ми е по-лесно прехвърлянето от единия на другия инструмент. Ако се захвана с това, ще пусна pictorial за изработката му в съответния раздел, стига да има интерес Цитирай
Vlad Отговорено Януари 28, 2009 Отговорено Януари 28, 2009 Моят съвет е, ако експериментираш, да използваш стандартна 3/4 мензура. Вижда ми се по-рзумно, така или иначе инструментът е друг, както и струните са други. Влад Цитирай
Recommended Posts