BlueZone Публикувано Септември 14, 2005 Публикувано Септември 14, 2005 Някой виждал ли е такива работи: Цитирай
Glacierise Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Да, гледал съм много, по едно време бях се запалил. Свалил съм и няколко такива парчета - трудно се намират, мама им. Ама звучи яко В началото ти е много неадкекватно, ама после се кефиш яко Цитирай
Fenix Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Имаше тема за това някъде наоколо... Цитирай
alexthegreat Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Аз нещо не разбрах идеята на тези грифове..натискаш баре пък то свири цял акорд ли? Цитирай
Fenix Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Аз нещо не разбрах идеята на тези грифове..натискаш баре пък то свири цял акорд ли? Сигурно и така може. Доколкото си спомням какво се дискутираше в другата тема, тия грифове са за свирене на 1/4 тонове, 1/8... абе въобще такива дето не ти тряят примерно Ми+25%, както е и моята китара обикновено като се разстрои, пък си е с нормален гриф... Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Алексдъгрейт, мисля че Боби има в предвид тези грифове се използват за микротонална музика,ала индийската например.Има някой сравнително популярни китаристи,които са се пробвали в тази насока - Маклафлин, Шон Лейн и т.н.Друг начин човек да се опита да дълбае в тази насока е чрез фретлес китара,но трябва да имаш слуха,защото обикновено хорота привикнали на западна класическа музика не ги долавят микротоновете. Владо Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Гъзарийка. Как ли се означават позициите на такава дъска? Гледах някъде в интернет едни китари с извивки и чупки по прагчетата на строго определени места. Разположението на позициите беше същото като на обикновените фингърбордове, с изключение на споменатите чупки. Целта на акъв вид фингърбордове е абсолютно точно изсвирване на тоновете, защото със стандартен фингърборд с прави прагчета не е възможно да се извади абсолютно чисто Ми, да речем. Поне не и при напредване нагоре по грифа. Това е за маниаци. Цитирай
Fenix Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Гъзарийка. Как ли се означават позициите на такава дъска? Гледах някъде в интернет едни китари с извивки и чупки по прагчетата на строго определени места. Разположението на позициите беше същото като на обикновените фингърбордове, с изключение на споменатите чупки. Целта на акъв вид фингърбордове е абсолютно точно изсвирване на тоновете, защото със стандартен фингърборд с прави прагчета не е възможно да се извади абсолютно чисто Ми, да речем. Поне не и при напредване нагоре по грифа. Това е за маниаци. На всяка хубава китара не би трябвало да има промяна в интонацията дори с 5 процента. А аз съм виждал хубави китари, с тунери вадят 0% Ми и на 0лево и на 12то и на 24то прагче Цитирай
Glacierise Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Инфо за микротонална музика и китари по интернет колко щеш. Четете бе хора Цитирай
niki123bg Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 На мен ми е много интересен грифа на тази китара: Yamaha AESFG- Frank Gambale Странно ми е за какво са тези извити прагчета и ми е интересно дали не звучи фалшиво. Цитирай
metalmaniak Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Аз нещо не разбрах идеята на тези грифове..натискаш баре пък то свири цял акорд ли? Сигурно и така може. Доколкото си спомням какво се дискутираше в другата тема, тия грифове са за свирене на 1/4 тонове, 1/8... абе въобще такива дето не ти тряят примерно Ми+25%, както е и моята китара обикновено като се разстрои, пък си е с нормален гриф... Добре де, ама бендовете не вършат ли същата работа? Цитирай
Fenix Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Аз нещо не разбрах идеята на тези грифове..натискаш баре пък то свири цял акорд ли? Сигурно и така може. Доколкото си спомням какво се дискутираше в другата тема, тия грифове са за свирене на 1/4 тонове, 1/8... абе въобще такива дето не ти тряят примерно Ми+25%, както е и моята китара обикновено като се разстрои, пък си е с нормален гриф... Добре де, ама бендовете не вършат ли същата работа? Еми ходи им го кажи Хората искат да измислят нови неща явно... Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 На всяка хубава китара не би трябвало да има промяна в интонацията дори с 5 процента. А аз съм виждал хубави китари, с тунери вадят 0% Ми и на 0лево и на 12то и на 24то прагче Ами виж сега, и моята китара дава точен тон на 0-ево, 12-то и 24-то прагче, ама проблемът е, че фалшивеенето се получава между тези позиции. И затова хората се оплакват от "фалшивеещи акорди" при перфектно настроен инструмент. Затова има и зверски скъпи китари, с ветриловидно разположение на прагчетата като тази: Затова и повечето световноизвестни музиканти (чиито китари струват маса пара и са чудесно настроени на 0,12,24) ползват системи като ТАЗИ, за да няма фалш по средните позиции. Дет вика Ицото - човек трябва да чете и да се информира, а не да гледа тунери и да си мисли, че щом китарата е интонирана на "ключовите" позиции, значи всичко е файн. Към четенето бих добавил и свирене, придружено с много слушане. Цитирай
Marmot Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 Идеята на тия грифове е съвсем друга - нормално кирарата/пиано свири 'еднакво фалшиво' във всички тоналности, демек това, което се нарича equally tempered scale. А тия грифове правят 'точни' определени тоналности, т.е. квинти, терци и т.н звучат перфектно в няколко тоналности.... На сайта си пише де. Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 14, 2005 Отговорено Септември 14, 2005 (Редактирано) Целта на ветриловидните е една - квинти, кварти и други да звучат in tune. Компенсират проблемациите на нормалния гриф. Те това е. Novax® patented Fanned-Fret® system: for unsurpassed tuning accuracy, ease of playing and tonal clarity. Редактирано Септември 14, 2005 от the_gorer Цитирай
Recommended Posts