MR_STENCH Публикувано Януари 11, 2009 Публикувано Януари 11, 2009 Забелязах днес нещо странно докато дрънках на евтината си китарка . Не бих казал, че е точно проблем за мен, но ме озадачи и ми е интересно да чуя мнението на някой от тук четящите лютиери... Става въпрос за ето това: http://www.4shared.com/file/80142175/28232c51/Shitnq.html Значи това е тонът Фа на четвърта струна 5-то прагче... китарата е настроена в Ре комплекта е 12/54. Аз ли си въобразявам или има биене в тона... помислих, че става въпрос за някакъв вътрешен резонанс на самият инструмент, но на свободна трета струна, която според тунера е абсолютно същият тон това го няма?! И още нещо... дори и да направя бенд върху тази позиция, честотата на биенето не се изменя, а същевременно на съседните две позиции го няма. Ако някой има идея... просветете мен неукият ! Цитирай
vlex Отговорено Януари 11, 2009 Отговорено Януари 11, 2009 Някви хармоници са. Възможно е да се появяват на определена струна само, заради конкретната мензура примерно. Причините може да са много. Поздрави, Влад Цитирай
the_gorer Отговорено Януари 12, 2009 Отговорено Януари 12, 2009 Това най-често се получава от неизравнени прагчета и/или износено прагче. Съдейки по много късия състейн, вероятно това е причината. Провери дали струната не докосва съвсеееем леко някое от горните прагчета: 6-то, 7-мо. 8-мо и така нататък. Виж също да не би краунът (извивката) на 5-то прагче да е износен и да е станало плоско или вдлъбнато. Цитирай
MR_STENCH Отговорено Януари 12, 2009 Автор Отговорено Януари 12, 2009 @the_gorer, май ти ще излезеш прав. Набързо смених струната преди малко за всеки случай и проверих някои неща. Грифът на китарата е сравнително прав, в този строй и стези струни извивката му става маааалко по-голяма. Не съм свалял екшъна много. Нямам с какво да го измеря точно, но височината на струната над съседното прагче е може би... 0.5 - 0.6мм, нататък само се увеличава. С това мисля, че отпада вероятноста да опира. Доста прагове обаче имат плоска част, някои между две съседни които нямат, а не са ниски и нямат вдлъбнатини... явно са пилени умишлено . На проблемното обаче има И вдлъбване под струната. Като я натисна силно с нокът точно над прага се пооправя, почти изчезва.... Като почне да се обажда на повечко места... ще я правим или... в печката . Благодаря Ви ! Цитирай
Recommended Posts