Jump to content
Българският форум за музиканти

дръмометер?


Recommended Posts

Ами от хардуерна гледна точка предполагам, че се използва тригерирана опъната кожа за барабан. При всеки удар получаваш импулс от тригера. След това тези импулси трябва да подадеш на електронното устройство - тази малка черна кутийка. Според мен, за да получиш нещо максимално близо до готовия продукт ще се наложи да използваш микроконтролер в електронната част на устройството. Другият вариант е да си измислиш схема, в която да използваш различни цифрови логически интегрални схеми. Така като гледам ще ти трябват интегрални схеми за:

- управление на LCD дисплея

- кварцов резонатор + няколко пасивни елемента, който да ти осигури стабилна честота, по която да си синхронизираш засичането на времето

- няколко брояча - за ударите, за обратното броене, за делител на честотата, която ще получиш от кварца, за да я докараш до 1 импулс в секунда

- някакъв тригер който да ти оформя входния сигнал

- захранване

 

Доколкото разбирам принципа на работа е, че предварително се задава време за което ще се измерват ударите, като първият удар стартира обратното броене. Ако се спреш на варианта без микроконтролера ще трябва да помислиш за някаква логика, която да ти осигури тази функционалност.

 

Надявам се следващите редове да не прозвучат обидно или арогантно.

 

Ако след като си изчел горното все още нищо не ти е ясно, но пък твърдо си решил да си го направиш сам вместо да си го купиш имаш 2 варианта:

 

Best way to do it: Намери си книги за цифрова електроника и/или микроконтролери. Прочети ги! :) Научи се да проектираш и синтезираш цифрови и логически схеми. Научи се да програмираш микроконтролери и да осигуряваш нужната хардуерна база, за да осъществяват те функциите, за които искаш да ги използваш.

 

Second best way to do it: Научи се да програмираш и напиши софтуерно приложение, което да приема сигнала, постъпващ на входа на звуковата карта на компютъра ти от микрофон, поставен под кожата, която ще използваш за drumometer и после от този сигнал да успява да преброи броя на импулсите за желаното време.

 

Worst best way to do it: Използвай Google, за да намериш DIY схема на такова устройство, изпълни схемата и после се моли горещо да сработи. Ако сработи почерпи!

 

Insane way to do it: (току що се сетих за това, виждал съм подобно нещо някъде). Вземи електронен калкулатор, който си готов да пожертваш за целта. Направи така, че ударите по кожата чрез някакъв тригер и елементарна електроника, или по бог знае какъв друг начин да затварят веригата на бутона [ = ]. След включване на калкулатора въведи следната команда :) :

1 +

след което можеш да започнеш серията удари по кожата. Когато приключиш със серията, или се умориш и спреш, калкулатора ще показва броя на нанесените удари + 1. Засичането на времето евентуално ще трябва да се прави от твой приятел.

 

Надявам се, че постът беше полезен.

 

Поздрави,

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано, тъй като поне аз си мисля, че това нещо работи с микроконтролер, дори и да ти сложат схемата далеч няма да е достатъчно. После ще трябва и софтуера на нещото. А ако случайно, в което изключително силно се съмнявам, това нещо е изградено само с логически схеми публикуването на схемата обезмисля продажбата на устройството, поне на тази цена от $150 ли беше. За човек който разбира от цифрова схемотехниха не би трябвало да е проблем да синтезира подходящата схема, която да отговаря на функциите на това устройство. И пак ще кажа - ако наистина искаш да си го направиш сам не се отнасяй като прост монтажник - "кое с кое да запоя?", а се опитай да вникнеш в схемите които правиш. Когато аз се учех на такива неща много бързо се научих да изпълнявам схеми - нареждам елементите, запоявам, пускам и О, УЖАС, не работи! И оттам нататък нямах грам идея какво да правя и платката заминаваше в шкафа при останалите, сполетени от тази участ :crying: Знанията, които можеш да придобиеш от такъв не много сложен проект могат да ти бъдат много ценни в бъдеще. Мога да ти препоръчам една книга:

Роджър Токхайм - Цифрова електроника

 

d00143f8a7cd427436fca03cad04c7be.jpg

 

Според мен ако я прочетеш с нужното количество търпение и интерес и ако можеш да правиш платки и да запояваш ще можеш без проблеми да си проектираш и сглобиш това устройство сам.

 

Ако пък просто търсиш начин да се сдобиеш с нещото, защото не можеш да си го поръчаш от USA или ти е скъпо, то във форума има хора, които смятам, че могат да ти предложат качествена изработка на много конкурентноспособна цена ;)

 

Успех!

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.