Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко съвети за начинаещ


Recommended Posts

Здравейте,

 

взех, че се запалих да "бухам" по разни тенджери и реших че би ми било интересно да се понауча на барабанчета. 1-во да отблежа, че започвам от 0. Нямам желание да ставам известен музикант или да правя кариера с това, просто искам от време на време да блъскам нещо, за кеф и избиване на нерви.

Насочил съм се към електронни барабани, тъй като живея в къща с други хора и съм на доста висок етаж и акустичен сет, просто ще подлуди семейството :D. Решил съм също така, едната стая, тъй като се ремонтира в момента да и направя хубава звукоизолация, за да може освен барабаните да си я ползвам и за музикална стая, като реша да послушам нещо по-грубо и силно.

Ами това е горе-долу положение, освен да си задам въпросите.

 

1) Имам възможност да си поръчам нещо от Германия и да ми го докарат. Разбрах, че от там най-много се пазарува от Томан и в ниският ценови диапазон имат следните неща:

Роланд

Ямаха

 

Намерих в нета сравнение м/у първите две и горе-долу разбрах, че Ямахата има по-добър звук и електроника, но пък Роланда е мултизонален, т.е. като понапредна, ще ми е по-удобно на него да се свири, може и да греша.

 

Ямаха + Милениум

 

Последното предложение е доста интересно, тъй като за цената си комбинира хубавата електроника на Ямаха, а томовете са двузонални:

seperate triggers on centre and rim

 

Това са впечатленията, които събрах от доста четене из нета. Но пак казвам нямам никакъв опит, тъй че ще ви се доверя, ако имате някакви съвети. Отностно Милениум не успях да намеря никакви конкретни отзиви що за марка са.

 

2) Вторият въпрос ми е, какъв материал според вас е най-добре да сложа в стената, за да убия максимално шума и да не преча на "съседите". За момента стаята е от Гипсокартон и каменна вата в стените и 3-4 см фибран на тавана и пода.

 

Благодаря ви предварително за отделено време.

Редактирано от aviper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едит бутна се е скрил, затава пиша като отг.

 

Разгледах по западните форуми. И мнението за падовете на Милениума е много ниско, затова този вариант отпада.

 

Експлорера честно казано не ми допада. И затова се замислих за по-скъпият вариант Експрес, който има и възможности след това за повече ъпгейди. Но пък е по-скъп.

 

Т.е. първият въпрос ми става, заслужа ли си Ямахата тези 130-тина Евро отгоре или да се мятам смело на Роланда?

Ямаха Екпрес

Роланд ТД3

Редактирано от aviper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам известен опит с Yamaha DTXPRESS IV и DTXTREME III, на Roland съм ползвал само RMP5. В общи линии много съм доволен и от двата модула на Yamaha, перфектни звуци, семплирани от истински инструменти (при Roland са синтетични). Плюса на Roland e mesh-head барабанчето, щото като цяло гумените падове са доста по-шумни и може да не ти вършат работа за домашни условия. Моя съвет е, ако избереш DTXPRESS IV е да го потърсиш с новите чинели, които са една идея по-безшумни. А падове с меш хед може да си направиш самоделни, ако ти се занимава... аз така направих. Също може да си купиш и нещо такова и да смениш гумите на експреса :)

 

Много изписах... ако те интересува нещо конкретно, пиши тук или на ЛС, ще помагам

 

Поздрави

Редактирано от geni2x
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен ниският и среден клас ел. дръмс на Ямаха имат по-високо качество от Роланд, аз бих избрал тях, имам такива и в момента

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гадове !

:thumbs_up:

Тъкмо се бях навил на Роланд след 1 ден гугълване :(. По западните форуми доста повече хвалят Роланда.

 

Комплекта с новите чинели го водят Special и е доста по-скъп, от този със старите (400Е разликата) и вече отива много извън бюджета ми.

 

А както гледам всички PDF-и и линкове и т.н., се чудя ако вземем Drum Module-a на Ямаха и го закачаим на Роланда, би трябвало всичко да си работи нали така ? Или ако не съм доволен от дръм модула да си търся по-нов, с повече опции, TD-8,TD-12 и т.н.

 

В момента съм с една крачка по-близо до Роланда и много се чудя :(.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз имам Yamaha DTExplorer вкъщи. Купих я преди 3 седмици от динакорд и съм супер доволен. Въобще не може да се сравни с Роланда, който гледах в xxxx. Естествено в полза на Ямаха-та, въобще не може да става и сравнение. Колкото до притесненията дали ще можеш да свириш вкъщи с тях и колко са безшумни само мога да кажа, че съм свирил и 23:30 вечерта и никой не ме е чул. Пуснах и племеника ми да потропа докато бях в другата стая и не се чуваше абсолютно нищо. Така че моя съвет е: ЯМАХА с 2 ръце!!! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак да повторя:

 

Ямаха плюсове: цена/качество, звуци от истински барабани

Ямаха минуси: гумените падове са по-шумни

 

Роланд плюсове: mesh heads (но при ниския модел само на барабанчето)

Роланд минуси: по принцип си е скъпа марка, понякога неоправдано скъпа (справка $40-50 за 12" кожа и т.н.)

 

Друг неприятен факт (поне за мен), е че Роланд държи патента за ел. барабани с меш хед в щатите и затова никой не може да предлага подобни неща, което сериозно спъва конкуренцията, а от там и качеството на продукта и услугата... в европа има евтини алтернативи като тези миленум, трапс и пр.

 

Моудла на ямаха няма да работи добре с роланд падовете и обратно, специално двузоновите и фуса няма да работят

 

А най-добре се разходи до динкорд да тестваш ямахата и до разингфорс за роланда... отдели си време, щото само с гледане на картинки и четене по форуми не става :thumbs_up:

 

Поздрави

Редактирано от geni2x
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е, че както казах почвам от 0-та и да отида да ги тествам, едва ли ще усетя сега +-овете и минусите на двата сета.

 

Като се загледах прав си, този сет на Роланд води от ниският клас, тъй като е с меш само на барабанчето. Това накланя везните към Ямахата и най-вероятно ще си взема нея. Модула ми се струва доста по-изпипан и има повече китове. Томовете и чинели са мултизонални, това което е предимството на Роланда прзд dtxplorera. За съжаление няма да ми стигнат парите за ямахата с по-хубавите чинели (Special Set), но ще компенсирам с по-хубава изолация ;).

 

П.С. А тези комплекти на Трапс има ли ги в БГ и на каква цена ?

Редактирано от aviper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.