Bassko Публикувано Ноември 20, 2004 Публикувано Ноември 20, 2004 Аз лично не съм барабанист, но се интересувам дали си опъвате пружината или свирите с по-отпусната? и как стои въпросът с горната и долната кожа.... и кой тип звук ви харесва най-много?! (щях да направя анкета ама реших че има твърде много положения ) Цитирай
YtseJam Отговорено Ноември 20, 2004 Отговорено Ноември 20, 2004 Това е толкова индивидуално и зависещо от самите барабанче, кожи и пружини, че изобщо не може да се говори за общи случаи. Но при всички случаи пренатягането на пружините води до заглушаване и изключително кофти звук, поне според мен. Цитирай
Topsun Отговорено Декември 29, 2004 Отговорено Декември 29, 2004 Чувал сам,че има знечение как си настройваш кожата на барабанчето. 1.Ако е за "живо" свирене-горната и долната кожа се настройват на един тон за да има пове4е обертонове и да зву4и по-плътно. 2.Ако е за студио(за запис) се настройват на различен тон за да се оберат кънтежите. Това е което мога да кажа по темата. Цитирай
Spaz Отговорено Декември 29, 2004 Отговорено Декември 29, 2004 Чувал сам,че има знечение как си настройваш кожата на барабанчето. 1.Ако е за "живо" свирене-горната и долната кожа се настройват на един тон за да има пове4е обертонове и да зву4и по-плътно. 2.Ако е за студио(за запис) се настройват на различен тон за да се оберат кънтежите. Това е което мога да кажа по темата. още нещо което не знаех. данке за информацията! Аз лично предпочитам опънати кожи... натурален, рязък и точен звук. Грам не обичам да ми кантят барабаните... Цитирай
YtseJam Отговорено Декември 29, 2004 Отговорено Декември 29, 2004 Опитай се да си настроиш долната и горната кожа еднакво и ме викни да се хиля, докато ти гледам физиономията като чуеш как звучи барабанчето... Цитирай
Topsun Отговорено Декември 30, 2004 Отговорено Декември 30, 2004 !Явно някой хора си мислят,че знаят всичко! Цитирай
HanSolo Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 YtseJam,е много прав.Принципно,барабанче се се настройва по вкус и стил на свирене.При мен винаги най-добри резултати е давала следната комбинация:резонансна кожа опъната почти на максимум,и горна по вкус,което ще рече,че зависи от това дали ми се свири с по-високо,или по-ниско настроено тупанче.Гледам обаче да не прекалявам с високото или ниското,за да избегна гадните откънтявания.Когато барабанчето звучи плътно и стегнато,с готини пружини,значи е настроено добре.Общо взето използвам този вариант за да ми звучи навсякъде,еднакво добре.Много важно е и, към какъв барабан се отнася цялата процедура,дали е метален или дървен,какви са кожите и т.н.Досега не съм имал случай барабанче с правилно подбрани кожи и добри пружини да не звукне.Като казах кожи ,и се сетих-винаги слагам дебела бойна кожа,не двойна-единична,и максимално тънка резонансна! Цитирай
YtseJam Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 Абсолютно правилно по всички параграфи. Евала! Цитирай
Topsun Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 о.к. това е така,но принципно има правила за настройване на барабанчето аз споделих някой от тях.трябва на всеки ключ като тропнеш с палката лекичко да е на един тон,а в зависимост за какво ще ползваш даденото барабанче можеш да следваш напътсвията(ако искаш) които дадох по-горе.за мен е много важно да са настроени хубаво барабаните,да искараш максимално от тях обертонове или обратно,щото ритъм секцията в едно банда е най-важна!евала на всички барабанисти Цитирай
HanSolo Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 Обертоновете са нещо много хубаво,ако не ти се налага да си озвучаваш барабаните,но с микрофони дават много неприятни последици.Принципно и аз обичам отпушени барабани,но в рамките на добрия звук.Ако има опашки,от тона това не е добре,също много гадно е барабана да ти звучи на един тон,а резонансната кожа да изостава и да звучи на друг.Тона трябва да е един обемен,дълъг и кръгъл,като повечето мъжки атрибути,притежавани от нас барабанистите Цитирай
Sandro Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 Зависи какъв звук предпочиташ... поне при мен в повечето случай когато са еднакво настроени резонансната и бойната не звучи добре..ама си има и диапазон на опъване в който работи...аз предпочитам по-високия звук на барабанчето с малка пружинка.. Цитирай
YtseJam Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 Между другото, неведнъж по разни интервюта съм срещал бирибанисти (вкл. лицето Дейв Уекъл) да споделят, че често по концерти за някоя специфична песен развинтват с по оборот и повече един или два болта от барабанчето, за да се разстрои и да се получи по-"фънки" според тях звук, а и така се убивали избиващи на момента нежелани обертонове. Допускам, че за съответните стилове това върши работа, но никога не съм го правил. Цитирай
HanSolo Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 Върши наистина,случвало ми се е по време на свирене,от блъскане да ми се разхлабят болтове.При мен ефекта е "боклукчийска кофа",но може би за определени неща става. Цитирай
Sandro Отговорено Януари 5, 2005 Отговорено Януари 5, 2005 Върши наистина,случвало ми се е по време на свирене,от блъскане да ми се разхлабят болтове.При мен ефекта е "боклукчийска кофа",но може би за определени неща става. :wow: или много блъскаш или болтовете ти са свършили...най-вероятното е второто Цитирай
Red_Bull_Dog Отговорено Януари 11, 2005 Отговорено Януари 11, 2005 Ибааах това блъскане дето ще ми разхлаби болтовете на барабанчето)))) Между другото забелязал съм че доста барабанисти натягат боината кожа почти до скъсване,но не знам дали е много удачно....А за пружините-не знам ...По-рано имах една дето беше еластична и се разтягаше.а сега съм сложил няква друга дето пък грам не е еластична,но понеже системата за опъване напружината ми е хем допотопна хем преебана,ми се налага да я опъвам с подръчни средства(как звучи само като че ли ша я иба)) ,което разбираемо не води до добри резултати,но пък тя явно не трябва да се опъва и максимално) може ли да дадете някакви насоки за настроиката на метално барабанче?И някакви впечатления кой са по-добри-метални или дървени? Цитирай
Recommended Posts