HEADHUNTER Публикувано Ноември 18, 2004 Публикувано Ноември 18, 2004 Ot izvesno vreme sporim s edin priqtel kakvo e po-dobroto,udobnoto i t.n. ot dvete.Az sum tvurd privurjenik na dvete kasi,vupreki 4e ot preme na vreme sqdam na presa YAMAHA Profesional(ne se se6tam za to4niq model,no e 2002 godina),koqto e prosto perfektna...ta bi mi bilo bezkraino interesno Va6eto mnenie:) Цитирай
YtseJam Отговорено Ноември 19, 2004 Отговорено Ноември 19, 2004 Интересен термин използваш за двойния педал, който из нашите ширини е далеч по-известен като "кардан". Както и да е, много е изписано по темата за двоен педал vs. две каси и в общи линии няма единно становище. Плюсове и минуси на двете каси: + имаш еднакво усещане и на двата крака, т.е. няма забавяне при риспонза на педала на слабия крак (не казвам ляв, защото сред нас има и левичари) + и двете чукчета удрят в една и съща част на двете кожи съответно => еднакво усещане и откъм риспонз на кожата + (според всички двукасници) комплектът изглежда по-куул - втората каса е доста сериозна инвестиция, която не всеки може да си позволи - мястото, заемано от комплекта, както и каргото, което трябва да размъкваш по концерти, се увеличава - почти е невъзможно да настроиш двете каси еднакво, освен ако нямаш подкрепата на човека зад пулта, който да си играе с еквилайзера Плюсове и минуси на двойния педал: + удобно е по отношение на преносимост, намаляване на размера на комплекта и по-голяма свобода за подреждане на останалата част от барабаните и хардуера + няма никакъв проблем за настройване на касата, тъй като е само една + практично решение от гледна точка на вечната липса на финанси при всеки барабанист - двете чукчета не удрят точно в центъра на кожата - при бързо свирене върху една и съща кожа се изсипват два пъти повече удари, което намалява времето, за което тя може да резонира и съответно малко убива звука Много хора твърдят, че слейв педалът и карданната предавка забавят прекалено много риспонза на слабия крак, но това важи по-скоро за моделите отпреди 10-20 години (които за съжаление са разпространени сред нас), защото вече актуалните такива са толкова добре направени, че практически разлика не се усеща. А пък и в крайна сметка трима от най-бързите двукасни барабанисти, за които се сещам (Майк Манджини, Върджил Донати и Томас Ланг) съвсем безпроблемно си действат с двоен педал и нямат никакви оплаквания по въпроса. Така че мисля, че всичко е въпрос на личен избор. Цитирай
The Crow Отговорено Ноември 19, 2004 Отговорено Ноември 19, 2004 Така че мисля, че всичко е въпрос на личен избор. и аз така мисля зависи си от човека и портфейла му Цитирай
KMisunderstood Отговорено Ноември 20, 2004 Отговорено Ноември 20, 2004 Мисля че пропускате нещо много важно - двете каси могат да бъдат с различен тон - дълбочина, диаметър, кожа, дърво, чукче, настройка. Всичко това оказва влияние и дава много по-големи възможности за разнообразие при свиренето, напр. още по-голямо богатство на фигури и тонове. Но иначе сте прави - въпрос на личен избор, все пак да не забравяме, че някои предпочитат да свирят с една каса, и то не поради неумение или финансови пречки. Цитирай
YtseJam Отговорено Ноември 20, 2004 Отговорено Ноември 20, 2004 Тук според мен се говореше за традиционния double bass, а именно изкарване на повече звуци от касата посредством допълнителен крак (има се предвид малко или стандартизираният комплект барабани и начин на свирене на съвременна музика, където основният крак е на каса, а другият на фус). А ако започнем да говорим вече и за разширяване на звуковото разнообразие чрез нови тембри на каса, то тогава постановката в общия случай се различава и допълнителната каса е по-често сателитна и се използва модифициран педал с карданна предавка, за да може да се свири пак с основния крак (Дейв Уекъл е един от най-основните примери за това). Много рядко и съответно изключения са случаите,в които различната каса е на другия крак и се използва за ефекти, а не за основно свирене (Сещам се за Ед Шонеси, но при него случаят е друг). А и се съмнявам много някой от нас да е достатъчно напреднал с индипендънси-то, за да може да използва и другия си крак за водене, т.е. да свири огледално. Аз от години се опитвам, но с половинчат успех. Което ми напомня за една история, която скоро четох в Модърн Дръмър. Джош Фрийз (който е един от най-отворените студийни барабанисти в Америка в момента, освен това свири в А Пърфект Съркъл и т.н.) непосредствено преди едно доста голямо турне зверски си изкълчва глезена на десния крак и настава паника и шаш, защото няма как да се оправи за няколко дена и да почне. Така че се събират с неговия дръмтехник, мислят, мислят и заформят странна комбинация на комплекта му, а именно касата отляво на левия крак, над нея два фуса на X-hat стойки - единият отворен, другият затворен. И така Джош изкарва цяло турне, водейки с левия си крак, който по принцип не му е водещ. Статията завършваше с това, че цялата тази веселба му се е отразила страшно добре за развиване на техниката на левия крак, но не съветва никого да си чупи десния, за да изпадне в такова положение. Цитирай
KMisunderstood Отговорено Ноември 20, 2004 Отговорено Ноември 20, 2004 Ами аз примерно мога да си водя с левия крак java script:emoticon('') smilie. Но за сметка на това не мога, или поне не достатъчно добре, мнооого други неща, така че въпросът за напредналостта е доста сложен. Това обаче е офтопик. Предлагам да открием тема за уменията, които имаме, нямаме, искаме да постигнем, и за трудностите, свързани с това. А също и за различни начини и съвети, които можем да си предложим едни на други. Цитирай
AccesS Отговорено Юни 3, 2005 Отговорено Юни 3, 2005 да изровя темата от пепелта.. аз лично засега ползвам кардан, но се надявам скоро да се оборудвам и втора каса защото както е казал YtseJam + (според всички двукасници) комплектът изглежда по-куул .. но всеки с предпочитанията си..искам само да добавя че инветицията във втора каса наистина не е никак евтина(става въпрос за прилична серия) но и последвалото закупуване на кожи отново е една "двойна" инвестиция на средства. също съм забелязала че свиренето с кардан също води по-честа смяна на кожата.. лично аз съм потрошила 4 кожи Ремо-2 ренесанса и 2 пинстайпа.. Цитирай
evans Отговорено Юни 3, 2005 Отговорено Юни 3, 2005 Тук според мен се говореше за традиционния double bass, а именно изкарване на повече звуци от касата посредством допълнителен крак (има се предвид малко или стандартизираният комплект барабани и начин на свирене на съвременна музика, където основният крак е на каса, а другият на фус). А ако започнем да говорим вече и за разширяване на звуковото разнообразие чрез нови тембри на каса, то тогава постановката в общия случай се различава и допълнителната каса е по-често сателитна и се използва модифициран педал с карданна предавка, за да може да се свири пак с основния крак (Дейв Уекъл е един от най-основните примери за това). Много рядко и съответно изключения са случаите,в които различната каса е на другия крак и се използва за ефекти, а не за основно свирене (Сещам се за Ед Шонеси, но при него случаят е друг). А и се съмнявам много някой от нас да е достатъчно напреднал с индипендънси-то, за да може да използва и другия си крак за водене, т.е. да свири огледално. Аз от години се опитвам, но с половинчат успех. Което ми напомня за една история, която скоро четох в Модърн Дръмър. Джош Фрийз (който е един от най-отворените студийни барабанисти в Америка в момента, освен това свири в А Пърфект Съркъл и т.н.) непосредствено преди едно доста голямо турне зверски си изкълчва глезена на десния крак и настава паника и шаш, защото няма как да се оправи за няколко дена и да почне. Така че се събират с неговия дръмтехник, мислят, мислят и заформят странна комбинация на комплекта му, а именно касата отляво на левия крак, над нея два фуса на X-hat стойки - единият отворен, другият затворен. И така Джош изкарва цяло турне, водейки с левия си крак, който по принцип не му е водещ. Статията завършваше с това, че цялата тази веселба му се е отразила страшно добре за развиване на техниката на левия крак, но не съветва никого да си чупи десния, за да изпадне в такова положение. Така и не почерпи като ти оредих двете каси Цитирай
KING4o_kardana Отговорено Юни 3, 2005 Отговорено Юни 3, 2005 да изровя темата от пепелта.. аз лично засега ползвам кардан, но се надявам скоро да се оборудвам и втора каса защото както е казал YtseJam + (според всички двукасници) комплектът изглежда по-куул .. но всеки с предпочитанията си..искам само да добавя че инветицията във втора каса наистина не е никак евтина(става въпрос за прилична серия) но и последвалото закупуване на кожи отново е една "двойна" инвестиция на средства. също съм забелязала че свиренето с кардан също води по-честа смяна на кожата.. лично аз съм потрошила 4 кожи Ремо-2 ренесанса и 2 пинстайпа.. ти как не си почупила кардана ми е чудно Цитирай
Spaz Отговорено Юни 3, 2005 Отговорено Юни 3, 2005 Az по тоя въпрос съм сляп последовател на Върджил Донати. Кардан. Цитирай
YtseJam Отговорено Юни 5, 2005 Отговорено Юни 5, 2005 Evans, батка, от тебе ли си купих старите барабани преди около сто хиляди години бе? Ебати, колко отдавна беше. Е, ще се черпим, то се е видело. Относно късането, строго индивидуално е, щото аз съм 95 кила и настъпвам яко, а карам с един и същи Evans EQ3 на касата от 99та насам и нито се е спраскал, нито нищо. Колкото до Върджил, лично го питах като беше тука кое от двете предпочита и той каза, че изобщо не му пука. Явно като си оправя сета сам, го мързи да мъкне. А както си спомняме, на турнето със Стив Вай явно е имал дръмтех, щото беше с две. Цитирай
mengel Отговорено Юни 15, 2005 Отговорено Юни 15, 2005 (Редактирано) Гледам че в последно време 2-те каси се използват все по-рядко, за сметка на кардана. Дори много барабанисти свирещи по принцип само с 1 каса вече слагат карданче. Jam-а е прав за предимствата и недостатъците и на двете. Бих прибавил към плюсовете за кардана, че може да се регулира разстоянието между ляв и десен педал, което (както и липсата на 2-ра каса) подобрява разположението на останалия хардуер. За звука вярно че е малко по-убит ама при по-бавни удари и по-отпусната кожа не се забелязва чак толкоз. Абе аз съм за кардан. Редактирано Юни 15, 2005 от mengel Цитирай
tryagain Отговорено Юни 25, 2005 Отговорено Юни 25, 2005 винаги съм си мечтал всичко да ми е х2 (жени,коли.. каси ) .. така че съм на мнение че двете каси си е за предпочитане за този който може да си позволи да инвестира във втора каса и да се занимава да ги настройва еднакво и да ги разнася по участия..=> втори микрофон Цитирай
AccesS Отговорено Юни 25, 2005 Отговорено Юни 25, 2005 Гледам че в последно време 2-те каси се използват все по-рядко, за сметка на кардана в родната ни страна може и така да е но,аз точно обратното забелязвам навън, доста от барабанистите слагат в комплекта втора каса..Schneider Christoph(Rammstein),Joey Jordisson(Slipknot),John Otto(Limp Bizkit).. не ми се изрежда.. а за това че барабанисти свирили единственно с единичен педал преминават на кардан.. еми в това няма нищо не логично.. Цитирай
Sandro Отговорено Юни 26, 2005 Отговорено Юни 26, 2005 (Редактирано) Имайки предвид до сега скромния ми опит съм привърженик на кардана...Двете каси е трудно даже почти невъзможно да се настроят да зазвучат както трябва еднакво.Освен да са с чисто нови кожи и абсолютно еднакви..а не събирани от амати и тактон примерно .Основното изискване е от барабаните да се лее хубав звук..външния вид за мен е на второ място.. Редактирано Юни 26, 2005 от Sandro Цитирай
Recommended Posts