ultramax Публикувано Юни 25, 2008 Публикувано Юни 25, 2008 Здравейте Колеги! Това е чудесен форум и бих се радвал ако намеря малко информация за това което ме интересува. Може някой вече да е писал по темата, но аз не забелязах и все пак предварително се извинявам ако има повторения. Та значи интересува ме следното: Какви според вас трябва да бъдат общите цени на аудио реставрирането и мастеринга на стари записи със класическа музика - 30, 40, 50те години. Ситуацията е следната: Работи се само в цифрова среда - (от готови дигитализирани стари записи прехвърлени на диск от плочи и ленти без премахнати пукане, шумове и т.н) - изп олзв ат се Sound Forge, Wavelab, Adobe Audition, Waves, iZotope и т.н. Споменавам тези софтуерни приложения, защото знам че вероятно някой ще каже че цените се определят и от хардуера и като цяло техниката с която се работи, Та бих искал да знам на каква база се определят всички неща които се прилагат (звукови редакции, нива, изчистване, корекции на височини, в последствие аудио дизайн микс даун и т.н. - сещате се)казано с думи прости колко приблизително струват тези услуги. Разгледах доста цени в интернет на български студия и честно казано се опитах да намеря обща основа на която се изгражда ценообразуването, но ми се струва че всеки си дърпа коня към себе си и неговото е най - добро и в крайна сметка всички на които попадам работят и с аналогова техника и ситуацията става "приказна". Бих се радвал ако някои сподели общите цени на тези студийни дейности. Предварително благодаря! .....ДОПЪЛНЕНИЕ: предстоят ми около 90 различни заглавия, които трябва да бъдат ремастерирани излъскани и с полиран звук - за претенциозното европейско класическо ухо. Ако се споразумея за добра цена ще черпя - така че разчитам на вас. Благодаря@! Цитирай
alexnous Отговорено Юни 25, 2008 Отговорено Юни 25, 2008 (Редактирано) здравей :-) аз се занимавам с подобно нещо...използвам този лазерен грамофон, + хардуерен декликер + вакум клийнър + ЕМУ 0404 USB + Dual Core + Samplitude + waves + Izotope. Ако искаш ми се обади да коментираме финансите...:-).... 0899190792 Редактирано Юни 27, 2008 от musicman Цитирай
ultramax Отговорено Юни 26, 2008 Автор Отговорено Юни 26, 2008 Ами аз имах предвид, че на мен ми предстои да свърша тази работа лично, а не че аз давам офертата. В този смисъл питам колко пари трябва да искам ако качествено съм си свършил работата! Благодаря пак! Цитирай
ultramax Отговорено Юни 26, 2008 Автор Отговорено Юни 26, 2008 гледам сега някои теми тук са прегледани повече от 6000 пъти а имат едва около 60 отговора......... Цитирай
bassiscotta Отговорено Юни 27, 2008 Отговорено Юни 27, 2008 калкулираш си времето колко ще ти трябва да работиш и смяташ каква оферта да дадеш, според тва ти как се оценяваш и каква работа вършиш. ако си професионалист ще знаеш. някой хора избират професионалисти да им вършат тази работа, защото ще се спести време и ще се свърши работа за максимално кратък срок. без да има нужда да се правят ескперименти. Цитирай
ultramax Отговорено Юни 27, 2008 Автор Отговорено Юни 27, 2008 Благодаря и на "bassiscotta" за отговора. ТОчно така ще направя. Действително човек трябва нито да се надценява, но не трябва и да се подценява. Радвам се че получих отговор - просто си стоя онази вечер и си мисля.... така и така това ще ползвам и това ще ми трябва, а за това ще са ми нужни и тия и тия плъгинчета пък те закупени с толкова 000 ще ми олекотят кредитната карта., ьмчи в такъв случай при качествена работа за този срок който се договаряме толков кинти е справедливо и чак се шашнах, но явно тия дето ги дават за тях са стотинки.......Понякога на човек му се струва че иска много пък то реално не е така! Който е имал периоди на лук сол и филиййки знае за кво става дума Цитирай
bassiscotta Отговорено Юни 27, 2008 Отговорено Юни 27, 2008 не става въпрос за надценяване или недооценяване. просто тази дейност, която са ти възложили е огромен консуматор на време. почти съм убеден, че трябва освен да ги импортираш на хардиск, трябва и да ги преслушаш в реално време. тва разните плъгини като поп елиминатор, хис елиминатор и други не винаги вършат работа, а и режат честоти. за да се свърши добре работата в офертата си ще трябв ада се аргиментираш кое какво и защо, зашото понякога възложителите си нямаи представа отподобни операции. отделно, че и мастеринг трябва да се прави. хаиде успех. Цитирай
ultramax Отговорено Юни 27, 2008 Автор Отговорено Юни 27, 2008 bassiscotta това е точно така.... по думите ти разбирам че много добре долавяш положението в което съм.; наистина се изисква прослушване в реално време а и днес ми казаха/намекнаха за времето което ми се отпуска, горе долу по ден и половина за работата около един диск а по отношение на мастеринга пари-държателя ми задава въпроса: ма то треба и като майнеш тия пуканици и мастеринг ли да има"?,,, при което си помислих колко би било хубаво така наречените бизнесмени малко от малко да разбират от работата си - така за всички ни е най добре, защото казусите по работа/време/пари/качество щеше много по лесно и естествено да се разрешат! В този ред на мисли ми се ще да попитам уважаемата аудитория как мислите защо в България нещата в музикално отношение все куцат. Сещам се за един пример преди години Yngwie Malmsteen решава да напусне красивата си родина и го прави и днес всички знаем кой е и какво е постигнал нима на нас нещо ни липсва и сме по - малко оправни? ще ми се да завърша темата с няколко отворени въпроса - трябва да си призная че който съм питал никой нищо не знае или на млкото си противоречи; Та значи представете си следната ситуация - искате да сте финансово независим когато правите музика - всички "нужни пари" за реклама разпространение обложки регистриране на авторско право, пари за издателя, за разпространителя , за безплатни рекламни бройки и т.н та всички тези пари искате да си ги спестите ( все пак вие композирате, аранжирате пи6ете вие сте проводника на музиката, макар и на края да има само трохи за вас) та подели сте посоката да сте си сами шефове на себе си. Искате да предлагате музиката си в ......световната мрежа, там да намерите своята среда и хората които са настроени на вашите честоти. Ето ги и въпросите има ли организация, фирма, и л и каквото и да е което може да ви зашитава правата върху ВАшАТА музика, зашото единственото което можете да направите е когато финализирате вашето "си ди" има една графа във всички музикални редактори наречена copyright и когато някои слуша вашата музика ще види че вие притежавате авторското право. Питам защото ако правите матрични дискове в БГ направо майката ви се.....По закона за авторското право доста кинти тряба да кихнете на държавата (незаслужено) та въпроса ми е с интернет форматите така ли е например mp3 = искате в такъв формат да се разпространявате в мрежата е тогава дължите ли някому нещо? Стана доста дълго но мисля че отговорите ще бъдат интересни на всички. Благодаря за вниманието и нали знаете "съединението прави силата" Цитирай
Recommended Posts