Jump to content
Българският форум за музиканти

Развитието като китарист


AXE

Recommended Posts

Всеки от нас има различни цели като китарист, но каквито и да са те, обхващат доста области - техника, теоретични познания, добър слух, умения за композиране, импровизация и т.н.

Всяка от тези области от своя страна също е много обемна и се разделя на подобласти. И така цялата картина става огромна.

 

Тук изскача въпроса - как смятате че е правилно да се изучава всяка от тези области? Всички наведнъж и на малки стъпки или по една на преден план и останалите на заден? Казано с други думи - паралелно или последователно?

При паралелното им изучаване човек ще има някакви познания/умения във всички области, но никое от тези познания няма да е задълбочено (в началото), а и ще напредва ужасно бавно. При последователното пък ще бъде много добър в дадена област и пълен лаик в останалите.

 

Както обичам да правя, засега само ще задам въпроса, а после ще си кажа мнението :green:

 

Вие сте на ход :arrow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз все повече се убеждавам, че паралелното е по-добрия път. Нещата са твърде взаимосвързани - композиция, техника, слух, теория, за да се разделят строго. Ако се опиташ да задълбаеш само в едно, музиката ти като цяло не се развива пълноценно и бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

паралелно му е майката...но аз лично отделям повече време за импровизация...но да импровизираш трябва останалите неща да са на добро ниво

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да, винаги има област/и/, в които се влага повече внимание. Но се закъсва, когато напълно изоставиш другите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нямам много опит и не съм навътре в нещата, но според мен музиката е едно цяло, независимо какво правиш - свириш на китара/барабани/пееш и трябва да се съобразяваш с всичко, което съставя музиката - ритъм, мелодия, хармония. струва ми се странно да се разграничават нещата, пък и да се развива само едното. е всеки с мнението си де :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

паралелно

от както започнах паралелно да се уча всичко ми се подреди

а иначе е най0дибре да си поставяш малки цели за всеки ден които след достигането им да водят до по-сложни неща и така постепенно или с други думи да имаш представа накъде се развиваш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Паралелно!

Но мисля, че в началато още докато музиканта се запознава с инструмента(да кажем първата една година) всичко става последователно!Веднага давам пример:не можеш(или поне не ако не си някъв абсолютен талант :) ) да знаеш как звучи ми минор ако не си го свирил или не са ти го свирили/показвали, нали така??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе не искам да повтарям всички мнения дотук, обаче определено паралелното развитие е за предпочитане, защото те изгражда като музикант. В противен случай си оставаш домашен свирач-хвалипръцковец.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, аз това съм го срещал като хоризонтално и вертикално развитие, но общо взето идеята е същата.

 

Иначе за мен нито един от двата начина няма абсолютно превъзходство пред другия и избора на един от двата зависи от конкретни фактори:

-стилова ориентация

-желана роля (единствен китарист в група; единствен човек в проект; соло китарист, при наличието на друг композиращ китарист; композиращ китарист, при наличието на друг соло китарист и т.н.)

-и най-важното - кеф - развитието във китарното изкуство трябва да доставя удоволствие във всеки един момент - ако ти е кеф да импровизираш - импровизирай, ако ти е кеф да правиш упражнения - прави, ако ти е кеф да вадиш песни по слух - вади - нещата не трябва да стават насила

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.