AXE Публикувано Юли 29, 2005 Share Публикувано Юли 29, 2005 Всеки от нас има различни цели като китарист, но каквито и да са те, обхващат доста области - техника, теоретични познания, добър слух, умения за композиране, импровизация и т.н. Всяка от тези области от своя страна също е много обемна и се разделя на подобласти. И така цялата картина става огромна. Тук изскача въпроса - как смятате че е правилно да се изучава всяка от тези области? Всички наведнъж и на малки стъпки или по една на преден план и останалите на заден? Казано с други думи - паралелно или последователно? При паралелното им изучаване човек ще има някакви познания/умения във всички области, но никое от тези познания няма да е задълбочено (в началото), а и ще напредва ужасно бавно. При последователното пък ще бъде много добър в дадена област и пълен лаик в останалите. Както обичам да правя, засега само ще задам въпроса, а после ще си кажа мнението :green: Вие сте на ход :arrow: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Glacierise Отговорено Юли 29, 2005 Share Отговорено Юли 29, 2005 Aз все повече се убеждавам, че паралелното е по-добрия път. Нещата са твърде взаимосвързани - композиция, техника, слух, теория, за да се разделят строго. Ако се опиташ да задълбаеш само в едно, музиката ти като цяло не се развива пълноценно и бързо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
spotlight_kid Отговорено Юли 29, 2005 Share Отговорено Юли 29, 2005 паралелно му е майката...но аз лично отделям повече време за импровизация...но да импровизираш трябва останалите неща да са на добро ниво Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Glacierise Отговорено Юли 29, 2005 Share Отговорено Юли 29, 2005 Е да, винаги има област/и/, в които се влага повече внимание. Но се закъсва, когато напълно изоставиш другите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kitaratapesho Отговорено Юли 29, 2005 Share Отговорено Юли 29, 2005 нямам много опит и не съм навътре в нещата, но според мен музиката е едно цяло, независимо какво правиш - свириш на китара/барабани/пееш и трябва да се съобразяваш с всичко, което съставя музиката - ритъм, мелодия, хармония. струва ми се странно да се разграничават нещата, пък и да се развива само едното. е всеки с мнението си де Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
npace Отговорено Юли 30, 2005 Share Отговорено Юли 30, 2005 паралелно от както започнах паралелно да се уча всичко ми се подреди а иначе е най0дибре да си поставяш малки цели за всеки ден които след достигането им да водят до по-сложни неща и така постепенно или с други думи да имаш представа накъде се развиваш Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Crimson Отговорено Юли 30, 2005 Share Отговорено Юли 30, 2005 Паралелно! Но мисля, че в началато още докато музиканта се запознава с инструмента(да кажем първата една година) всичко става последователно!Веднага давам пример:не можеш(или поне не ако не си някъв абсолютен талант ) да знаеш как звучи ми минор ако не си го свирил или не са ти го свирили/показвали, нали така?? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BlueZone Отговорено Юли 30, 2005 Share Отговорено Юли 30, 2005 Абе не искам да повтарям всички мнения дотук, обаче определено паралелното развитие е за предпочитане, защото те изгражда като музикант. В противен случай си оставаш домашен свирач-хвалипръцковец. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
overhate Отговорено Юли 30, 2005 Share Отговорено Юли 30, 2005 Хм, аз това съм го срещал като хоризонтално и вертикално развитие, но общо взето идеята е същата. Иначе за мен нито един от двата начина няма абсолютно превъзходство пред другия и избора на един от двата зависи от конкретни фактори: -стилова ориентация -желана роля (единствен китарист в група; единствен човек в проект; соло китарист, при наличието на друг композиращ китарист; композиращ китарист, при наличието на друг соло китарист и т.н.) -и най-важното - кеф - развитието във китарното изкуство трябва да доставя удоволствие във всеки един момент - ако ти е кеф да импровизираш - импровизирай, ако ти е кеф да правиш упражнения - прави, ако ти е кеф да вадиш песни по слух - вади - нещата не трябва да стават насила Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts