Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

1. Коя звукова вълна е най-бедна на обертонове ?

2. Какво е обертон ? Какво е хармонична съставка ?

3. Какво е звукоред ?

4. Какво е лад ?

5. Що е жанр ?

Благодаря предварително ;)

Редактирано от VONEG
Отговорено

Точно формулиран и изчерпателен отговор на всички тези въпроси можеш да намериш в Теория на Музикалните Елементи (Елементарна Теория на Музиката) на Парашкев-Хаджиев.

Успех,

Петър

Отговорено

Пешо е много прав - вземи си книгата и чети....

Звукоредът представлява сбор от всички тонове на музикалната система, подредени по височина.
Система от група тонове, поставени в определено съотношение, в резултат на което някои от тоновете са придобили значение на устойчиви, а други на неустойчиви, се нарича лад.
Отговорено

мерси

останаха само

Коя звукова вълна е най-бедна на обертонове ?

Какво е обертон ? Какво е хармонична съставка ?

и

5. Що е жанр ?

Отговорено

аз знам за трионообразната вълна , че е най-бедна на обертонове и че обертоновете са тоновете , които звучат заедно с основния тон .

Поправете ме ако бъркам !

Отговорено

Грешка...

Най-бедна на обертонове е синусоидалната вълна.На практика това е най-чистият тон.Не съдържа никакви хармонични съставки.

Хармоници-това са честотни съставящи на един тон, които са с кратна честота.Т.е. ако имаме тон с честота 110Hz, то неговите хармонични са 220Hz, 440Hz, 880Hz...и т.н...до безкрай.Първи хармоник е с честотата на основния тон, втория е с два пъти по-висока честота, третия-с три пъти...При даден сигнал (тон) може не всички хармоници да са налице (както споменах-синусоидалния сигнал има само основен тон, т.е. първи хармоник).

Обертоновете са всички хармонични съставящи на даден тон, които ги има наистина...т.е. един тон може да има 1, 3, 4 и 5 хармоник.В този случай първия обертон е 3 хармоник, втория обертон е 4 хармоник и третия обертон е 5 хармоник...

Не знам дали успях да го обясня като хората и дали не съм се изразил неправилно....

Надявам се това да ти свърши работа...

А за жанр...ами не мога да ти дам дефиниция...sorry...