Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Нали имаше вече една такава тема за строевете...?!?

...anyway

Между другото тук мога да ви предложа три интересни строя за 6 струни, които са мое дело и мисля, че са доста подходящи за акомпанимент или солови изяви:

І. Така наречения от мен Сол диез строй:

1 - E

2 - B

3 - G#

4 - D#

5 - G#

6 - E

ІІ. До диез строй:

1 - E

2 - B

3 - F#

4 - C#

5 - E

6 - C#

ІІІ. Една модификация на До

1 - D

2 - G

3 - F

4 - C

5 - G

6 - C

Ще се радвам, ако някои ги пробва и драсне някой отзив.

Отговорено

Като говорите за нестандартни настройки... Вижте тея от Goo Goo Dolls - Iris

D4 D4 D3 D3 D2 B1. Аз не ви знам вие как определяте настройките ама аз по слух не мога и ги гледам от табове... ама тук не мисля, че тоз дето е правил таб-а го е напрабил така, че да я свири песента с лявата ръка в джоба, защото имаше други варианти със "нормални" настройки и хората казваха, че са я преработвали за да ре получи така и се хващат едни малко гаднички акорди, тъй де не е като да свириш с една ръка(почти). Ако не сте ме разбрали за какво ви говоря: цък тук.

А да питам и аз нещо... когато някоя песен е в DGCFAD в оригинал, а аз я свиря в EADGBE, на мен не ми звучи лошо, все пак мелодията се запазва нищо, че е тон нагоре. Та исках да питам, тея от вас които са по-добре със слуха дразни ли ги, когато някой не си е променил настройките, за да спазва това което е в оригинал? (надявам се това да не го мислите за отклоняване от темата, ако е така махайте го)

Отговорено

ми като е 1 стъпка надолу в DGCFAD просто нещата ми звучат по-дълбоки и мрачни

а винаги можеш да преместиш нещата с 2 прагчета нагоре а акордите трябва да ги формираш с баре

Отговорено

Ами аз написах в една друга тема, че транспонирането поначало ебава мамата на парчето и аз лично го допускам единствено, когато се прави кавър с по-сериозна преработка.

Отговорено

аз свиря в CGCFAD от както се помня и всичко го свиря според настройката...ама нещата на 6та струна ми е*ават майката