Jump to content
Българският форум за музиканти

Live Setlist


byron

Recommended Posts

...Или как подбирате песните си за концертни участия?

Предлагам в тази тема да обменим идеите си за перфектни сетлистове за концерти (клубни изяви, по-точно). Може да бъдат подредени и по стилова група: поп, поп-рок, indie, алтернатив, акустични, джаз и т.н.

Идеята е всеки да сподели неговите виждания за подбиране на кавър-песни, които да завладеят публиката.

Дано се получи нещо интересно.

 

Ще опитам да дам някакъв пример, за да поставя началото. Да речем за бритпоп парти:

 

SETLIST:

 

1. Black Rebel MotorCycle Club - Spread Your Love

2. Oasis - Wonderwall

3. Blur - Song2

4. Travis- Sing

5. Paul Weller - Holly Man

6. Ocean Colour Scene - The day we cought the train

7. Beatles - Helter Skelter

8. Kinks- You Really got me, All day and All of the night

9. Radiohead - Paranoid Android, Karma police

 

 

.....

и така нататък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ъъъъъъъъъъъъъъъъ к'во?

 

Някак си приемам свиренето като музикално сценична изява. Съответно събитията имат сценарий. Прочее защо да ти разказвам моя сценарий, който е обект на субективно авторстване и е част нещото наречено банда, което зависи от хората които са се събрали да свирят. Прочее как ще те огреят моите идеи дори и да ги споделя след като ние не сме едно и също нещо и хора, и банда...

 

Примерно - как Балканджи си редят сетовете (успешно при тях) изобщо не ме грее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ми не те карам да споделяш съкровените си "авторски" виждания за кавър сетове. Пуснах темата за хора, които имат интерес и искат да споделят личното си усещане за "редене" на сетове.

Така всички ще имат някаква представа за това кой как мисли, логиката на нещата как се случват и така нататък.

Специално визирах тематични "музикални вечеринки", както показах и в примера.

Лично на мен ми е интересно да разбера как мислят колегите, и да обменим опит в тази сфера. Мисля, че би било полезно и забавно...и свързано с въображение.

"Прочее как ще те огреят моите идеи дори и да ги споделя след като ние не сме едно и също нещо и хора, и банда..." - ами всъщност това е идеята - обмен на различни мнения.

Редактирано от byron
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mи Ок.

Моята група е доста конкретизирана жанрово така че целта на сета е, да не умра от задушаване при крещене. Сиреч по-трудните по-напред.

Но не разбирам как една и сыща банда требе да става за всички случаи.

 

съкровените си "авторски" виждания за кавър сетове
и не е смешно. На малко хора им се отдава да покрият повече от едно настроение. Аз не съм от тях, но крада.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
... кавър-песни, които да завладеят публиката.

Стига сте завладявали публиката с кавъри бе, завладейте я с нещо свое!:)

Иначе за конфигуриране на сет лист си има общоприети схеми, като най-популярните са следните:

1. (90% от случаите) ударно начало -> по-баладичните и особени песни в средата, като обаче най-много на всеки 2-3 се разрежда с по-ударни -> ударен край;

2. (доста по-рядко) градация.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dобра идея sevenstring, и аз съм за авторството и изявите, и разбира се качествените авторски изпълнения... Но, знаеш много добре колко са местата, където може да направиш това. И между другото, в кавър изпъленията също има огромна възможност за авторство ;-) Примерите са безброй. И това е едно добро начало, за да заявиш собствения си стил и да получиш възможност да го развиеш изцяло.

Хареса ми как си определил начините за сетлистове, общо взето и аз съм на това мнение. В началото на концертната ми дейност, бтв залагах точно на по-странната схема с градацията :-) Сета започваше с умерено парче, после всичко започваше да следва някаква логика на градация, и на финала вече избухване. Но е спорно наистина доколко е удачно това. По-скоро е за много специфични случаи.

И по-скоро в тази тема бих искал да направим конкретни сетове за противоположния случай - ударен live, от които да ти паднат пломбите от кеф. Бил съм на такива участия на групи, и е супер наистина. Особено когато сета следва някаква логична линия и сценарий. И може би това бих искал да разгледаме тук. По-скоро става въпрос за използване на въображение, отколкото да джаснем списък на песни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично винаги съм на мнение, че най-добре отрепетираните, най-силни и ударни (пък и познати) парчета трябва да бъдат първи - редовата публика нерядко е склонна след 2-3 добри песни да й стане все тая какво слуша :music336: И драматичен край със силно парче също е добре... освен това, за първа песен обикновено искам да подбирам нещо, което например започва със самотен инструмент и изведнъж цялата група гръмва. Някак по-...отварящо е :cheers2:

 

Но е истина, че сетлистът е до голяма степен част от имиджа на самата група. Една вече установена група лесно би станала известна с отварящото си парче, с клавирното/басовото/китарното соло по средата на концерта, със затварящото китарно соло или с каквото и да било; с авторска музика често пъти поредността на песните на живо е като тази в албума - защото групата така иска да се възприемат нещата едно след друго (не говорим за разни рок опери, концептуални албуми и прочее... далеч сме от това ниво :)). Освен това, за конкретен случай може да се подбере конкретна поредност - да се закрие с парче на някой голям музикант, починал/роден на този ден; да се отправи някакво послание и т.н. Не мисля, че може да се сложи идеята на един сетлист винаги под общ знаменател. Но в един обобщен случай - най-горе; особено пред непозната публика (знаем, че тука в България често пъти си свирим в тесен семеен кръг, както се изрази един приятел, и сме си "между нас си").

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последният лайв на моята група беше непосредствено след друг концерт, и нямахме подготвени песни за втори, различен сет, а не ни се свиреха същите неща в същия ред. Затова взехме списъка с песните (13 авторски и 6 кавъра), едно химикалче и започнахме да си отмятаме кое сме минали, общо взето според каквото ни кефне и според както изглеждаше публиката. Резултатът беше, че всички наистина се забавляваха, и като свършихме с подготвените неща наизлизаха разни познати хора от публиката за нещо като джем, и бяха ударени още десетина кавъра с доста променлив състав. А и успех де, но това е друга тема вече :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.