Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

аз свиря на пияно и никога не съм свирил в кръ4ми пък имам мерак това лято да свиря,но незнам дали само с импровизаций става 6тото съм слу6ал музиканти по кръ4мите и това което свиреха бе6е малко сложно за импровизация.Въпроса ми е ако свирите по ноти от къде вземате нотите на парчетата?

Отговорено

За кръчма не ти трябват ноти...

трябват ти само акордите на песните...а ако ги хващаш по слух-супер. Другото става на момента ако те бива!

Доста "музиканти" са добри с нотите а пък със слуха ги няма никакви!?!

Така, че действай!

Успех!

Отговорено
аз свиря на пияно и никога не съм свирил в кръ4ми пък имам мерак това лято да свиря,но незнам дали само с импровизаций става 6тото съм слу6ал музиканти по кръ4мите и това което свиреха бе6е малко сложно за импровизация.Въпроса ми е ако свирите по ноти от къде вземате нотите на парчетата?

Няма ноти за кръчмарска музика :) Всичко по слух трябва да си вадиш.

Отговорено

То като се замисли човек ноти няма за много неща, не само за кръчмарска музика...

А, между другото за каква песен трябват ноти..."Елена, Елена???????.........." :girl_cray2:

Отговорено

Един добър музикант трябва да може както да свири по ноти, така и по слух. И не виждам защо някои хора се присмиват на свиренето по ноти. Вярно, че не всичко може да бъде описано с ноти (например различни маками и специфични за дадена фолклорна област орнаменти в народната музика, а предполагам и в другите стилове музика философията е сходна), но един музикант, който уважава себе си и се има за грамотен не може да отхвърля свиренето по ноти.

Отговорено

tony78 идеята е дали има ноти за кръчмарската музика.Пак има един лаф относттно това дали с ноти или без парите са едни и същи, сиреч с ноти няма банкноти

Отговорено

divailo: ВСИЧКО!!! може да бъде написано. Какво като е в някой макам или има орнаменти??? Няма ли означение в нотописа за украшения!!!

Отговорено
divailo: ВСИЧКО!!! може да бъде написано. Какво като е в някой макам или има орнаменти??? Няма ли означение в нотописа за украшения!!!

Има разбира се :thumbs_up: Но едно украшение може да бъде изсвирено по 10 начина от 10 музиканти. А и примерно как ще напишеш че свириш шопски морденти или трилери и тракийски такива? Все по един и същ начин ще ги означиш на петолинието. Чак всичко не може да се напише, но да кажем 90-95% от него ... останалите 5-10% идват от изпълнителя и от особеностите да дадената фолклорна област според мен :P