Jump to content
Българският форум за музиканти

малко тъп въпрос


Recommended Posts

значи имам един окаян "Орфей" - електрически и понеже имам и един излишен комплект чисто нови прагове и си мисля да се пробвам да ги сменя и в същото време да поизтъня грифа. въпроса ми - начи нали отгоре на грифа има некаф болт там за шестограм и си мисля че тва е някво желязо което минава през грифа, та като го изтънявам има ли опасност да достигна до това желязо? смятам да го изтъня до размерите на скуаерски гриф

 

 

сори за тъпото обяснение обаче не разбирам особено от изработката на грифове...сега ще се уча :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)

По средата на грифа, точно под фингърборда, има едно желязо, което може да се извива. То ти коменсира опъването на струните. Т.е. ако го нямаше това желязо, грифа ти щеше да стане като лък, щото струните го дърпат в едната посока. Работата на това желязо е да опъва грифа в другата посока и така грифа да се намира в динамично равновесие. Както казах, желязото се намира точно под фингърборда, така че ако ще изтъняваш грифа, трябва да го правиш от задната страна - там където е извивката. Как точно ще стане това, вече е твой проблем :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)

По средата на грифа, точно под фингърборда, има едно желязо, което може да се извива. То ти коменсира опъването на струните. Т.е. ако го нямаше това желязо, грифа ти щеше да стане като лък, щото струните го дърпат в едната посока. Работата на това желязо е да опъва грифа в другата посока и така грифа да се намира в динамично равновесие. Както казах, желязото се намира точно под фингърборда, така че ако ще изтъняваш грифа, трябва да го правиш от задната страна - там където е извивката. Как точно ще стане това, вече е твой проблем :P

хехехе да де, общо взето затвърди тези неща които си мислех и аз, ще го изтънявам отзад защото иначе ще трчбва да правя нови канали за праговете....а как...тва е лесно, на абриха като го мина 1-2 пъти и после малко да го заобля и ще стане шестица :)

 

Мерси!!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На това желязо му викат truss rod. То лежи в жлеб, който минава през целия гриф.

Има голяма вероятност да си прецакаш грифа, ако го изтъниш твърде много. Дори и да не задълбаеш в самия жлеб на truss rod-a, дървото може да се спраска след като го отъниш, защото е в постоянно напрежение и всяко заслабване може да го сцепи или деформира.

Виждал съм само два-три Орфея и си спомням, че имаха доста дебели грифове, но все пак внимавай да не прекалиш много с отнемането.

Не забравяй, че ще имаш проблеми и с деформацията на грифа - може да стане като кобилица.

Ако не държиш на китарата, няма лошо да опиташ, но по-добре смени прагчетата, освежи фингърборда и спри до там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

давай смело брат :green: аз преди години бях търкал грифа на един пълдин, че беше като сап за права лопата - после стана трепач...ама че саунда ше си е пак старото лайно тва е вече отделна тема. :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

давай смело брат :green: аз преди години бях търкал грифа на един пълдин, че беше като сап за права лопата - после стана трепач...ама че саунда ше си е пак старото лайно тва е вече отделна тема. :P

мерси за окуражителния пост :green: така или иначе нищо не става от тази "китара" поне ще я жертвам в името на една благородна кауза :P:blink::cheers: :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз ли4но съм си пилил грифа на орфея и понеже леко се улях на едно място тръс роуда се показа.

Показа се един квадратен милиметър не успях да го прецакам но това си е 4ист късмет.

Ако те е яд на китарата пускай я на банцика и за подпалки.

Ако не недей да я пипаш ще я прецакаш - 100% сигурно.

Редактирано от metalhammer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пепи Давидов, лютиер, е изтънявал моята Орфина с много добър резултат; за съжаление не мога да дам координати, не ги пазя, живее на Горнобански път.

Успехи и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.