antonium Отговорено Март 21, 2008 Отговорено Март 21, 2008 ми щом тва с опъна е ок, тогава действай и аз имам една класическа дефретната и една направена на акустичен бас... и трета на която й бях издълбал междупраговото пространство. уважавам такива експерименти Цитирай
badValue Отговорено Март 6, 2009 Автор Отговорено Март 6, 2009 (Редактирано) Мерси за съветите, badvalue това за нътовете ми е трудно да проумея как ще стане. Но ако намериш нът 4ка, май ще се справя с преправянето на 6струнна на 7струнна. С ибей не съм работил и незнам дали няма да мога да намеря такъв нът в БГ. Мерси отново. Поздрави, Мишо смятам, че тук е по- удачното и място продължавам тази темата кое ти е трудно да проумееш ??? какво значи нът 4ка - 4см или 4 улея(бас) ??? ако не ме лъже паметта 42мм е "стандартно" нът-а, а ако трябва там да прекараш 7 струни доста малко ще е разстоянието м/у тях и трудно ще се свири 6струнна каква найлон(класика) или метал(уестърн) друг интересен въпрос е къде ще сложиш допълнителния ключ/ от къде ще прекараш струната(на магаренцето) П.П. май 7струнния нът е 48мм(1 7/8") Редактирано Март 6, 2009 от badValue Цитирай
мишунгт Отговорено Март 6, 2009 Отговорено Март 6, 2009 ми да. и нътовете и 7мия ключ. знаеш ли, досега не съм за правил каквото и да е като къстъмизации по китара, и винаги съм доверие на разни "майстори", така че ще ми е трудно (освен това нямам подхидящи инструменти) да преправям китари. Замисълът на тази 7струнка е да е с метални струни (мразя найлонови, 5 години съм свирил класическа китара и ми е втръснал звука на найлонките). Така че, незнам. Цитирай
badValue Отговорено Март 7, 2009 Автор Отговорено Март 7, 2009 точно за това си мисля че 12струнна ПЛЮСОВЕ - подходяща широчина на гриф - около 50мм- (това ще е проблем при 6стр, която е с 42мм нът освен ако не е "класическа", там пък проблема ще е с напрежението на струните в/у грифа и 6 са много какво да кажем за 7, а при 42мм вероятно проблем ще е с разстоянието м/у струните) - глава с достатъчно място, дупки и наличност на ключове(няма да се налага да си взимаш допълнителен ключ), (при 6 търсене(на място) и слагане на още 1 ключ --- ПРОБЛЕМ според мен) - достатъчен брой дупки в магаренцето - и "бриджПин-ове" - за 6 не смятам че ще е такъв проблем с "отварянето" на още 1 дупка и в 2та случая найлон/метал Минуси(и за преправяне на 6струнна важат същите) - нов нът(мисля че 5см ще е по лесен за намиране, при желание дори "заключващ") - пласмасата на магарето(saddle) трябва да "подвежда" добре 7 струнни без да им позволява произволно приплъзване една към друга простете ме ако се повтярям, но се опитах да систематизирам нещата които ми изникнаха на 1 поглед. ако може и снимки или ТТД(технТактДанни) на китарата за промяна(искал съм на ЛС но нека всичко да е на куп в темата), а пък и тук и други ще дават съвети - което си мисля че ще е по- добре заради моя НИКАКЪФФ опит в лютиерството (по скоро имам общи представи как би трябвало да са нещата може би) Цитирай
мишунгт Отговорено Март 8, 2009 Отговорено Март 8, 2009 хехе, мерси отново, вече съм сигурен, че трябва да се насоча към този вариант на преправяне на 12 струнна. Цитирай
Recommended Posts