Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

от известно време ме е напънала 1 мисъл

"да си 'мод'-на едната китара"... в какво се състоя това

да направя 12 струнна акустична на 7 струнна такава, разтърсих но не успях да видя нищо по темата (може и да не съм прекалено упорит)

та искам да ви попитам добре ли ми се развива мисълта

Начало (пояснителни картинки)

11687_285.GIF11688_317.GIF

"магарето"

да използвам "незачертаните"(с зелено) пин-ове(не се сещам БГ термин) - тоест А Б В Г 4 5 6

,а останалите (1 2 3 Д Е) - просто да ги махна(прибера някъде за всеки случай)

бялата пластмаса (saddle) да си взема нова (няма смисъл да съсипвам нещо "работещо") и ако се наложи да я направя да влиза и да е с приятна височина , а също така дали да и направя "леки улеи" които да "подведат" струните

струните смятам да ги остава на ширината на "А" и "6" , а останалите равноотдалечени (мисля че разстоянието е достатъчно - съдейки по 6струнната си)

"NUT"

пак опира до нов - върти ми се 50мм ширина - от двете страни 1-2мм и след това през 6-7мм(равноотдалкечени) струните

донагласяне височина и ширина

Главата-ключовете

ключовете са ми разположени по подобен начин затова мойта идея е да използвам (2 4 6 8 9 10 11) ,а останалите демонтирам и "съхранявам"(ако ми хрумне пак да си стане 12 --- или пък ако не си взема нова 12) - като по този начин запазвам "някаква" симетрия , а и струните да не правят "прекалено остри" (те са тъпи де) ъгли

Струни

вкъщи имам няколко чифта 13ки (13-56) .. а другия вариант е намерил съм от къде да си купя D'Addario EJ18 Phosphor Bronze 14-59 Heavy , а след това варианта с единична 9-10 е доста по ЕЛЕМЕНТАРЕН !!!

Строй

13ките не понасят по-ниско от До - До# (чудни са ми в Ре и Ми:girl_witch: така че сигурно ще е "стандартен" 7 струнен в До(вместо Си) .. ако ми допадне ще пробвам и с 14 за по-"хеви"

... донастроики на тръстРод .....

не чувам толкова добре за по финни настройки/интонации така че мисля да ги пропусна ...

КАКВО мислите за "концепцията" ми ???

Отговорено

За струните.....

ХММММ аз ползвам за едната ми китара 12-ки а настройката ми е дропнато си - с други думи 6-та ми е ла и нямам никакъв проблем със струните.....така че 13-ки да не понасят по-ниско от до....моят опит ми говорят съвсем друго!

Отговорено

.. говоря за акустични(аз имам само такива) .... там "филма" е различен ... мойта с 12-53 е в МиБемол(Eb) и като че ли (зависи в кво настроение съм ми "поомеква" леко- локуместа ми става :girl_witch: ) така че .... пробвал съм си 6-тицата с 13ки в Си и До ,ама под До# не ми допада ... Ре е опимално(за 13)

Отговорено
ми става

само за ключовете ползвай 1,2,3,4, и 10,11,12

така ще е по-балансирано...

мойта първоначална идея беше за 1,2,3,9,10,11,12 понеже по интуитивно ми е 4та струна да я търся "отгоре-вдъното" ... обаче ме "смущава" "пречупването" на струните и малко по естетично ми стои

11813_379.PNG пред 11818_501.PNG

а защо не (2,3,4,5 - 8,9,10 ) или (2,3,4,5 - 9,10,11 ) .. или респективно огледалното им

П.П. домързя ме да "рисувам" и останалите

Отговорено

а защо не 1,3,5 вместо 2,4,6 .. вече са лични предпочинания ....

по скоро ме "кахърят" конструктивните спънки

Отговорено

като се сетя каква е "ДАЙМ" главата и ако няма заключвате няма защо да се тревожа излишно

Отговорено (Редактирано)

Според мен по-големият проблем ще бъде пречупването при магарето (бриджа).

Редактирано от fluti
Отговорено
Според мен по-големият проблем ще бъде пречупването при магарето (бриджа).

Не е толкова голямо на пръв поглед (с невооръжено око) .. а и затова си мислех за "улеи" , които просто да държат струните на "подобаващо" разстояние а не да се лепнат една за друга(по специално Ре-Сол от Г и 4)

Отговорено

Мисълта ми е, че освен 1-ва и 7-ма, всички между тях ще са леко пречупени, за да се разпределят равномерно.

Отговорено (Редактирано)

аз се водя от това, че тънките струни създават по-малко напрежение или по-малък опън

от дебелите и е по-добре тънките да са 4 от едната страна и 3 дебели от другата...

и е по-добре да са максимално близо до горното магаренце

пак за да оказват най-малко напрежение

п.с.

тва с пречупването не го разбирам

какво пречупване ?

Редактирано от antonium
Отговорено

Би ли обяснил защо държиш на 7 струнна акустична - интересно ми е ?

Лично от моя гледна точка е безсмислено.

Тази китара си е направена за 12 струни - така е проектирана - ако не ти харесва - сложи и 6 струни и готово.

След преправяне на 7 струнна може да си отане вечно твоя .....

моите 5 стинки

Отговорено
п.с.

тва с пречупването не го разбирам

какво пречупване ?

Ами каналчетата, през които ще минават струните на бриджа ще са разположени равномерно, а пиновете на бриджа няма да са разположени по същия начин (защото са предвидени за 12-те струни, не за 7)

Отговорено (Редактирано)
Би ли обяснил защо държиш на 7 струнна акустична - интересно ми е ?

ами чесно да ти кажа и аз не знам.. просто така да ми се намират вкъщи .... ако беше голям зор щях да си купя(Ебанез имат такава - джъмбо) ама трудно се намират и не се знае за кви пари .... иначе 6 си имам и "метална" и найлонова(52мм)

а идеята е че тази мисля че ако не ми допадне лесно ще я върна в предния вид

все пак като това е ЧУДЕСТНО ХОБИ ... а за китарата (ако и се случи нещо /да не чува дявола/ ще ми е по скоро мъчно отколкото да ме заболи много финансово)

а може би по- подобна причина "изтръгнах" прагчетата на другата си найлонка(която мога и да те разбера как ще я наречеш ВЕЧНО МОЯ).... вероятно обичам да експериментирам ... а е и повод да си купувам ОЩЕ (за сега 4 кухарки не ми стигат)

аз се водя от това, че тънките струни създават по-малко напрежение или по-малък опън

аз не мисля точно така .. съдейки от Този документ струните имат много подобно напрежение(дори ако си обръщал внимание на струните пише "коя-колко дърпа" .. и странното за мен беше че при акустична 3-4-5 са по натегнати от 6)

а тук има прост калкулатор които е басиран на дАдарио , с него лесно може да се избере размер и строи така че "напрежението" да остане НЕПРОМЕННЕНО ..

ако се бъркам нещо моля донасочете ме

Редактирано от badValue