Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

След разговори с хора които разбират от леене и сплави се заинтересувах дали пък не могат да се направят ей така за спорта. Има хора които могат да отлеят калъпите, да се струговат и т.н.

Искам помощ от всички които имат информация за такива неща ако искат да споделят. Освен B20, B12, B8, FX9, MS63 някой да знае други сплави.

Отговорено

ами това са си основните сплави за чинели доколкото знам, обаче едвали ще се получи нещо като хората защотот технологията не е толкова проста, все пак като е за спорта опитай.. успех и да кажеш какво се е получило

Отговорено

Аз се сещам само за един чинел, който си е "правил" и той беше китаец, изкован от един стар голям Trowa, т.е. само му е сменил формата.

Отговорено (Редактирано)

Не познавате ли други , чудно как още никой се е пробвал да направи. Не може аз да съм първия желаещ.

Редактирано от Fortissimo
Отговорено

ами то с тези цени на хубавите чинели всеки е искал да може да си направи, но това не е толкова лесно, хората правят чинели повече от 300г за да стигнат до шегашните технологии за леене на метала. леенето и струговането на един чинел е сложен процес, нме е като да си направиш ключодържател в час по трудово обучение

• 2 weeks later...
Отговорено

Честно да ти кажа братко, малко съм озадачен, ама и ти свалям шапка за ентусиазма. Това е все едно да си направиш кока-кола. Сестра ми е неорганичен химик и бачка в "Тексас Инструментс" и по повдигнатия от тебе въпрос рече следното: "Дори да си наясно със всички компоненти на сплавта, остават неясни три основни неща: 1/ Не знаеш колко граммол от дадения компонент са използвани (т.е. има мед, ама колко грама или килограма?). 2/Не знаеш при каква температура се получава заготовката. 3/ Не знаеш кой компонент след кой следва при сплавяването и дали при добавянето на всеки от компонентите не се променя температурата, защото при някои сплави и 5 градуса имат огромно значение." После се засмя и каза: "Брат ми, що не си свириш там, ами ме питаш за неща 'дето и да ти ги обяснявам, няма да ги разбереш?" Така че, братко, положението е сложно, но все пак ти желая успех. Повечето открития се правят от хора, които не са специалисти в дадената област. Дерзай! :blink:

Отговорено

трудна работа е това. Наскоро гледах Sabian като доидоха в LA и на място хората показаха "hand-hammering", "lathing" и сиакви такива хави. Голяма игра4ка е, направо се фанах за главата... и трябва да имаш подходящите машини, и метал саответно.

Отговорено

засега знам количествено и процентно съдържание на 4 вида основни сплави използвани предимно за cast cymbals, машина за ротационно леене използва се от UFIP i Ziljian, знаят се и температурите на леене (имам си приятели които са ги учили тези работи и даже са лели доста работи) . Чакам съвети .

Отговорено

Не знам как се казва на български, ама lathe, както и машина за коване, са двете неща, които много ти трябват. Коването на ръка го забрави, освен ако не си с мустак, арменски произход и не се занимаваш с това от 40 години. :(

Отговорено

Lathe-то е по-важно според мен. С него се изстъргва под формата на стружки ненужното от излятата форма и се достига до истинския профил на чинела. Натам коването е вече само за постигане на едикакъв си звук.