Jump to content
Българският форум за музиканти

"Хигиена на певеца"


Infinity

Recommended Posts

Вулгаризма на кастовите религии е точно в това. Някакви хора, които си нямат хабер от пеене, танци, музика и т. н. обясняват всякакви духовни връзки м/у музиката и зверовете, природата и божественото начало. А други им вярват. Нямам против да си мислиш, че господ и природа ще ти спестят труда, но не карай и останалите (много често глупави дечурлиги), да вярват на тая концепция.

Аре действайте както си знаете.

 

Щото аз като съм фен на КАЛИ не препоръчвам човешки жертвоприношения, за вдигане на китарната техника.

 

Много далеч отиваш: какъв вулгаризъм, какви жертвоприношения, какви 5 лева?

Пеенето не е само физически акт! Пеенето освен всичко идва отвътре, отвъд гласните ти струни!

След като си се погрижил добре за тях(физически) и за вокалната си техника е време да се погрижиш и за духа на този глас! Именно там се съдържа неговата красота.

Господ и Природата няма да спестят ничий труд, но ако пренебрегваш дълго време Природата, защото в крайна сметка си част от нея, тя ще ти отнеме добре тренирания и с труд постигнат глас, бъди сигурен(не го желая на никого). Това е сигурно и доказано със стотици примери.

Точно за това е тази статия, да ни накара да се замислим за гласовете си и за това което пеем, от другата страна на нещата.

Защото в крайна сметка всичко е жестоко свързано и не можеш да обръщаш повече внимание на Ези, отколкото на Тура, тъй като в крайна сметка това е една цяла монета.

 

А относно глупавите дечурлиги: те не четат такива статии(скучни са им), те се интересуват от порнография, наркотици, губене на време под всякаква форма и т.н.

Както вече казах, аз не съм Дъновистка и никога не съм харесвала философията на Дънов като цяло, но не мога да отрека че има много стойностни писания. Това е едно от тях. А това дали е бил певец нито ти, нито аз можем да знаем, защото в крайна сметка не всички певци държат да правят кариера и да пеят по заведения, пъбове и т.н.

 

 

Полифон, не мисля че имаш старчески разбирания, а просто малко по-мъдри. :greenangel:

 

Айде, че трябва да излизам. Със здраве.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полифон, не мисля че имаш старчески разбирания, а просто малко по-мъдри. :greenball:

 

 

Е, мерси!

 

Всъщност радостното е, че има хора като теб, на твоята възраст, които все пак осъзнават тези житейски принципи. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някакви хора, които си нямат хабер от пеене, танци, музика и т. н. обясняват всякакви духовни връзки м/у музиката и зверовете, природата и божественото начало.

Баце, и аз малко ше те хапна... :surprise: Нали каза, че се предаваш - та си викам "що да не взема на босия цървулите"

 

Има една книжка (т.е. двучастна е) на Ангел Везнев, която се казва:

"Начини за импровизиране в съвременната музика - 1 и 2".

Точно в тази книга, автора (който е и страхотен музикант) е намерил връзката м/у музиката и духовното.

Книгата е приятно четиво, така че я препоръчвам на всеки, независимо дали се занимава с музика или не.

Можете да си я намерите в музикалния магазин до старата академия в столицата.

 

Вълчо, при гласа нещата са много емоционални...

Както казва Евтим Джеркаров, понякога всичко се свежда до тонуса на гласните връзки.

На човек му трябва една готина емоция и след това може да пее като "синигерче на кисела джанка"!

Аз съм съгласен твърдо с едно друго нещо - никой не си е загубил гласа, като не е пял! :yahoo:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)
Е, мерси!

Всъщност радостното е, че има хора като теб, на твоята възраст, които все пак осъзнават тези житейски принципи. ;)

 

Не мисля, че в профила ми пише възраст, но мерси! ;) С изненада установявам, че хората които мислим по този начин сме изумително малко.

 

Ивелине, заинтригува ме с тази книга "Начини за импровизиране в съвременната музика - 1 и 2". Ако я имаш в електронен вариант, качи я някъде. Ще бъде полезна на много хора.

 

А това,

На човек му трябва една готина емоция и след това може да пее като "синигерче на кисела джанка"!
е точно така не случайно.

И за да разберем защо е така, трябва да си зададем въпроса: " Що е емоция и откъде идва тя?" :hysterical:

 

Благодаря на всички включили се по темата, дори и на тези които са с различно мнение. Смятам, че е възможно да се е получила интересна дискусия.

Редактирано от Infinity
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих си труда да изчета цялата тема и макар че видях да се пише за всеки възможен порок и вредни навици, които "унищожават" гласа, на НИТО ЕДНО място не намерих някой да посочи най-големия бич за певеца:

 

Лошата техника

 

Определено не съм съгласен с част от написаното досега, в частност оригиналната статия. Не искам да кажа, че вредените здравословни навици не влият негативно (това е глупаво), но значението им е далеч, далеч по-малко от това, което масово им се отдава.

 

Няма нужда да се обяснява - всеки, който някога е чел биография на рок певец, знае за какво става въпрос - безкрайни злоупотреби в продължение на десетелия и въпреки това кучетата излизат на сцената и режат глави.

 

;)

 

Съжалявам, но връзката между октавите и здравословното състояние също е абсурдна. Замислете се. Само един пример: Павароти...

 

Вместо да се тревожат толкова много какво може да стане с гласовете им под влиянието на външни фактори, "пазителите" няма да е лошо да се замислят над начина, по който пеят, и да си зададат въпроса: "Абе, мама му стара, аз правилно ли пея в крайна сметка?!"

 

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

unicorn, лошата техника е наистина най-кошмарният бич. Но не се споменава в тази статия, защото характерът на статията е различен.

Не мога да разбера защо четете толкова повърхностно?

Та в крайна сметка нали това идеята на статията, че физическото здраве на гласа не е всичко, а именно разковничето на добрият глас е в зравето на душата и духът на човека.

 

Относно връзката между октавите, здравето и Павароти, прочети следното интервю: http://www.standartnews.com/bg/article.php...;article=180999

 

Вместо да се тревожат толкова много какво може да стане с гласовете им под влиянието на външни фактори, "пазителите" няма да е лошо да се замислят над начина, по който пеят, и да си зададат въпроса: "Абе, мама му стара, аз правилно ли пея в крайна сметка?!"

С това съм напълно съгласна. Точно така мисля и аз и сигурно за 10-ти път в тази тема казвам, че съм против вманиачаванията на тема здраве на гласа. Прекаленото пазене е нездрава мания, която пък се отразява на свободата на духа. А този, чийто дух не е свободен не може да пее добре.

Няма смисъл да спорим по теми на които сме на едно мнение.

За друго идеше реч! Духовното здраве - това, на което певците обръщат най-малко внимание в днешно време. Това е, което дава харизмата, което оцветява излъчването, което може да промени дори тембъра. Това са нашите дух, душа и сърце. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

За мен статията беше полезна! Сигурна съм, че и за много други, които са си направили труда да я прочетат. Гласът е пряко свързан със здравословното състояние и много може да се напише по въпроса. Хубаво е всеки разумен човек, който държи на гласа си, да има предвид съветите и да спазва поне някой от тях. Тази тема за здравето, подръжката на гласа и позитивната нагласа, по необясним за мен начин, е примамила негативно настроени хора....Всъщност какво ли се очудвам, щом в цветарския форум и този за домашни любимци, все ще се намери някой да вмирише атмосферата :D...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А относно лошата техника на пеене, която е доста сериозен фактор за скапването на гласа.... имате ли идея защо толкова много известни певци и певици късат гласни връзки и т.н. Те би трябвало да имат безупречна техника и да са добре информирани за предпазването от евентуални проблеми, да имат най-добрите учители и т.н. Адел например, постоянно се говори за отменените и концерти, кръвоизливи на гласните струни, операции.... значи ли това, че техниката и на пеене не е добра или какво?!? :О. Нейният стил не е от агресивните, не е от партията на Arch Enemy...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.