Stani_nma Отговорено Февруари 26, 2009 Отговорено Февруари 26, 2009 Здравейте на всички . Незнам дали съм уцелил раздела на форума ,но реших да попитам тук този въпрос поради причината ,че има доста хора занммаващи се с музика в най различни нейни аспекти и форми . На 20 години съм вече 2 години изтървам да кандидатствам най вероятните възможности са да си продължа спецалността от ПГЕ- Еопп или ... икономика ,но от доста хора чувам че е най добре да работиш това коети ти харева да правиш и да се занимаваш,определено мога да кажа че аудиото ми е мн любимо хоби с което се занимавам от 4-5 години и напоседък започнах да се замислям дали да не продължа да се занимавам с това професионално.Под аудио разбирайте .изработка на ОТ,постоянно ровене из нета за нови продукти ,средни познания с Dj software Тraktor,Sony acid sonic,Virtual dj. Знам ,че това не е достатъчно,но мисля че има време да се науча теоретично и практически. Tа ако някой може да ми отговори на въпроса ще се радвам . :) Виж какво приятел, да обичаш музиката и да се занимаваш професионално с музика са доста различни неща.В днешно време доста хора използват какви ли не програми и се "занимават с аудио" като си изрязват песни,за да ги правят на ринг тонове.В България такова професионално образование степен бакалавър и магистър се получава само на едно място,повтарям само в Националната музикална академия "проф. Панчо Владигеров" София съществува специалността Звукорежисура,звуков и медиен дизайн.Тя се изучава в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на музикалната академия, а за да влезеш като студент в този факултет ти трябват солидни знания в областта на следните предмети като:солфеж,хармония,теория на музикалните елементи,история на музиката и владеене на инструмент - пиано.От тук нататък започва изучаването както на тези така и на други дисциплини като:полифония,фолклор,инструментознание,симфонична оркестрация,четене на партитури и още доста други.Към предметите по специалността влизат и:Звукорежисура,музикална акустика,слухов тренинг,аналогова постпродукция,дигитална постпродукция,звуков синтез и миди,звукозаписна практика,звукотехника. Искам да ти кажа,че това което искаш ти и един звукорежиьор също са доста различни неща.Първо професионалните софтуери за постпродукция в тази сфера са:sound forge,samplitude,saw,protools и др. и второ нашата работа далеч не е прикована само към тях. И тук може би идва възможността да ти дам линк към НМА www.nma.bg където можеш да разбереш за реализацията на завършилите тази специалност,както и как можеш да влезеш в ТКД факултет на академията. Можеш да се свържеш с мен stiti_mail@mail.bg бих ти отговорил и на други въпроси по тази тема.Желая ти успех! Цитирай
VSTi Отговорено Февруари 26, 2009 Отговорено Февруари 26, 2009 Искам първо да отговоря на питащия от началото на темата... Та в самия въпрос се съдържа и отговора - звукорежисьора НЕ се занимава с цъкане в софтуерни програми... нещата са доста различни, и въпреки че от 10 години развивам тази (учебна) дейност се оказва, че не мога да отговоря на така поставения въпрос. Има доста ЗА и ПРОТИВ това да се търси в България.....поради простата причина, че там където има ентусиазъм за развиване на учебна дейност няма пари, а в малкото студия, които могат да предложат адекватна учебна база се занимават с други неща. При всички положения става дума за ЗАНАЯТ, а както знаем, занаята се краде...(учи, гледа, практикува). Та в тоя ред на мисли....... по добре да се чиракува в истинско студио, и да се гледа (след като вече знаеш какво да гледаш). Ако говорим за България - всичко казано до тук е вярно, за SAE и другите от този тип..... Успех в търсенето на собствен път в материята, а проблема е че в България нама музикален бизнес, който да захрани истинските студия с истинска работа... Цитирай
ushuaya Отговорено Февруари 27, 2009 Отговорено Февруари 27, 2009 Все пак човек трябва да опита и сам да види дали ще му хареса образованието в някой български университет. В ДМА много трудно се влиза и трябват много знания, така че пробвай в НБУ! Цитирай
mitkotoo Отговорено Март 24, 2009 Отговорено Март 24, 2009 (Редактирано) Искам първо да отговоря на питащия от началото на темата...Та в самия въпрос се съдържа и отговора - звукорежисьора НЕ се занимава с цъкане в софтуерни програми... нещата са доста различни, и въпреки че от 10 години развивам тази (учебна) дейност се оказва, че не мога да отговоря на така поставения въпрос. Има доста ЗА и ПРОТИВ това да се търси в България.....поради простата причина, че там където има ентусиазъм за развиване на учебна дейност няма пари, а в малкото студия, които могат да предложат адекватна учебна база се занимават с други неща. При всички положения става дума за ЗАНАЯТ, а както знаем, занаята се краде...(учи, гледа, практикува). Та в тоя ред на мисли....... по добре да се чиракува в истинско студио, и да се гледа (след като вече знаеш какво да гледаш). Ако говорим за България - всичко казано до тук е вярно, за SAE и другите от този тип..... Успех в търсенето на собствен път в материята, а проблема е че в България нама музикален бизнес, който да захрани истинските студия с истинска работа... Евала както се казва на чист френски по добре от тебе никой не би могъл да отговори!Напълно подържам това което си написал.Единственото което може да се случи в Музикалната Академия е да ти объркат приоритетите и насоките.В БГ просто няма подходящо учебно заведение за това което искаш да учиш.Така че прочети още веднъж цитата по горе , все едно че аз съм го писал Редактирано Март 24, 2009 от mitkotoo Цитирай
Recommended Posts