One_Voice Отговорено Юли 15, 2005 Отговорено Юли 15, 2005 и на практика кой е най добьр за екейтрическа китара ?? Цитирай
BlueZone Отговорено Юли 15, 2005 Отговорено Юли 15, 2005 (Редактирано) Искам да споделя едно мое мнение за тунерите. Който от вас е хвърлил око на Елементарната Теория на Музиката е забелязал, че там пише как до от контра октава е 16 херца, респективно следващото е на 32, следващото на 64 и т.н. (принципа на хармониците) и така стигаме до там, че излиза че до от пета октава е 4096 херца...дааааа, ама не - то е 4186 и грешката идва от това, че първото до не е 16 херца, а 16.3515625 херца и оттам по прогресията нагоре. Целия фокус е в това, че в книжлето 16.3515625 е закръглено на 16 за удобство при смятане (малко мечешка услуга). Тъй като тоновете по принцип са с n-броя знаци след запетаята като херцове , повечето тунери също закръглят след някоя си цифра и затова според мен човек не бива да настройва повече от една струна по тунер, защото просто ще му е фалшива китарата или баса или каквото там настройвате. Който не ми вярва - нека пробва Редактирано Юли 15, 2005 от iBobz Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Юли 15, 2005 Отговорено Юли 15, 2005 Искам да споделя едно мое мнение за тунерите. Който от вас е хвърлил око на Елементарната Теория на Музиката е забелязал, че там пише как до от контра октава е 16 херца, респективно следващото е на 32, следващото на 64 и т.н. (принципа на хармониците) и така стигаме до там, че излиза че до от пета октава е 4096 херца...дааааа, ама не - то е 4186 и грешката идва от това, че първото до не е 16 херца, а 16.3515625 херца и оттам по прогресията нагоре. Целия фокус е в това, че в книжлето 16.3515625 е закръглено на 16 за удобство при смятане (малко мечешка услуга). Тъй като тоновете по принцип са с n-броя знаци след запетаята като херцове , повечето тунери също закръглят след някоя си цифра и затова според мен човек не бива да настройва повече от една струна по тунер, защото просто ще му е фалшива китарата или баса или каквото там настройвате. Който не ми вярва - нека пробва Мхм... кой е казал, че тунерите са правени по 16 херца??!?!??? Цитирай
BlueZone Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 (Редактирано) Искам да споделя едно мое мнение за тунерите. Който от вас е хвърлил око на Елементарната Теория на Музиката е забелязал, че там пише как до от контра октава е 16 херца, респективно следващото е на 32, следващото на 64 и т.н. (принципа на хармониците) и така стигаме до там, че излиза че до от пета октава е 4096 херца...дааааа, ама не - то е 4186 и грешката идва от това, че първото до не е 16 херца, а 16.3515625 херца и оттам по прогресията нагоре. Целия фокус е в това, че в книжлето 16.3515625 е закръглено на 16 за удобство при смятане (малко мечешка услуга). Тъй като тоновете по принцип са с n-броя знаци след запетаята като херцове , повечето тунери също закръглят след някоя си цифра и затова според мен човек не бива да настройва повече от една струна по тунер, защото просто ще му е фалшива китарата или баса или каквото там настройвате. Който не ми вярва - нека пробва Мхм... кой е казал, че тунерите са правени по 16 херца??!?!??? Май не си ме разбрал. Нямах предвид, че тунерите са правени по 16 херца, а че закръглят до определен брой знаци след десетичната запетая и за това не съответстват с абсолютна точност на даден звук и всеки човек който е свирил поне 10 години на струнен инструмент ще забележи, че китара (например) настроена изцяло и само по тунер е фалшива. Не случайно има професия акордьор в тази връзка. Ако някой реши да си настройва пианото само по тунер после горчиво ще съжалява. Аз съм имал тунер (в процесор) само една година през живота си и то беше след като 7-8 години си бях настройвал китарата по слух с камертонче. Затова моята препоръка е човек да си настройва първа струна по камертон, а всички останали по слух - този метод хем е по-верен, хем развива слуха. Редактирано Юли 16, 2005 от iBobz Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 това значи ли, че спираме обсъждането на въпроса Цитирай
BlueZone Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 това значи ли, че спираме обсъждането на въпроса Аз нямам нищо против да го обсъждаме, но просто не ползвам ICQ Още повече - аз не съм физик, така че едва ли мога да оборя някой с три висши технически образования (например), който е решил да ме закопае Не отричам, че сигурно има супер яки и точни тунери, но твърдя, че настройването на инструмент по слух е по-прецизно, най-малкото заради интервалите. Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 е аз нямам и средно образование, така че ще можем да си поговорим човешки Обясни защо според теб тунерите ползват някакво закръгляне? и нали си наясно, че единствената нота, която е на кръгла честота е Ла. Цитирай
BlueZone Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 (Редактирано) е аз нямам и средно образование, така че ще можем да си поговорим човешки Обясни защо според теб тунерите ползват някакво закръгляне? и нали си наясно, че единствената нота, която е на кръгла честота е Ла. Именно де. Ла-то е ок, ама останалите тонове са с по 6-7 че и повече знаци след запетаята и ако вземат да правят тунерите, така че да хващат с абсолютна точност цената им ще стане по 243557687 $ бройката, освен това човек, който има достатъчно развит слух, че да ги хване тия грешки, той по всяка вероятност не ползва тунер. Питай някой твой познат цигулар дали си настройва цигулката с тунер. На нас ни е лесно, щото си имаме прагчета и затова по-трудно усвояваме прецизния слух, докато при цигулари, виолисти, челисти, тромбонисти и т.н. точността на тона зависи от правилното тоноизвличане, което автоматически ги задължава да развият абсолютен слух - вж. тук. От друга страна мога да кажа и нещо за хората, които си сменят струните по-рядко - с течение на времето струната сама по себе си става фалшива, защото самия метал на едни места се разтяга повече отколкото на други и затова понякога дори корекция на мензурата не оправя нещата и затова е най-целесъобразно човек да си настройва китарата по тонове и акорди около 10-то прагче, защото това гарантира че никъде по грифа няма да е твърде фалшива, което не е валидно при настройване на 1-во или 24-то прагче например. Редактирано Юли 16, 2005 от iBobz Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 iBobz, ок значи искаш да ми кажеш примерно, че в един тунер си настройвам аз ниското Ла на нормалнонастроена шестструнна китарка и тунера ми казва, че е ла, когато съм на 110 херца. Обаче като настройвам Сол-а ще ми го закръгли на 196 херца, което прави отклонение от около 0.05% мама му и разстроената китара... Цитирай
BlueZone Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 iBobz, ок значи искаш да ми кажеш примерно, че в един тунер си настройвам аз ниското Ла на нормалнонастроена шестструнна китарка и тунера ми казва, че е ла, когато съм на 110 херца. Обаче като настройвам Сол-а ще ми го закръгли на 196 херца, което прави отклонение от около 0.05% мама му и разстроената китара... Е чакай малко сега...ти пак започваш с някакви драстизми. Аз ти говоря за почти незабележими отклонения, които идват от закръгляния от типа 16.3516 да се закръгли на 16.352. Цитирай
One_Voice Отговорено Юли 16, 2005 Отговорено Юли 16, 2005 Аз пьк и аз . Защо ми беше да питам :wall: хахах Иначе гледах видеото на Mark Arnquist и човека каза че тва му е работата и само настройвал китари . Та интересното беше че ги настроиваше с някакьв пич такова нешто някой ползвал ли е ? Цитирай
maringtr Отговорено Юли 17, 2005 Отговорено Юли 17, 2005 Аз лично ползвам In-Tune Multi-Instrument Tuner, става за китара, бас, банджо, мандолина, цигулка, виола, чело и т.н. Е аз само за китара съм го ползвал де Ама е много точен и много добър!!! Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Юли 17, 2005 Отговорено Юли 17, 2005 Бих желал по принцип да не ми се трият мнения без причина след като те са имали значение по темата. Както и да е. Няма да повтарям квото съм писа. Ytse, можеш направо да изтриеш темата и без това в нея се говори за музика, а не за хъркане примерно Цитирай
solo5 Отговорено Юли 17, 2005 Отговорено Юли 17, 2005 можете да си настроите китарата и по сигнала на телефона пробвайте и ще видите, че е лесно Цитирай
Recommended Posts