vlex Публикувано Октомври 19, 2007 Публикувано Октомври 19, 2007 Здравейте, за един от настоящите ми проекти ми трябва безцветен грунд за дърво. Отгоре най-вероятно ще пръскам акрилен лак и ми трябва нещо, което да не се бъзика от ацетона в лака. Трябва ми също така да бъде абсолютно кристално прозрачен, за да не скапе цветовете. Препоръчвайте и моля само хора, които ИМАТ ОПИТ с грундовете и лакирането на китари... Поздрави, Влад Цитирай
Demiurg Отговорено Октомври 19, 2007 Отговорено Октомври 19, 2007 За лакиране на колони - за поропълнител ползвам разреден полиуретанов лак за първи слой, без грунд. Пропива що-годе дълбоко, запълва порите, прави твърда повърхност... После шлайфане с № ~ 200 и същинското лакиране със същия лак, няколко слоя, с междинни шлайфания с все по- ситна шкурка (220- 400 - 800 - 1000). В Практикер има шлайфащи гъбички (аз взех № 220) - вършат работа. Иначе - шкурката на трупче... Лак - ползвам напоследък Faust (гланц) от Практикер, нанасям с плътна четка. За полирането - като видях полираните китари на Диката, ме е срам да се обаждам.... Цитирай
vlex Отговорено Октомври 19, 2007 Автор Отговорено Октомври 19, 2007 Не е толкова просто. Повърхността, която трябва да грундирам не може да бъде шлайфана - дълга история... Цитирай
ruidolff Отговорено Октомври 28, 2007 Отговорено Октомври 28, 2007 Благодаря за отговора. Ако намерите това, което съм Ви изпратил, никак няма да съжалявате. Програмата ме извести, че писмото е пристигнало. Както и да е. Добавям само - повърхности, които не могат да се шлайфат могат да се излъскат чрез натриване с различни видове тампони - вълнени,ленени, памучни, или копринени. За натриване могат да се използват и дървени трупчета от различни по твърдост видове дърво. Аз лично използвам при такива случаи саморъчно направена шкурка по старинна рецепта - препечен хвощ се стрива на фин прах и се залепва върху парче от американ, намазано с качествен туткал. За натриване използвам старинен метод - хубава гъба праханка /букова прахан!/ се разрязва напречно, заглажда се. Получава се финомъхеста нежно-твърда повърхност, с която натривам внимателно. Какво да се прави - старинните методи и древните материали за характерни за лютиерството. Ники Стефанов - Пловдив. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 28, 2007 Автор Отговорено Октомври 28, 2007 Kaто цяло звучи страхотно, само че нямам времето, средствата и вероятно и мотивацията, за да си изготвям сам шкурка и тъкани за втриване и лъскане, поради което ползвам купешки такива Все пак ако рецептата изникне, бих се радвал да й хвърля едно око Поздрави, Влад П.П. Защо ми се чини, че голяма част от лютиерите са се съсредоточили при тепетата? Диката, блусмен, руидолфф и още много други все у фелибето, а в наший район нещо не чувам да има лютиери Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 28, 2007 Отговорено Октомври 28, 2007 ^ Защото Тракия е родното място на Орфей и там още от негово време са се заформили лютиерски кланове, които да му поддържат колекцията от стотици сигничър арфи. Аз сега ше правя клиър коут на предния панел на моята китара и мисля да ползвам дебел слой бързосъхнещ лак, нанесен с четка, за запълване на порите и след това да пръскам отгоре с лак от спрей. Но първо ще се наложи да пробвам как взаимодействат двата лака един с друг. Да не се окаже, че се нагигат и отлюспват взаимно. Някои ползват и каноконлит, но ми се струва, че ще отидат поне 20 тубички за запълването на порите на една китара. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 28, 2007 Автор Отговорено Октомври 28, 2007 Аз всъщност питах за метлата от Дърводелска агресия 3, защото не исках да се скапе предният панел. Нанесох тънък филм ПВА лепило, но явно не стана равномерно и просто накрая го ламинирах. Нищо де - информацията винаги е полезна и рядко е в повече Всичко свързано с темата бих казал ще е полезно на хората пишещи в този кът от форума Поздрави, Влад Цитирай
ruidolff Отговорено Октомври 28, 2007 Отговорено Октомври 28, 2007 Влад, когато питахте за безцветен грунд, споменахте, че инструмента не може да се шлайфа, без да давате повече пояснения. Ето защо Ви предложих метод за излъскване с плат, дърво или гъба. А също така "шкурка" от печен хвощ, която всъщност не е абразивна, за да не се повреди повърхността. Цитирай
Recommended Posts