Jump to content
Българският форум за музиканти

Безцветен грунд за дърво


Recommended Posts

Здравейте,

 

за един от настоящите ми проекти ми трябва безцветен грунд за дърво. Отгоре най-вероятно ще пръскам акрилен лак и ми трябва нещо, което да не се бъзика от ацетона в лака. Трябва ми също така да бъде абсолютно кристално прозрачен, за да не скапе цветовете. Препоръчвайте и моля само хора, които ИМАТ ОПИТ с грундовете и лакирането на китари...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лакиране на колони - за поропълнител ползвам разреден полиуретанов лак за първи слой, без грунд. Пропива що-годе дълбоко, запълва порите, прави твърда повърхност... После шлайфане с № ~ 200 и същинското лакиране със същия лак, няколко слоя, с междинни шлайфания с все по- ситна шкурка (220- 400 - 800 - 1000). В Практикер има шлайфащи гъбички (аз взех № 220) - вършат работа. Иначе - шкурката на трупче... Лак - ползвам напоследък Faust (гланц) от Практикер, нанасям с плътна четка.

За полирането - като видях полираните китари на Диката, ме е срам да се обаждам....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е толкова просто. Повърхността, която трябва да грундирам не може да бъде шлайфана - дълга история...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Благодаря за отговора. Ако намерите това, което съм Ви изпратил, никак няма да съжалявате. Програмата ме извести, че писмото е пристигнало. Както и да е. Добавям само - повърхности, които не могат да се шлайфат могат да се излъскат чрез натриване с различни видове тампони - вълнени,ленени, памучни, или копринени. За натриване могат да се използват и дървени трупчета от различни по твърдост видове дърво. Аз лично използвам при такива случаи саморъчно направена шкурка по старинна рецепта - препечен хвощ се стрива на фин прах и се залепва върху парче от американ, намазано с качествен туткал. За натриване използвам старинен метод - хубава гъба праханка /букова прахан!/ се разрязва напречно, заглажда се. Получава се финомъхеста нежно-твърда повърхност, с която натривам внимателно. Какво да се прави - старинните методи и древните материали за характерни за лютиерството. Ники Стефанов - Пловдив.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kaто цяло звучи страхотно, само че нямам времето, средствата и вероятно и мотивацията, за да си изготвям сам шкурка и тъкани за втриване и лъскане, поради което ползвам купешки такива :lol: Все пак ако рецептата изникне, бих се радвал да й хвърля едно око :huh:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Защо ми се чини, че голяма част от лютиерите са се съсредоточили при тепетата? Диката, блусмен, руидолфф и още много други все у фелибето, а в наший район нещо не чувам да има лютиери ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Защото Тракия е родното място на Орфей и там още от негово време са се заформили лютиерски кланове, които да му поддържат колекцията от стотици сигничър арфи. :huh:

 

Аз сега ше правя клиър коут на предния панел на моята китара и мисля да ползвам дебел слой бързосъхнещ лак, нанесен с четка, за запълване на порите и след това да пръскам отгоре с лак от спрей.

Но първо ще се наложи да пробвам как взаимодействат двата лака един с друг. Да не се окаже, че се нагигат и отлюспват взаимно.

 

Някои ползват и каноконлит, но ми се струва, че ще отидат поне 20 тубички за запълването на порите на една китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз всъщност питах за метлата от Дърводелска агресия 3, защото не исках да се скапе предният панел. Нанесох тънък филм ПВА лепило, но явно не стана равномерно и просто накрая го ламинирах. Нищо де - информацията винаги е полезна и рядко е в повече :huh: Всичко свързано с темата бих казал ще е полезно на хората пишещи в този кът от форума ;)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Влад, когато питахте за безцветен грунд, споменахте, че инструмента не може да се шлайфа, без да давате повече пояснения. Ето защо Ви предложих метод за излъскване с плат, дърво или гъба. А също така "шкурка" от печен хвощ, която всъщност не е абразивна, за да не се повреди повърхността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.